wtorek, 27 sierpnia 2013

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

Biszkopt upiekłam czekoladowy. Podwójny, gdyż zamierzałam wykonać dwa ciasta i jedno dać komuś w prezencie. Nie miałam czasu na pieczenie dwóch osobnych placków, przedłużyłam rant tortownicy kółkiem z szerokiego paska papieru do pieczenia, spiętym biurowym zszywaczem. Pomysł sprawdził się znakomicie, ciasto przekroiłam na cztery blaty uzyskując dwa torciki. Gdyby ktoś chciał uzyskać bardzo wysoki tort, może wykorzystać ten pomysł, wystarczy podwoić porcję, lub zwiększyć ją o połowę.







poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Łatwe ciasteczka z marmoladą

Łatwe i bardzo smaczne. Kruche. Maślane. Nic wielkiego, ale zwłaszcza dzieci często wyciągają  po nie łapki. Kształt ciastek może być dowolnie symetryczny albo nie. Potem muzyczka albo książka ( nie wiem dlaczego, ale u mnie jedno wyklucza drugie, nie mogę się skupić czytając przy muzyce:) ew. kocyk, kawa...  Nie mam więcej zdjęć. Nie zdążyłam:)




niedziela, 25 sierpnia 2013

Placki z cukinii

Placki są podobne do tych tradycyjnych ziemniaczanych, choć sporo lżejsze i delikatniejsze. No i o wiele łatwiej zetrzeć cukinię niż ziemniaki. Nie mam do ich tarcia żadnego ułatwiacza w postaci  elektrycznej maszynki i z tego powodu placki ziemniaczane nie goszczą tak często na moim stole jak mogłyby, pomalowane pazury nie lubią ostrych tarć:) Z cukinią nie jest tak trudno, łatwo ją rozdrobnić zwyczajną tarką o dużych oczkach. Jeśli jest młoda i ma delikatną skórkę, nie trzeba jej nawet obierać. Placki z cukinią mogą być dodatkiem do mięsa albo stanowić samodzielne danie, np. na kolację czy podwieczorek. Dla mięsożerców atrakcyjne będzie dodanie do ciasta pokrojonego w drobną kostkę i podsmażonego, wędzonego boczku.   






sobota, 24 sierpnia 2013

Risotto z kurczakiem

W wykonaniu tego dania specjalizuje się Olcia, ale wyjechana jest na koniec świata, więc rękawy zakasać musiałam sama. O instrukcjach i informacjach dotyczących rozmaitych przygotowania sposobów, skomplikowanego nazewnictwa, łączenia czegoś z czymś, żeby wyszło jak należy, można poczytać tu. Ważne jest, by zakupić ryż o nazwie Arborio, zwykły nie ma tych co trzeba właściwości sklejających. Polecanego również Vialone Nano i Carnaroli lub Originario - w naszych sklepach nie spotkałam.  Poza tym pamiętać trzeba, że risotto należy podać zaraz po zrobieniu, żeby nie rozpaćkało się do cna, użyć masła, parmezanu i wina, choć osoby odchudzające się mogą owe pominąć lub wykorzystać je w zmniejszonych ilościach. Na wspomnianej wcześniej stronie podają informację, że parmezanu nie dodaje się do risotto z grzybami i owocami morza - jak ktoś lubi - niech dodaje co chce. Uważam,, że w kuchni wszystko wolno byle nikogo nie zatruć. Risotto robi się łatwo i przyjemnie, jednak przez kilkanaście lub więcej minut należy być uwiązanym do patelni, ryż wchłania bulion, lubi się przypalać i musimy go mieszać. Przy okazji gotowania esencjonalnej zupy, dobrze czasem odlać w plastikowe kubeczki lub woreczki do kostek lodu - bulionu, który na okoliczność ochoty przygotowania jakiegoś sosu czy właśnie risotto będzie czekał sobie w zamrażarce. Na zdjęciach brak tartego parmezanu. Powody przemilczę:)


  



czwartek, 22 sierpnia 2013

Pyszne, czekoladowe ciasto z cukinią

Ciasto jest bardzo wilgotne i bardzo czekoladowe, cukinia jest dodatkiem sprawiającym, że jego konsystencja jest wyjątkowa, ale jej smak zupełnie nie jest wyczuwalny. Niektórym tradycjonalnym w podejściu do kuchni osobom należy mówić o niej dopiero po spożyciu, kiedy już poproszą o następny kawałek :)

 



wtorek, 20 sierpnia 2013

Tarta z owocami

Tarta ma czekoladowy, kruchy spód, a piankowy, lekko sernikowy wierzch to Jogurtowa Królewna, na którą przepis jest tutaj. Na wierzchu można ułożyć dowolne owoce, maliny, jagody czy borówki, ze wszystkimi będzie pyszna. Takie małe co nieco do kawy czy herbaty:)  




poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Buraczki zasmażane

Najlepsze buraczki zasmażane robiła moja babcia. Ciekawe, że dzieci kręcą nosem, marudzą, nie chcą jeść, a w dorosłym życiu nagle zapamiętują ten okropny wtedy smak jako jeden z najlepszych. Buraki podobno są bardzo zdrowe, a syrop z buraków jest dobry na kaszel - pisałam o nim tutaj. Obniżają ciśnienie, czyszczą jelita, zwiększają wytrzymałość, ćwiczący na siłowniach - jedzcie buraki ! :) O zaletach tego kolorowego warzywa poczytać można na ekostronie - tutaj. Pieczone i duszone mięsiwo w towarzystwie buraczków lubimy bardzo,choć nie zawsze używam zasmażki, zazwyczaj doprawiam na słodko- kwaśno i już. Przepis podaję:)




 

niedziela, 18 sierpnia 2013

Kurczak pieczony

Kurczaka piekłam na rozmaite sposoby, ale zwykle w wieczór poprzedzający pieczenie lub rano tego samego dnia nacieram go różnościami, by w lodówce przeniknął smakami ziół. Chillibite niedawno zamieściła post z kurczakiem pieczonym na puszce piwa, popularnym sposobem jest tez użycie napełnionej nim lub innym płynem butelki, wszystko po to, by dość chude mięso kurczęcia nie straciło wilgotności. Najpewniejszym na to sposobem jest zamknięcie go w żaroodpornym naczyniu, garnku rzymskim lub rękawie foliowym. By uzyskać zrumienioną skórkę należy na 20 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw lub zdjąć pokrywkę. Moi rodzice używali dużej ilości smalcu, polewając ptaka co 10 minut powstałym sosem. No pyszny był, ale ja podlewam mięso bulionem albo zwykłą wodą. Obok mięsa można poukładać warzywa, pieczarki albo pokroić w ćwiartki ziemniaki, posypać tymiankiem i solą i mamy niedzielne danie jak malowane. Chillibite wspomniała, że krojenie mięsa, dzielenie na części ma w sobie coś pierwotnego. Coś w tym jest. Z rodzinnego domu pamiętam dyskusje "skrzydełko czy nóżka",  potajemne obdłubywanie skórki przez dzieci (jak niektórzy mogą jej nie lubić!). To był miły, niedzielny rytuał. Dla jego przypomnienia zamieszczam przepis.




piątek, 16 sierpnia 2013

Biszkopt z malinami i bitą śmietaną

Biszkopt ma dodatek maku i jest dość wilgotny. Najlepiej upiec go poprzedniego dnia, by porządnie ostygł. Wykonanie go jest szybkie i proste, wystarczy czas potrzebny do nagrzania piekarnika.  Podczas pieczenia można przygotować malinową masę do przełożenia. Do następnego dnia ostygnie i zgęstnieje jak trzeba. Makowy tort z malinami, bitą śmietaną i czekoladową polewą - tadaaam:)




czwartek, 15 sierpnia 2013

Kotlety schabowe

Niby prosta rzecz i oczywista, a parę szczegółów warto przed ich przygotowaniem wiedzieć. Np. to, że surowe mięso powinno mieć kolor jasnoróżowy. I lepiej wybrać kawałek schabu  małej średnicy, wtedy jest większe prawdopodobieństwo, że mięso jest z młodszego osobnika i będzie miękkie. Bułkę najlepiej zetrzeć samemu na tarce albo na grubych oczkach w maszynce do mielenia mięsa, wtedy mamy większa pewność, że nie ma w niej kaszy manny, a kotlet będzie bardziej chrupiący. Mięso trzeba pociąć (z kością lub bez, wedle uznania) na dwucentymetrowej grubości plastry. Można je przykryć do tłuczenia kawałkiem folii, np. woreczkiem do mrożonek, wtedy spacyfikujemy odpryski mięsa i będzie nieco mniej sprzątania. Kotlety należy rozbić na cienkie płaty, uważając jednak by nie poprzecinać mięsa. Do panierki można dodawać rozmaitości, np. parmezanu, albo startej cebuli. Można też namoczyć na noc mięso w marynacie z mleka i rozgniecionego czosnku lub plasterków cebuli, zyskają inny smak i będą soczyste. 

    

poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Placuszki z kaszy manny

Dobry sposób na puszyste placuszki. Są delikatne, mięciutkie, dość wyraźne w smaku przez dodatek twarogu. Lubią je dzieci i łasuchujący dorośli. Mały łakoć na podwieczorek albo na śniadanie. Można je posypać ulubionymi owocami, znakomite będą maliny lub jagody, albo jabłka ze słoika czy zwyczajny dżem lub konfitura.




niedziela, 11 sierpnia 2013

Tempura z kurczaka

Chrupiącą i pyszną jadłam całkiem niedawno w Szczawnicy. Jazz Bar w Dworku Gościnnym serwuje orientalna kuchnię, gdzie wybór nie jest wielki, porcje nie są po polsku duże, ale za to świetnie przyrządzone. Powtórkę urządziłam po powrocie, choć upał nie zachęcał do smażenia na głębokim tłuszczu, dałam radę, a danie zmiecione zostało błyskawicznie z talerzy.

Tempurę pieknie opisała Agnieszka Kręglicka w Wysokich Obcasach :
 " (...) robi się ze wszystkiego: z drobnych warzyw (strąki groszku, fasolka szparagowa, szparagi), większych warzyw pokrojonych w plasterki lub słupki (marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, cebula, cukinia, bakłażan, papryka), z różyczek kalafiora i brokułów, z egzotycznych i swojskich grzybów (shiitake, pieczarki) i jadalnych listków (szpinak, szałwia, bazylia, nać pietruszki). Ponadto z małych rybek, jakich u nas nie widziałam, z ryb podzielonych na małe kawałki, krewetek w wielkim wyborze, przegrzebków (muszli św. Jakuba), kalmarów i małż. Wybredni smakosze zajadają w tempurze glony nori, świeży korzeń lotosu, listki rośliny shiso i orzeszki ginko. Chociaż to rzadkość, w tempurowym cieście można również smażyć kawałeczki kurczaka lub inne mięsa. A do perwersji zaliczam podawanie w ten sposób lodów. Mistrzowie tempury podobnie jak mistrzowie sushi cieszą się w Japonii wielkim poważaniem. Działają w specjalistycznych restauracjach zwanych tempura-ya. Przed gościem stawiają czarkę sosu do maczania, obok utartą białą rzodkiew daikon, którą należy dodać do sosu, i flakonik z sosem do uzupełniania. Kąski otulone delikatnym ciastem przynoszone są gorące, zaraz po usmażeniu.Można zamówić zestaw, wybrać tylko swoje ulubione smaki lub zdać się na specjalistę - tempura-ya-san, który poda to, co szczególnie poleca. Najlepszym napojem do tego bądź co bądź tłustego jedzenia jest zimne piwo"

Wodę do ciasta należy mieć gazowaną i zmrożoną w zamrażarce, najlepiej z miską , w której ciasto będzie się przygotowywać. Ciasto wymieszać trzeba dopiero wtedy, kiedy kurczak lub inne rzeczy do smażenia będą już przygotowane, a olej prawie rozgrzany, czyli w ostatniej chwili.




 

sobota, 10 sierpnia 2013

Sałatka z bobu

Bób najlepszy jest młody, w lipcu, gotowany tylko z dodatkiem soli (najlepiej dodawanej pod koniec gotowania, by nie stwardniał) i niezbyt długo. Zawiera dużo błonnika, białka i ułatwia pracę jelit. Ten sierpniowy nie jest już tak delikatny, ale i tak jeszcze bardzo smaczny. Nadaje się też dobrze jako składnik sałatek, jeden z przepisów wart wypróbowania poniżej:)







piątek, 9 sierpnia 2013

Jogurtowiec na brownie

Jednym z lepszych ciast jakie udaje mi się upiec jest Wiśniowa Królewna. To czekoladowe cudo na zdjęciach jest wariacją na jej temat, do masy dodałam kakao, zamiast polewy użyłam galaretki i mam nowe, pyszne odkrycie. Połączenie smaków jest kapitalne. Ciasto ma konsystencję jak delikatny sernik, no i ten czekoladowy spód brownie... Pycha!






czwartek, 8 sierpnia 2013

Sushi

Obejrzałam kilka dni temu film " Jiro śni o sushi". Piękny dokument o tym, że codzienna, z pozoru zwyczajna czynność może stać się rodzajem medytacji, sztuką, przez wielką koncentrację i uważność staje się perfekcyjnie wykonaną, a sukces wydarza się wtedy przy okazji i nie jest celem samym w sobie. Nie znam się zbytnio na sushi. Pewnie nie potrafiłabym docenić perfekcji pana Jiro, nie byłam nigdy w Japonii. Ale bardzo lubię je jeść i robić od czasu do czasu. Dociekliwym polecam podłubanie na rozmaitych stronkach, gdzie można poczytać więcej o sposobie wykonania tej potrawy np. Przepis na Sushi. Ten rodzaj, który zrobiliśmy, nazywa się makisushi i zamiast surowej ryby użyliśmy wędzonego łososia i paluszków krabowych.




środa, 7 sierpnia 2013

Najlepsze jabłka w słoikach

Śmiało mogę tak napisać, wszyscy moi przyjaciele potwierdzą, że inne są może dobre, ale te - najlepsze.  Kawałeczki jabłka są chrupiące, nie rozpadają się, smakują jakby były dopiero co zerwane z drzewa. Przepis znalazłam  na portalu Wielkie Żarcie pod nazwą "jabłka w karmelu"  kilka lat temu i spróbowałam, widząc bardzo pozytywne komentarze pod wpisem. Od tego czasu nie robię już innych, szarlotka z tych, nie ma sobie równych, naprawdę. Wykorzystuję je do deserów i ciast, niektóre są na blogu np. tu,  tu, tutajtam :). Świetnie smakują z twarożkiem i z lodami, pycha. Używam twardych antonówek, zanim całkowicie dojrzeją są najlepsze. Myślę, że każda twarda odmiana jabłek da podobny efekt. Bardzo namawiam do ich zrobienia. 



wtorek, 6 sierpnia 2013

Konfitura z wiśni, wiśnie z rumem w czekoladzie

Przepis znalazłam jakiś czas temu u Chillibite. Tytuł posta dla mnie - łasucha, brzmiał jak najpiękniejsza muzyka. Zrobić musiałam. Jeśli chce się uzyskać tradycyjną konfiturę wystarczy nie dodawać kakao i rumu. Ale można też dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i deserowy, ulubiony alkohol, na przykład likier migdałowy. Pyszna rzecz do wykorzystania w ciastach, deserach i wyjadania łyżeczką. A słoik tego cuda w prezencie - najlepsza rzecz do obdarowania kogoś ważnego.



 U Chillibite wpis ma taką adnotację: 
" I teraz uwaga - jak już słoiki wystygną opisz je jakoś dla niepoznaki - na przykład "pikantne bakłażany z octem", albo "gorzka czerwona cebula", bo jak będzie stało czarno na białym "wiśnie z rumem w czekoladzie", albo "czekowiśnia" masz jak w banku, że małe i duże łasuchy będą w spiżarni, czy piwniczce spędzać sporo czasu podjadając czeko-wiśniową konfiturę paluchami. Wcale nie będą czekać aż napieczesz do niej gofrów, czy podasz z chrupiącą chałką z masłem. No, czasem może uda ci się ich przyłapać, jeśli nie zdążą się dokładnie oblizać po łasowaniu. Smacznego :)"


  

poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Bułeczki ze śliwkami

Obejrzałam sobie jedno zdjęcie z bułeczkami jagodowymi na blogu Plate of Joy. Piękne. Autorka wkleiła również link instruktażowy na wyrabianie ciasto metodą wymyśloną przez pana o nazwisku Bertinet. Wklejam i ja (tutaj), by kto chce mógł sobie podobnie jak Mistrz ciastem porzucać. W pierwszej próbie ukleiłam ciastem szafkę wiszącą ponad blatem, zatem wykonując bułeczki w polsko- kuchennych warunkach należy zadbać o ostrożność. Poza tym - nic trudnego. Wystarczy dłońmi nabrać ciasto leżące na blacie i podrzucić, a właściwie obrócić w powietrzu. Łatwizna. Należy to robić odpowiednio długo (koło 10 minut), by ilość pęcherzyków powietrza napuszyła mocno ciasto. Wyszły bardzo duże bułeczki, w zasadzie wolałabym mniejsze, ale obawiałam się, że śliwkowe nadzienie będzie wypływać bokami. Ciasto jest mięciutkie, puchate i bardzo dobre. To zdecydowanie najlepsze bułeczki ze śliwkami jakie zrobiłam do tej pory. Do środka każdej śliwki włożyłam kostkę białej czekolady. To był bardzo dobry pomysł. Jeśli świeże bułeczki chcemy mieć rano, ciasto można wyrobić wieczorem, schować do lodówki (przykryć folią spożywczą), przez noc pięknie wyrośnie. Jeśli nie - wystarczy postawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.    



   

sobota, 3 sierpnia 2013

Makaron z krewetkami

Danie w sam raz na upał, nie wymaga włączania piekarnika i skomplikowanych operacji kuchennych. Wystarczy przygotować makaron według instrukcji na opakowaniu (zwykle zalewa się go gorącą wodą i koniec filozofii) a na patelnię powrzucać co jest w lodówce. U mnie - w zamrażarce, w lodówce nie było zbyt wiele. Wyszło bardzo przyjemne, azjatyckopodobne, pyszne w smaku danie.   



piątek, 2 sierpnia 2013

Leczo

Węgierskie lecso, to bardzo aromatyczne, zdrowe (o ile głównym składnikiem nie jest boczek)
i smakowite danie. Podobnie jak bigos, im częściej odgrzewane, tym lepsze. Dobrze ugotować je poprzedniego dnia przed podaniem, by smaki przeniknęły się nawzajem. Często proces "przegryzania" nie ma szansy powodzenia, danie znika znacznie wcześniej:)





czwartek, 1 sierpnia 2013

Sernik z brzoskwiniami

Albo sernik z morelami lub sernik z nektarynkami. Nie wiedziałam które wybrać, warzywno-owocowe  targowiska wywołują u mnie wielki zachwyt ale i pomieszanie. Jak to zabrać wszystko do domu! Obfitość i bogactwo kolorów powoduje, że gubię się, muszę liczyć do dziesięciu by ochłonąć i działać względnie racjonalnie. Wszystko do mnie krzyczy "wybierz mnie, wybierz mnie! ", jak w bajce "Toys Story", gdzie wielki automatyczny szpon wybierał losowo pluszaki. W dni targowe trudno zaparkować w okolicy samochód, wiec chodzę tam pieszo. I na szczęście, bo wtedy ogranicza mnie waga produktów, obawiam się, czy doniosę je do domu i kupuję mniej niż mój chciwy umysł by chciał. No i na śniadanie mam sernik. Najlepsze śniadanie na świecie:) Można użyć również brzoskwiń z puszki, ale poczekajmy aż skończy się sezon na te zdrowsze, prawdziwe. Sernik jest łatwy do wykonania, miękki, kremowy, aksamitny, mokry i baaaardzo dobry:)    







Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */