środa, 31 lipca 2013

Chłodnik z pomidorów czyli gazpacho

Mam w domu prawdziwego zupojada. Jeśli nie ma na obiad zupy, wieczorem pyta, czy nie mamy gdzieś schomikowanej paczki chińskiej z makaronem. Z domowym rosołem nie wygra żadna mistrzowska potrawa z mięsa. No taki typ. Zupy na zimno jada niechętnie, nawet w upał taki jak przedwczoraj. Niemniej - ten chłodnik ocenił wysoko. Pomruczał, pochwalił, zjadł wszystko i... nalał sobie kolejny talerz rosołu.





 

wtorek, 30 lipca 2013

Owsianka

Przeczytałam tutaj, że owsianka dostarcza do organizmu białka, solidną porcję witaminy B6 (poprawia pamięć, polepsza koncentrację i przyśpiesza przyswajanie wiedzy), witaminę B1 i kwas pantotenowy (przeciwdziała to zmęczeniu oraz rozdrażnieniu). Powinnam jeść bardzo dużo owsianki:) W formie na którą podaję przepis, czyli owsianki na zimno - jest dla mnie najlepsza latem. Zwłaszcza w upały takie jak wczoraj. Był ktoś, kto nie stracił równowagi choć na chwilę?:) Owsiane płatki wystarczy zalać mlekiem, kefirem, maślanką, czym kto lubi i odstawić na pół godziny do lodówki. Na wielu blogach znalazłam przepisy, gdzie znajduje się "owsianka nocna". Odkąd odkryłam tę możliwość jej przygotowania, mieszam ulubione składniki w słoiku, zalewam mlekiem, wstawiam na noc do lodówki i rano mam pyszne śniadanie. Podgrzać w razie potrzeby można ją zawsze.



 

poniedziałek, 29 lipca 2013

Sałatka z buraków i sera feta

Mamy prawdziwe lato, upalne jak nie wiem co, kto mówił, że go nie będzie i przepowiadał dwa miesiące  deszczu? W kuchni pustki, rządzi chłodzony mocno arbuz, mrożona kawa i lody. Ale rodzina się uparła na pieczonego kurczaka, zatem w  kuchni mieliśmy tropiki, dorzuciłam przy okazji trzy buraki i na kolację zrobiłam sałatkę, na więcej aktywności już nie starczyło mi energii:)



sobota, 27 lipca 2013

Łatwe ciasto z jabłkami

Ciasto jest czymś w rodzaju murzynka z jabłkami. Nie da się go zepsuć, zawsze się udaje (no chyba , że się o nim zapomni i ciasto się przypali),jest mocno wilgotne, czekoladowe w smaku, lekko bakaliowe, jeśli dodać do niego orzechy i rodzynki. Należy zmieszać składniki zupełnie nie przywiązując wagi do kolejności. Znam ten przepis od lat. Skąd - nie mam pojęcia. Przygotowanie całości bez pieczenia powinno zająć mniej niż 10 minut. Chyba, że ktoś wolno obiera jabłka. Ja użyłam karmelizowanych ze słoika, antonówka w ogrodzie ma już tegoroczne potomstwo, trzeba zużywać stare zapasy :)





czwartek, 25 lipca 2013

Najlepsze ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką

Wiśnie, kruszonka i miękkie, drożdżowe ciasto - cudo. Klasyczne. Domowe. Puszyste. Tradycyjne. Wilgotne. Najlepsze i łatwe :) Mam słabość do kruszonki. Idealna jest wtedy, kiedy użyje się takiej samej ilości masła, mąki i cukru. Trzeba  ugniatać ją w palcach aż utworzą się okruchy. Kiedy byłam mała, prosiłam mamę , żeby zrobiła ciasto z samej kruszonki. Crumble nie było wtedy popularne, mama zwiększała ilość słodkich okruchów, a my z bratem oskubywaliśmy wierzch, co szczególnie mocno drażniło ojca. Widocznie też lubił:) Ciasto drożdżowe lubi przyklejać się do ręki, korci by podsypywać je mąką. Nie podsypujcie, niech się klei. Niezależnie od jego konsystencji, jeśli było zagniatane przez kilka minut - uda się.    



środa, 24 lipca 2013

Tajska zupa z paluszkami krabowymi

Dla znawców i ortodoksyjnych zwolenników azjatyckiej kuchni być może post powinien nosić tytuł - "prawie tajska zupa z prawie krabem", ale w naszym domu jest "tajska" i już. Przepis wstawiałam kiedyś przy okazji posta o warsztatach, które miały miejsce w Małej Toskanii, w bardzo urokliwej, zupełnie polskiej agroturystyce. Muszę go powtórzyć, ponieważ nie wstawiłam wtedy zdjęcia, no i w mojej kuchni zupa dorównuje popularnością polskiemu rosołowi. Jak to się stało - pojęcia nie mam. Nie trzeba koniecznie użyć wszystkich sosów z przepisu by zupa i tak wszystkim smakowała.



wtorek, 23 lipca 2013

Babeczki z wiśniami lub czereśniami

Właściwie są to sernikowe babeczki/muffinki z czereśniami. Byłam przekonana, że kupuję wiśnie. A tu - niespodzianka, przez nieuwagę mam czereśnie. Myślę, że nie ma to wielkiego znaczenia. Amatorzy sernika z wiśniami i wielbiciele czekolady pokochają je na pewno. Szybkie muffinki/babeczki na każdą okoliczność:)





poniedziałek, 22 lipca 2013

Zalewajka

Wróciłam z pięknego, uzdrowiskowego kurortu w górach, gdzie całe rodziny, a także pojedyncze panie i panowie solo spędzają czas " u wód". Nie byczyłam się tam zbytnio, bo zawodowe sprawy do załatwienia miałam, ale przy okazji poczyniłam kilka obserwacji związanych z podawaniem jedzenia w takich miejscach. Wielki tłum do nakarmienia codziennie stał w kolejkach do zajęcia jakiegokolwiek stolika w rozmaitych barach i restauracjach. Zdecydowanie popyt przewyższał podaż. Zamiast zamówionej zalewajki dostaliśmy szarą wodę bez smaku. Podobnie rzecz miała się z czerwonym barszczem z uszkami, zabarwiony, czerwony płyn. A przecież zalewajka to tzw. biedna zupa, tania jak nie wiem co i wystarczy odrobina  dobrej woli, żeby porządnie nakarmić głodne rzesze turystów. Wracając do domu wieczorem, obserwowaliśmy dym unoszący się z kominów na dachach góralskich chałup, wyobrażając sobie, że w każdej z nich, na węglowej kuchni z fajerkami, rumiana gaździna przygotowuje pyszną, gęstą, porządną zalewajkę:)







czwartek, 18 lipca 2013

Łatwy deser z jagodami

Połączenie jagód z okruszkami chałwy jest moim niedawnym odkryciem. Znakomicie pasujący do siebie zestaw, powstał zupełnie przypadkiem, zwykle nie kupuję chałwy, ale tym razem się nie oparłam. I wykorzystałam okruszki... Okruszki to zupełnie co innego niż chałwowy kawał, a deseru nie nałożyłam w specjalnie wielkich porcjach. Takie małe, słodkie co nieco. Krem jest bardzo łatwy w przygotowaniu, kiedy ma się schłodzone składniki, wystarczy je zmiksować i można od razu podawać, salaterki zostały wyczyszczone do czysta- smakowało:)





środa, 17 lipca 2013

Najłatwiejsze ciasteczka cytrynowe

Ciastka z serii tych, które można zrobić po telefonie "będziemy za pół godziny". Należy tylko od razu nastawić piekarnik na 170 st. i w trakcie nagrzewania zostanie przygotowana mała słodycz do kawy i herbaty. Nie trzeba nawet wyciągać miksera. Szczerze mówiąc, składniki sypałam na oko pilnując, by uzyskać konsystencję ciasta, które można nałożyć na blaszkę łyżką. Bardzo dobre i łatwe ciastka cytrynowe - tadaaam :)



wtorek, 16 lipca 2013

Pieczona karkówka, schab, polędwiczki, żeberka i inne cuda - o marynatach

Jeśli ktoś ma profil na FB, zachęcam do odwiedzania (i polubienia Nieba na Talerzu, rzecz jasna:), gdyż oprócz mnie, opisuje tam swoje domowe pychoty moja przyjaciółka BeElka. W ostatnim czasie podała przepisy na piękne, soczyste i rozpływające się w ustach polędwiczki wieprzowe, schab oraz żeberka. Wykorzystam dziś wstępem do przepisu jej treściwy opis dotyczący zasady tworzenia marynat do mięsa, sezon grillowy w pełni, w niektórych domach mięsożercy oczekują :) 

 "Rzuciłam mięsem... mięso, znaczy się, w marynatę i pomyślałam, że to dobry moment, by wspomnieć o jej dobroczynnym wpływie na smak i strukturę mięsa. Marynata powinna spełniać cztery podstawowe warunki:
- ma zawierać element zmiękczający (kwas do połamania wiązań wodorowych białka), w postaci octów winnych, soku z limonki/cytryny albo jogurtu
- w jej składzie nie może zabraknąć ziół bądź innych nośników smaku, takich jak imbir, czosnek, cebula, chili itd.
- konieczny jest też dodatek cukru w postaci cukru trzcinowego, miodu bądź sosu sojowego, który zrównoważy smak kwaśny i wyhamuje niepożądane działanie dyskusyjnego dodatku, czyli soli (sos sojowy łączy w sobie oba smaki, więc jest bezpieczny). Ta, z kolei, pozwala przeniknąć marynacie nieco głębiej, ale bez cukru może spowodować wypłukanie soków z mięsa i jego stwardnienie
- powinna zawierać olej rzepakowy, z orzechów ziemnych albo kukurydziany do dłuższego marynowania (nie zetną się w lodówce, tak jak oliwa), lub oliwę z oliwek do krótkiego odpoczynku mięsa
Obszerniejsze info dla anglojęzycznych czytelników tutaj:
http://amazingribs.com/recipes/rubs_pastes_marinades_and_brines/zen_of_marinades.html  " 


Na zdjęciach mięso nie zostało przypieczone, udusiło się pod przykryciem ale takie było życzenie domowników. W celu uzyskania rumianej skórki należy rozciąć rękaw do pieczenia 15 - 20 minut przed końcem, można ustawić funkcję "grill" albo opiekacz, kontrolować kolor mięsa, by zbytnio się nie przypiekło. Jeśli robione jest w postaci plastrów na  grillu, będzie rumiane tak czy owak. 






poniedziałek, 15 lipca 2013

Sałatka z młodych ziemniaków

Młode, gotowane razem z wyszorowaną skórką kartofelki (czy ktoś używa jeszcze tego słowa?) posypane koperkiem lubię bardzo. Ta sałatka z młodych ziemniaków starczyła wczoraj za całą kolację dla czterech osób, myślę, że jest też dobrym pomysłem na obiad. Użyłam ostatnich pewnie szparagów, można je jeszcze spotkać w niektórych sklepach a zastąpią je dobrze bardzo krótko gotowane różyczki brokuła. Smakowało wszystkim.  







niedziela, 14 lipca 2013

Sernik z jagodami

Serniki najlepiej robić popołudniem lub wieczorem, żeby miały możliwość porządnie ostygnąć i ściąć się w lodówce. Lubię je robić, bo wystarczy zmieszać składniki bez zbytniego przykładania się do sprawy. Nie potrzebują a nawet nie lubią długiego ubijania, choć mam jeden bardzo stary przepis mojej mamy, który przeczy tej regule. Ale o tym kiedy indziej. Ten jagodowy jest bardzo miękki, puszysty, nie ma spodu. Nie opadł, jest równy, dobrze się kroi, choć jest delikatny. Następnym razem posypię wierzch okruszkami waniliowej chałwy, spróbowałam tego połączenia - ambrozja. Przy przekładaniu na paterę, ciasto wykonało ślizg i zlądowało sobie. Na szczęście na blacie kuchennym i właściwą stroną. Umiem, co? :) 


    

sobota, 13 lipca 2013

Placki z jagodami

Pewnie powinnam napisać - racuchy z jagodami, jak autorka przepisu. Do ich zrobienia używa się drożdży, co nadaje im zupełnie innego smaku niż w przypadku wszystkich innych placków. Ale mam wdruk rodem ze szkolnej stołówki, że racuchy są zwichrowanymi pączkami bez nadzienia i żeby dostać dokładkę trzeba mieć zasługi u pani kucharki:)  Racuszki są bardzo dobre, nawet na zimno na drugi dzień.




czwartek, 11 lipca 2013

Cukier waniliowy, esencja waniliowa

Jestem w sielskim miejscu nad rzeką. Pasą się konie, łażą kozy, szumi las a towarzystwo śmieje się do rozpuku. Nawet z pogryzionych przez komary tyłków. Złapałam trochę internetu i o zapachu wanilii napiszę. W jakiejś książce dla młodzieży, zdaje się, że Musierowiczowej, jedna z bohaterek używała aromatu waniliowego jako perfum. Pomysł przejęłam, aż do momentu, w którym kolega nie mógł uwierzyć, że nie przywiozłam dla niego ciasta i była awantura.     

Ponieważ rzecz jest prosta do zrobienia a w dodatku wygląda jak tajemna mikstura i nadaje lekko magicznego klimatu w kuchni, warto przygotować tego nieco słodkiego aromatu do ciast i różności na słodko.Ten popularny, znajdowany w sklepach ma najczęściej nazwę cukier WANILINOWY. Oznacza to, że zawiera on substancję zwaną waniliną, równie pięknie a nawet mocniej pachnącą, acz syntetyczną. Podobno laski wanilii w internetowych sklepach można kupić już od 2 zł, w sklepach zaczynają się od 6 zł. Cukier waniliowy i esencja waniliowa na wódce - bardzo łatwe do wykonania.  











wtorek, 9 lipca 2013

Gofry belgijskie

Przepis wzięłam od Inspirowane Smakiem, a ono wzięło od Madame Edith. Bardzo dziękuję - pycha.  Gofry są absolutnie GENIALNE. Biją na głowę te w Mikołajkach, których należy spróbować po zejściu z łódki. Chociaż tęsknie muszę przyznać, że łódka plus gofry jest lepsza niż gofry belgijskie:))  Zrobiłam 9 sztuk i okazało się, że cztery osoby potrzebują przynajmniej półtorej porcji a najlepiej dwóch. No pycha. Uroda tych gofrów polega na ich nierównym kształcie, nie trzeba rozlewać ciasta od brzegu do brzegu foremki, tylko łyżka na środek i już, dodatki wybiera sobie każdy sam wedle uznania, bita śmietana z jagodami zwyciężyła w konkurencji. Nie trzeba mieć bardzo silnej gofrownicy, wystarczy taka 750 W.  




poniedziałek, 8 lipca 2013

Młoda kapusta na gęsto

Inaczej - bigos z młodej kapusty. Pan sprzedawca z warzywniaka zażartował kiedyś, że kupuję, bo  "co dwie głowy to nie jedna". Zastanawiałam się czy mam wystarczającą ilość dystansu do siebie. No może mam, bo w sklepiku dalej bywam:)  W rodzinie są dwa obozy - wybieraczy kapusty (to ja)  i wyjadaczy mięsa (wszyscy pozostali). Sytuacja podobna do tej, kiedy na stole pojawiają się gołąbki. Póki co - gotowanie młodej kapusty to kwestia kilkunastu minut, można zaliczyć danie do serii szybkich, łatwych i jednogarnkowych. I możliwych do jedzenia przez kolejnych kilka dni, bo podobnie jak tradycyjny bigos, nabiera głębi smaku z każdym kolejnym. A. Taki prosto z lodówki - też lubię :)  





niedziela, 7 lipca 2013

Pyszna przekąska - babeczki z chleba

Co to ja miałam. A. Czytam książkę Beaty Pawlikowskiej "Księga kodów". Połykam ją pazernie, łapczywie i szybko. Oderwać się nie mogę, bo zgadzam się z każdym słowem w tej książce zapisanym. O tym, że za okoliczności, które dzieją się  dookoła, jest odpowiedzialny nasz sposób myślenia o otaczającym nas świecie. Święcie w to wierzę i od lat usiłuję przeszkadzające i utrudniające mi życie wdruki zmienić przy pomocy rozmaitych sposobów. Część udało mi się przekonwertować na lepsze. Dużo zmieniłam. Część czeka na naciśnięcie odpowiedniego guzika. Może tu dowiem się jak. Z trudnością powstrzymuję się od zajrzenia do ostatniego rozdziału:) Bezwzględnie niezbędna lektura dla każdego rodzica. 
To o jedzeniu teraz.       
Bardzo miła alternatywa dla kanapek, na ciepłą kolację, na spotkanie z przyjaciółmi albo na okoliczność większego przyjęcia. Wystarczy pieczywo, niekoniecznie świeże, chleb albo pokrojona w plasterki bułka czy pieczywo tostowe, resztki pieczonego mięsa lub wędliny, warzyw i tego co  tam się jeszcze znajdzie w lodówce. W tym zestawie znalazł się pieczony kurczak z wczorajszego obiadu, kawałeczek wędzonego boczku i kilka pieczarek. Można użyć szpinaku, różyczek brokuła, zielonego groszku, smażonej cebuli, suszonych pomidorów, mielonego mięsa, wszystkiego co lubimy i co nam przyjdzie do głowy lub powinno wkrótce wyjść z lodówki. Miałam nadzieję, że choć jedna babeczka zostanie na śniadanie. Nie została:) Do zrobienia tej przystawki trzeba mieć foremki z dołkami na muffiny, żaroodporne miseczki lub metalowe foremki na babeczki.



  

sobota, 6 lipca 2013

Jagodzianki czyli bułeczki z jagodami czyli jagodniki

Uwielbiam. Bardzo dobre jagodzianki. U nas jagodniki. Bułeczki z jagodami. Nie z każdego przepisu zawsze wychodzą mięciutkie i nie zawsze ciasto daje się ładnie formować. Te udały się bardzo dobrze. W tym tygodniu to już drugie, pierwsze ze starego przepisu odmówiły i klapnęły na amen. Kiedy skończyłam zagniatać ciasto, przypomniałam sobie o cukrze. Wsypałam, zagniotłam jeszcze raz. Miewam tak nie tylko kiedy się śpieszę. Roztargnienie przejawia się w rozmaitych sytuacjach. Kiedyś nałożyłam zawartość kociej puszki do miejsca na tabletkę w zmywarce. Miseczka kota stała obok. Zlały mi się w jedną dwie czynności do wykonania. Opowiedziałam zdarzenie przyjaciółce, na pociechę dostałam jej historię o zgubionej filiżance z kawą. Znalazła się parę dni później w szafce z kuchennymi  ściereczkami. No tak bywa pewnie. No bywa tak? :) Dziś zagniotłam ciasto i poszłam na rynek po jagody. A tam ani pół koszyczka. W drodze do domu spotkałam panią z jagodowym zapasem, sprzedała mi mały słoik. Tuż przed wejściem do domu pękła foliowa torebka. Małe kulki spadały ze schodów i spadały. Jak na filmie, kiedy włączyć zwolnione obroty. Można powiedzieć, że nazbierałam dziś jagód:)




   



piątek, 5 lipca 2013

Nalewka orzechowa

Nalewka na orzechu włoskim zadziwiła mnie swoją skutecznością. Dostałam ją dawno temu w prezencie i odkąd zadziałała jak cudowny balsam, wydzielałam ją tylko ciężko chorym. W przypadku wszystkich żołądkowych perturbacji i niestrawności była wyjątkowo szybko docierająca do właściwego miejsca. Orzechy należy zbierać na początku lipca, a najlepiej dwa tygodnie po Nocy Świętojańskiej. Dostałam od kolegi - leśnika wieeeeelką torbę zieloniutkich orzechów, ogromne bogactwo, biorąc pod uwagę, że na pół litra wódki należy użyć sześciu sztuk. Dzięki prezentowi cała nasza posesja będzie miała zdrowe żołądki. Orzechy były małe, użyłam dziewięciu. Dawkowanie gotowego trunku jest proste, należy 2-3 razy dziennie wypić mały kieliszek orzechówki między posiłkami. Wystarczy jeden dzień i po żołądkowym kłopocie. Podczas krojenia należy uważać, orzechy mają brązowy barwnik, łatwo brudzą ręce i ubrania, przydadzą się rękawiczki. Dla dzieci można przygotować słodki syrop bez alkoholu, ma podobne właściwości.

  

  

czwartek, 4 lipca 2013

Pierś z kurczaka rolowana z wędzonym boczkiem

Jest w moim mieście pewien sklep. Ma tysiące przedmiotów potrzebnych, niezbędnych i niezwykle pożytecznych w kuchni. Są maleńkie filiżanki i wielkie chochle jak ze stołówki wojskowej. Kilkadziesiąt regałów kuchennego dobra. Raj dla gotujących. Uwielbiam tam buszować i naprawdę rzadko zdarza mi się wyjść bez BEZWZGLĘDNIE NIEZBĘDNEGO w kuchni gadżetu. Wczoraj zajrzałam tam tylko na chwilkę i wyszłam z cudnymi szpikulcami do wszelkich roladek i koreczków. Jak to się stało, że ich do tej pory nie miałam - nie wiem. Męczyłam się z wykałaczkami, które są krótkie i niezbyt estetyczne. No i nie przewodzą ciepła. A teraz już mam i od razu zawinęłam czekające na swoją obiadową kolej pierś z kurczaka. Nic wielkiego, łatwizna, ale z dodatkiem wędzonego, chudego boczku powstała baaaardzo smakowita roladka. Pyszna na obiad i w wersji mini ładna i smaczna przystawka.





środa, 3 lipca 2013

Ciasteczka dla dzieci

Ciasto z którego zostały ulepione ma konsystencję podobną do plasteliny. Ugniatałam je z wielką przyjemnością formując rozmaite kształty. Nie mam zbyt wielkich zdolności plastycznych, ale gdybym miała, to...ho, ho! Miałam zrobić zwykłe kółka z kawałkiem marmolady na środku, ale dosypałam różnych barwników. Ciasto przed upieczeniem miało jeszcze bardziej intensywne kolory, oczu oderwać nie mogłam. Moje dłonie też były bardzo kolorowe, na szczęście zmyły się dość dobrze, nic nie zostało zniszczone, choć nieco uważności się przydało. Ciastka barwią języki na zielono-niebiesko, co bardzo odpowiadało ich zjadaczom. No bardzo przyjemna, kolorowa zabawa :) Proponuję ciastka dodatkowo ozdobić lukrem z sokiem z cytryny, dodatek lekko kwaśnego smaku bardzo dobrze współgra z ich słodyczą.





wtorek, 2 lipca 2013

Jak zrobić najlepszą zupę pomidorową ?

Rosół, pomidorowa, zupa ogórkowa, flaki, to chyba czołówka, jeśli chodzi o  popularność polskich zup. Tradycyjna zupa na świeżych pomidorach smakuje mi najbardziej. Jest też chyba najbardziej lubiana przez dzieci. Ciekawe dlaczego. Przeczytałam gdzieś, że dzieciaki wybierają potrawy najczęściej widywane, które rozpoznają jako znane. Również z ekranu telewizora i komputera. Niekoniecznie muszą ich próbować, ważne, żeby widziały. I przeciętnie po 18 razie spotkania (nie próbowania) się z daniem uznają, że nawet nielubiane jest na tyle oswojone, że można go zjeść. Dlatego podobno ważnym jest, by dzieci jadły posiłki razem z dorosłymi, miały możliwość dostępności nie tylko gotowych kanapek przygotowanych przez mamę, ale obserwowania tego, jak dorośli komponują swój talerz. I najlepiej, by odbywało się to już wtedy, kiedy tylko maluch zacznie siedzieć samodzielnie. No i by później mógł skomponować również sam swoje danie. Inaczej dzieci poruszają się tylko w obrębie znanego i bezpiecznego, czyli najczęściej bułki z serem, z masłem albo gotowych płatków. A zabawa w pieczenie czy gotowanie jest super! :)



poniedziałek, 1 lipca 2013

Najlepsza tarta z truskawkami

Ze wszystkich wykonanych, tą uznaję za najlepszą. Naprawdę pycha. Truskawki się kończą, ale cieszę się, że już prawie czas na jagody, maliny, zaraz będą wiśnie, śliwki i będzie można wymieniać w niej  owocowy dodatek. Tarta ma bardzo kruche, chrupiące, idealne ciasto i budyniową piankę.  Lepiej nie wstawiać jej do lodówki, by nie pozbawić ciasta chrupiących właściwości. Choć przy dużej wilgotności powietrza czasem to nieuniknione. Ale i tak jest pyszna. Przepis na to ciasto w formie placka można znaleźć na blogu Moje Wypieki. Dostosowałam proporcje dla porcji na średniej wielkości formę do tart.



 



Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */