sobota, 30 listopada 2013

Pierniczki na choinkę

Można je zrobić dużo wcześniej i przechowywać w słoiku albo szczelnych puszkach z dodatkiem cząstek jabłka, mandarynek, pomarańczy lub grejpfruta (należy je wymieniać co dwa, trzy dni). Wtedy zachowają świeżość i powinny być miękkie. Zdobić je można niekoniecznie od razu, można z tym zaczekać na stosowny moment.
Jeśli chce się wieszać pierniczki na choince, należy pamiętać by zrobić dziurki na sznureczek, najlepiej robić to słomką do napojów, koniecznie przed upieczeniem. Po upieczeni zostaje nitka z igłą, ale pierniczki często łamią się wtedy przy przekłuwaniu. Przez kilka sezonów organizowaliśmy w domu zdobienie pierniczków czy lepienia pierogów z przyjaciółmi, baaaaaardzo miła impreza, coś w rodzaju dawnego darcia pierza. Jeśli ktoś zdecyduje się na dekorowanie pierniczków, można zaopatrzyć się w pisaki do zdobienia, które można kupić na stoiskach z dodatkami do ciast w marketach albo w dekoratory cukiernicze z cienką końcówką lub niezbyt duże, plastikowe strzykawki. 


    

piątek, 29 listopada 2013

Ciasteczka z wróżbą

Andrzejki, jeszcze jest chwila na przygotowanie ciasteczek.Ciacha z niespodzianką w środku zawsze wywołują uśmiech i wprawiają w dobry nastrój jeśli wróżba pomyślna ( już nasza w tym głowa:). Nie rozmazują treści karteczek, używałam atramentowej drukarki. Z podanej porcji wychodzi ich sporo, więcej niż 60 szt, z części zrobiłam zwyczajne pierożki z jabłkami, ale nie o to w tych ciastkach chodzi, by zadziwić smakiem. To nie jest tradycyjny przepis na delikatne, chińskie ciastka, obawiałam się ich kruszenia, no i do zrobienia tamtych  potrzeba więcej czasu i cierpliwości. Te polecam, bardzo dobry gadżet na Andrzejkową zabawę.



czwartek, 28 listopada 2013

Eklerki, ptysie, profiterolki z kremem waniliowym

Wyszły pyszne. Nadziewane waniliowym kremem do tart, ptysi, eklerków, kremówek i innych rozmaitości. Zwanym z francuska creme patissiere ( nie wiem jak wstawić apostrofy nad literkami). To krem budyniowy na mące, najczęściej pszennej, albo pszennej ze skrobią ziemniaczaną, albo też pszennej z kukurydzianą. Za poradą Moich Wypieków, krem wymieszałam z bitą śmietaną, przez co stał się bardziej puszysty i lekki (myślałam, że nic wymieszane ze śmietaną nie stanie się od tego lżejsze, a tu proszszsz:) Ciasto parzone musi mieć odpowiednią gęstość. Zbyt gęste nie wyjdzie z dekoratora , zbyt lejące nie urośnie. Te na zdjęciu zostały uformowane w owalny kształt przy pomocy dłoni. Należy używać jajek w rozmiarze M, wtedy proporcje powinny być odpowiednie.


     


wtorek, 26 listopada 2013

Śledzie w sosie tatarskim

Sos tatarski pasuje do ryby. Do mięs rozmaitych również. I do śledzia też:). Wczoraj byłam na spotkaniu, na którym ustalaliśmy z grupą przyjaciół menu andrzejkowe. Kulinarne zadania zostały rozdzielone. Śledź musi być. Podaję propozycję, bo łatwa, a efekt znakomity.


poniedziałek, 25 listopada 2013

Puplety w sosie pomidorowym

Lubią je dzieci i dorośli, bo to połączenie smaków zupy pomidorowej i kotleta mielonego, dla maluchów 2-5 to prawie pewniaki :) Do ich przygotowania można użyć mielonego mięsa drobiowego albo wieprzowo-wołowego, te pierwsze będą bardziej delikatne, drugie wyraziste w smaku. Lubię oba. Do mięsa można dodawać różne dodatki smakowe, parmezan, uduszony szpinak, zielony groszek, suszone pomidory, koperek czy pietruszkę.



 

niedziela, 24 listopada 2013

Śledzie w sosie musztardowym

Śledzie w rozmaitych odsłonach to najszybszy i bezwysiłkowy sposób na zwiększenie ilości potraw wigilijnych. Nawet jeśli ktoś o kuchni i gotowaniu nie ma zielonego pojęcia, takimi śledziami może zaskoczyć rodzinę. W prostocie siła:) W okolicach listopada ochota na nie wzrasta wprost proporcjonalnie do zbliżających się świąt. Te w musztardowym sosie baaaardzo dobrze smakują, łatwo i błyskawicznie się robią.

    

sobota, 23 listopada 2013

Ciasteczka z toffi

Ciasteczka są bardzo czekoladowe, dość miękkie i kruche. Zdaje się, że widziałam je w necie jako czekoladowe ciasteczka z popękaną skórką, dość popularne. Dołożyłam toffi, zmieniłam kształt i użyłam posypki. Zwolennicy łagodniejszych smaków mogą zmieszać  gorzką czekoladę pół na pół z mleczną. Do posypania wykorzystałam cukier demerara, ale ze zwykłym, drobnym, białym, wyglądają równie ładnie. Na blogu Zielakowo w wersji bez toffi noszą nazwę "ciasteczka brownie". Spodziewałam się zatem, że będą bardziej ciągnące i mokre, choć to, że ostatecznie nie są, wcale im nie przeszkadza. Dobre! :)



   

piątek, 22 listopada 2013

Bułeczki z jabłkami

Wykonanie ciasta drożdżowego jest łatwe. Zwłaszcza, jeśli podzielimy pracę na dwie tury i wstawimy je po wyrobieniu na noc do lodówki. Pod foliowym przykryciem pięknie wyrośnie. Rano wystarczy uformować bułki czy placek i śniadanie z kawą z mlekiem nie ma sobie równych. Takie zimne ciasto łatwiej się formuje. Bułeczki wyszły puszyste, miękkie, bardzo dobre. 




czwartek, 21 listopada 2013

Szare kluski, żelazne kluski

Wygrywają smakiem z kopytkami i śląskimi. Są pyszne. Zupełnie nie wiem jak to się stało, że ich do tej pory nie jadłam. Nikt ich w naszym domu nie robił, nawet żadna z moich babć. Ale ja będę, nie zważając na ilość energii jakiej mogą dostarczyć. Przecież nie trzeba pochłaniać wielkiej ilości tego specjału (choć niepochłanianie gdy już są, nie jest łatwe). Podane ilości składników wystarczą na trzy, cztery porcje. Można podobno jeść je z gotowaną kapustą albo posypane białym, pokruszonym serem i tak spróbuję, choć z dodatkiem smażonej cebulki dla mnie to naprawdę, wielka smakowitość.




wtorek, 19 listopada 2013

Domowe bułki do hot dogów

Są miękkie w środku i mają chrupiącą skórkę. Ciasto dobrze się zagniata i przy pomocy naoliwionych rąk łatwo nadać im pożądany kształt. Z podanej porcji wychodzi 8 sztuk. Następnego dnia zrobiły się twarde, zatem dobrze przygotować porcję, która zostanie zjedzona od razu. Jeśli ktoś ma w domu hot dogowego fana, należy znaleźć możliwie najlepsze parówki w okolicy i wtedy będzie na pewno lepiej i zdrowiej niż w w fast foodowej budce. Przepis znalazłam na blogu Przy Kuchennym Stole, pochodzi z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki" Z. Prokopczuka.


poniedziałek, 18 listopada 2013

Maślane ciasteczka

Smak masła jest w nich mocno wyczuwalny. Pachną domem i babcią. Pasują do każdego koca. Nad kształtem nie chciało mi się pracować. Na początku nawet miałam nieco chęci, ale zrezygnowałam szybko, leniwa niedziela to była:). Najlepiej niezbyt się wysilać i zostawić je w okrągłym, lekko spłaszczonym kształcie. Z całej kostki masła wyszło duuuużo ciastek. Ze cztery albo pięć razy więcej niż na zdjęciu.




piątek, 15 listopada 2013

Bardzo dobre ciasto makowe z kremem bananowym

W zależności od użytego kształtu formy, można zrobić z niego tort lub zwykłe, przekładane, prostokątne ciasto do porcjowania w kostkę. Jest mokre, dobrze się kroi, bardzo nam smakowało. Przełożyłam je śmietanowo-serowym kremem z dodatkiem mocno dojrzałych bananów. Pycha.     


czwartek, 14 listopada 2013

Przepis na domowe tortille

Bardzo prosta rzecz, a kolacja zawinięta w ruloniki z jej udziałem nabiera zupełnie innego charakteru. Jako farsz, można wykorzystać resztki kurczaka z obiadu, krewetki, smażone piersi z kaczki, dobra będzie  pieczona wieprzowina czy wołowina, ser feta, tuńczyk z puszki lub inna ryba, wędlina czy warzywa z dodatkiem majonezu lub jogurtowego sosu. Te oryginalne, robione są ze specjalnej mąki kukurydzianej, ale spokojnie wykorzystać można mąkę pszenną, podobnie jest z użyciem tłuszczu, można dodać smalcu ale spróbowałam, że z olejem wychodzi równie smacznie.    




środa, 13 listopada 2013

Chili con carne

Dość pikantne, łatwe do przygotowania danie z mielonego mięsa, na obiad czy kolację, np. z przyjaciółmi. Podobno do oryginału nie dodają kukurydzy, mnie podoba się jej kolor i smak w daniu. Można podawać je z ryżem, tortillą albo z pieczywem - wedle woli i uznania.




poniedziałek, 11 listopada 2013

Tatar, befsztyk tatarski

Do zrobienia tatara potrzebne jest najlepsze, wołowe mięso, najlepiej najładniejszy kawał polędwicy. Skrobanie czy siekanie go do pożądanej, smarownej konsystencji, to nie jest robota dla leniwców takich jak ja. Choć ortodoksyjnym zwolennikom polecam. Jednokrotne zmielenie, w naszym domu uznaje się za wystarczające, by tatara w tej wersji nazwać bardzo dobrym.


sobota, 9 listopada 2013

Sernik karmelowy

Łatwy do zrobienia i bardzo, bardzo dobry. Kremowy, aksamitny i miękki. Nie ma ciastowego spodu, brązowa warstwa na dole ma dodatek gorzkiej czekolady. Użyłam nieco za dużej tortownicy, dlatego wyszedł niewysoki. Odpowiedniejsza byłaby 21-22 cm. Deficyt wzrostu zrekompensowałam mu dodatkiem bitej śmietany, również z karmelem. Pyszny jest...



środa, 6 listopada 2013

Szybkie ciasteczka do kawy

Przygotowanie ich zajmuje 10 minut. To najłatwiejsze ciasteczka jakie da się upiec. Nie trzeba nic ucierać ani ubijać, wystarczy wsypać składniki do miski i wymieszać łyżką. Są miękkie, namawiam do zaangażowania w ich przygotowanie nawet małe dzieci. Ciasteczka w zależności od fantazji i dorzuconych dodatków mogą zmieniać smak. Te na zdjęciach, to ciastka cytrynowe z migdałami. Zamiast cytryny można użyć soku i skórki otartej z pomarańczy. Wierzch dla chrupkości posypałam grubym cukrem.



wtorek, 5 listopada 2013

Czerwona kapusta

To przepis dla tych, którzy lubią połączenia słodko-kwaśne i np. do śmietany w mizerii dodają trochę cukru:) Ten smak bardzo mi odpowiada, moja mama przygotowywała surówkę z kapusty w podobny sposób, choć zawsze na zimno. Ta smakuje mi i tak i  na ciepło , a następnego dnia jest jeszcze lepsza. Z całej główki wychodzi porcja do mięsa dla sporej rodziny, dla dwojga czy trojga proponuję zmniejszyć ilość składników o połowę.





piątek, 1 listopada 2013

Najlepsze ciasto

Jest wilgotne, czekoladowe, miękkie i cięższe na dole, sernikowo-piankowe, delikatne na górze.  Tegoroczny laureat Grand Prix w konkursie na najlepsze wśród ciast w moim domu. Być może do końca roku znajdę jeszcze jakiś cudny przepis, ale póki co, ten uznaję za najlepszy. Ciasto łatwo zrobić (mam prawą rękę w gipsie i się udało;) i smakuje niebiańsko. Zamieszczałam już wersję z wiśniami (Wiśniowa Królewna), a tym razem użyłam gruszek. Ale nawet bez dodatku owoców ciasto uznałabym za najbardziej atrakcyjne. Pewnie każdy ma takiego faworyta, który jest pewniakiem na każdym przyjęciu i wszyscy pytają o przepis. Gdyby ktoś chciał swój podrzucić - chętnie wypróbuję i zmienię tytuł posta:) Zdjęcia ciasta z wiśniami i kolejne, dzisiejsze- z gruszką. 








Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */