środa, 18 grudnia 2013

Najlepszy makowiec

Przepis mam od dawna, skąd - nie wiem. Zapisany na karteczce czeka od świąt do świąt. Poszukiwania idealnego ciasta do makowca trwały nieco, aż wreszcie znalazłam właśnie to krucho-drożdżowe. Ani w nim zaczynu, ani długiego wyrastania ciasta, dopiero w piekarniku nabiera kształtu. Z podanego przepisu wychodzą trzy strucle, które mieszczą się na jednej blaszce od piekarnika. Ciasto bardzo dobrze się mrozi, smakuje  jakby było wyjęte dopiero co z pieca, dlatego można część zostawić np. na sylwestra albo wyjąć wtedy, kiedy już zupełnie miną świąteczne najedzenia, gdzieś tak znienacka w połowie lutego:) Dobrze jest jednego dnia zrobić masę makową a następnego piec ciasto, by praca nas nie zmęczyła zbytnio, w przypadku gotowego, kupnego, mielonego maku (ale nie z puszki, zwykłego suchego w torebkach) jest znacznie szybciej i łatwiej.




składniki (na trzy strucle) : 

- 3 arkusze papieru do pieczenia

masa makowa: 

- 60 dkg maku (można kupić od razu zmielony, suchy w torebkach, nie z puszki)
- litr mleka
- 12 dkg masła
- 20 dkg cukru
- 3 duże jajka
- 3/4 szklanki miodu
- wyskrobany środek laski wanilii lub łyżka cukru waniliowego
- ok. 30 dkg bakalii - rodzynki, siekane orzechy, migdały, smażona w cukrze skórka pomarańczowa
- kieliszek rumu lub kilka kropli esencji rumowej

Mak trzykrotnie zmielić w maszynce (ci co kupili zmielony mają wolne:), zalać wrzącym mlekiem i gotować pół godziny mieszając by się nie przypalił. Odstawić na dwie godziny, można na całą noc. Odsączyć na gęstym sicie (użyłam plastikowego, włożonego jedno w drugie) albo sito wyścielić ściereczką, zawinąć i odcisnąć ręką, przełożyć do większej miski. W rondelku rozpuścić na niewielkim ogniu masło, dodać orzechy i migdały, po chwili miód, wanilię i rum. Masę przelać do maku, wsypać resztę bakalii. Żółtka oddzielić od białek, żółtka ubić mikserem z połową cukru, białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać pozostały cukier. Wlać jajka do masy, dobrze wymieszać. Jeśli będzie zbyt sucha, można dodać nieco śmietany.

na ciasto: 

- 50 dkg mąki
- 20 dkg masła
- 5 dkg drożdży
- 3 czubate łyżki cukru
- 4 łyżki śmietany
- 3 całe jajka i dwa żółtka
- 1/3 łyżeczki soli

Drożdże rozpuścić w śmietanie z cukrem. Masło posiekać i wymieszać z mąką, dodać sól, jajka, żółtka (białka zostawić), drożdże ze śmietaną, zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę (ja zapomniałam, nie miało to wpływu na kształt ciasta, wyrosło w piekarniku). Podzielić ciasto na trzy równe części. Rozwałkować na podsypanym mąką blacie na  mniej więcej prostokąt ok. 0,5 cm grubości. Posmarować ciasto roztrzepanym białkiem. Rozłożyć 1/3 makowej masy, zostawiając z trzech stron margines ok. 3 cm szerokości. Zwijać możliwie luźno struclę (ciasno zwinięta może popękać w pieczeniu) zaczynając od brzegu bez marginesu. Przełożyć "szwem" na dół na papier do pieczenia, którym owijamy makowiec zostawiając odstęp ok. 3- 4 cm od górnej części ciasta. Ciasto po upieczeniu powinno wypełnić rulon z papieru. Rolady w papierze układać na blaszce. Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę 160 st. Piec ok. 40 - 50 minut, ciasto wypełni papier i lekko się zrumieni. Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem lub polać lukrem ze szklanki cukru pudru wymieszanego dobrze z ok.2 (lub więcej, należy dodawać stopniowo) łyżeczkami soku z cytryny.       



Mówię Wam - niebo na talerzu:) 
  




19 komentarzy :

  1. Makowiec taki jak lubię, mało ciasta dużo maku...

    OdpowiedzUsuń
  2. Dużo maku w makowcu,to jest to co lubię:)a w maku bakalie...pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. Profesjonalnie zwinięta :) Bardzo mi się podoba :) Nie mogę się już doczekać makowca mojej mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Skoro najlepszy, to ja Ci ufam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepiej sprawdź sama, potem napiszesz czy i dla Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepięknie, więc wierzę, że najlepszy!; )

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglada perfekcyjnie! równiutki, napakowany.. :)

    Co do przepisu-moja mama na makowiec też ma zapisany, takie jeden, stary.. ledwo co widać, ale przepis jest ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może przepisz go szybko i podeślij?:)

      Usuń
  8. witam, a jaka ma być ta śmietana w której należy rozpuścić drożdże ? 12 %, 18% czy 30 % , pilnie potrzebuję.pzdr Anna

    OdpowiedzUsuń
  9. Super przepis, pieklam ten makowiec juz kilkakrotnie. Bardzo nam smakuje- zwlaszcza mojemu synkowi. Zmienilam tylko sposob pieczenia - wkladam ciasto do nagrzanego piekarnika. Dziekuje za inspiracje, bo z wielu skorzystalam. Zwlaszcza z tych, w ktorych skladzie jest kasza jaglana. Uwielbiam ja, a ostatnio dodaje do mielonych kotletow, zeby dzieci zjadlay. Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy Pani zdaniem to ciasto zachowuje dłużej świeżość niż makowiec typowo drożdżowy ?Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, sporo w nim masła, ale najlepiej zawijać luźno w wilgotną, gęsta ściereczkę.

      Usuń
  11. Pani Beato, był gdzieś filmik jak zawijać tego makowca, czy mi się coś pomyliło ?
    chętnie zobaczę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Filmik był o roladzie biszkoptowej, tu http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_25.html. Można też wykorzystać ten sposób ze zwijaniem makowca, pomagając sobie posypaną mąką ściereczką.

      Usuń
  12. dziękuję :) chyba zrobię jednak zgodnie z powyższego opisu
    nigdy nie robiłam zawijanego makowca i boję się, że mi się ładnie nie zwinie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie śpiesz się i podsyp dobrze mąką blat, wyjdzie na pewno:)

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */