poniedziałek, 30 grudnia 2013

Sernik waniliowo-kawowy

Bardzo dobre ciasto na sylwestra. Ten sernik jest lekki, puszysty i delikatny. Ładnie się kroi i dobrze wygląda. Wielbiciele czekolady mogą zamiast galaretki użyć czekoladowej polewy (przepis tutaj) . Lubię serniki nie tylko z powodu smaku, ale też dlatego, że robienie ich jest zazwyczaj bardzo łatwe. Nie zaleca się nadmiernego ubijania, ucierania, by się nie napuszyły zbytnio i nie opadły, dlatego mieszamy składniki i gotowe. W tym przypadku jest nieco inaczej. W jednym ze sztandarowych przepisów mojej mamy uciera się masło z cukrem i osobno - żółtka . Spróbowałam zatem z wersją dwukolorową. Tortownicę zabezpieczyłam od spodu trzema warstwami folii aluminiowej i wstawiłam do większej blaszki z gorącą wodą. Sernik upieczony w takiej kąpieli rozpływa się z wdzięczności. Nie urósł i nie opadł.




sobota, 28 grudnia 2013

Potrawy na sylwestra

Menu na sylwestra to łatwa sprawa. Wystarczą jakieś sałatki, może coś na ciepło i coś na słodko. I może coś kwaśnego i ciepłego na następny dzień:) Chipsy i paluszki - nuda. Albo może ja wiem ... można i tak, bo przecież to samopoczucie i dobra zabawa są najważniejsze. A jednak, jeśli nie szalejemy na wielkim balu w pięknych kreacjach, to choć na stole niech lekko odświętnie będzie. Z przepisów zamieszczonych na Niebie na Talerzu można wybrać bardzo dobre menu. Takie rozmaitości na domową zabawę sylwestrową i inne domówki czy prywatki przyszły mi do głowy, myślę, że da się wybrać z nich sylwestrowy zestaw przepisów. A do spisu ciast można zajrzeć tutaj, rozmaitość zupełnie przyzwoita:)  
 
Tartinki z pastą z kurczaka

























 


 











Risotto z kurczakiem

 


 








 






Mówię Wam - niebo na talerzu:)

piątek, 27 grudnia 2013

Tarta z jabłkami

Krucha, szarlotkowa wersja tarty, nada się na mniejsze lub większe okazje, takie na przykład jak nadchodzący sylwester. Bezę można przełożyć do dekoratora lub nakładać zwyczajnie łyżką, nie wygładzając jej zbytnio, by tworzyła zwichrowaną powierzchnię. Jeśli ktoś robił jabłka w słoikach (takie np. jak tutaj) ma połowę pracy za sobą. Ale nie jest to szczególnie skomplikowana sprawa, obrać kilogram twardych, kwaśnych jabłek. Można piec ją w formie do tarty lub w tortownicy, zawijając brzeg ciasta na boki blaszki. Bardzo dobre ciasto. 







poniedziałek, 23 grudnia 2013

Bardzo łatwe ciasteczka z żurawiną

Maślane i kruche, a smaczne jak nie wiem co. Są świetne i dla początkujących, bo nie mogą się nie udać. Dla zaawansowanych są dobre, bo wiadomo, że w prostocie siła, mniej znaczy więcej i takie tam. Ciasteczka na prezent  " w ostatniej chwili" i do pochrupania pod ciepłym kocem. Dużo zdrowsze ciacho od tych sklepowych z polepszaczami, chemią i byle jakim tłuszczem. Dla słodyczolubnego malucha a nawet młodzieńca do szkoły. Długo zachowują świeżość. Przepis Marthy Steward na Cranberry Noel. Szkoda nie zrobić. 



niedziela, 22 grudnia 2013

Kruche ciasto z kremem czyli Pani Walewska

Bardzo dobre ciasto także na świąteczne okazje, ale nie tylko, bo mimo tego, że wygląda na pracochłonne to nim nie jest. Niby nic nadzwyczajnego, w sumie znane, ale dobrze zrównoważone smaki, kruche, maślane ciasto z dodatkiem konfitury czy powideł ( u mnie również z różą, baaaardzo zachęcam do wykonania tej konfitury latem, łyżka, dwie, czyni cuda). Pani Walewska zwana na rozmaitych blogach Pychotką, najlepiej smakuje drugiego albo trzeciego dnia, kiedy ciasto nieco zmięknie od mokrych dodatków. Do jego upieczenia dobrze mieć dwie jednakowe blaszki ok. 24x 24 cm, ja nie miałam, piekłam górę i dół ciasta pojedynczo, po kolei.






  

czwartek, 19 grudnia 2013

Jak zrobic lukier i jak dekorować pierniczki

U nas dziś lukrowanie pierniczków, wrzucam szybko instruktaż, może komuś jeszcze się przyda? Najlepszy jest lukier królewski, który robi się z białka i cukru pudru, bo ładnie daje się wyciskać i nie odpada z ciastek. Pierniki po zeszłorocznym rozebraniu choinki powędrowały do słoika i przez cały rok zdobiły szafkę kuchenną, lukier prawie bez szwanku wytrzymał do tej pory, a nawet pięknie dał się sfotografować tutaj. W zeszłym roku posługiwałam się przy dekorowaniu strzykawką lekarską. W tym, podejrzałam na blogu W Formie sposób z tutką papieru do pieczenia i jest to dużo lepsze i łatwiejsze rozwiązanie. Opanowanie zwinięcia jej w odpowiedni kształt potrwało u mnie chwilę, ale dałam radę. Dobrze sprawdzają się też woreczki strunowe z odciętym minimalnie rożkiem.  Najważniejsza zasada- nie należy się spieszyć, tylko włączyć spokojną, świąteczną muzyczkę. Jutro, jeśli się nam uda, zamieszczę najładniejsze sztuki:)          





 

 Należy przygotować:

- 2 białka
- 2 szklanki cukru pudru

- papier do pieczenia
- gumki recepturki lub spinacze do bielizny lub klipsy do woreczków do zamrażarki
- zszywacz do papieru
- taśmę klejącą
- lub plastikowe woreczki strunowe
- wykałaczki lub patyczki do szaszłyków
- miseczki do barwienia i odkładania rożków z lukrem
- cukrowe kwiatuszki, jadalne kulki, posypki, barwniki itp. 

Papier trzeba pociąć na kwadraty, ok. 20x 20 cm. To przybliżone wymiary, nie ma co biegać po centymetr. Postarać się zwinąć w tutkę czy jak kto woli - rożek z cieniutkim końcem, by miał malutką dziurkę. Górny brzeg, by nie uciekał zszyć biurowym zszywaczem. Na dole okleić tutkę taśmą klejącą. To niezbyt łatwe, ale daje się zrobić.
Białka utrzeć łyżką lub mikserem na jednoliotą masę, zajmie to kilka minut, ma być błyszcząca, gęsta, ale spływająca wolno z łyżeczki. W razie potrzeby dodać cukru by zgęstniała lub kroplę ( uwaga, naprawdę dodawać po kropli, bardzo rozrzedza) wody. Teraz można ją podzielić, rozlać do miseczek i zabarwić barwnikami spożywczymi lub zostawić białą. Nakładać do papierowych tutek, nie więcej niż do połowy , góra 2/3 wysokości. Górę tutki można zagiąć lub związać gumką recepturką czy spinaczem, by masa przy wyciskaniu nie wylała się wierzchem. Ciastka dekorujemy możliwie cienką strużką lukru nie dotykając ich powierzchni.

Mówię Wam - niebo na talerzu:)        


   

Pierogi z kapustą i grzybami


Podobnie jak uszka, wigilijne pierogi robię wcześniej i zamrażam. Wolałabym pewnie świeże, ale zwyczajnie nie mam póki co aż tyle czasu (chyba nawet bardziej ochoty) by lepić je w wigilię. Farsz można przygotować nawet kilka dni wcześniej, może czekać w lodówce na odpowiednią chwilę.



środa, 18 grudnia 2013

Najlepszy makowiec

Przepis mam od dawna, skąd - nie wiem. Zapisany na karteczce czeka od świąt do świąt. Poszukiwania idealnego ciasta do makowca trwały nieco, aż wreszcie znalazłam właśnie to krucho-drożdżowe. Ani w nim zaczynu, ani długiego wyrastania ciasta, dopiero w piekarniku nabiera kształtu. Z podanego przepisu wychodzą trzy strucle, które mieszczą się na jednej blaszce od piekarnika. Ciasto bardzo dobrze się mrozi, smakuje  jakby było wyjęte dopiero co z pieca, dlatego można część zostawić np. na sylwestra albo wyjąć wtedy, kiedy już zupełnie miną świąteczne najedzenia, gdzieś tak znienacka w połowie lutego:) Dobrze jest jednego dnia zrobić masę makową a następnego piec ciasto, by praca nas nie zmęczyła zbytnio, w przypadku gotowego, kupnego, mielonego maku (ale nie z puszki, zwykłego suchego w torebkach) jest znacznie szybciej i łatwiej.




poniedziałek, 16 grudnia 2013

Bardzo dobre i łatwe ciasto bez jajek

Mokre, miękkie i pyszne ciasto. Przygotowanie go zajmuje ok.10 minut. Jest lżejsze niż brownie, ale lepkie, bardzo czekoladowe. No i bardzo łatwe. Zaglądam do lodówki a tam nie ma ani jednego jajka. Niedziela, mokro, buro, nikt się nie palił by iść do sklepu. Przepis na ciasto bez jajek znalazłam tu. Można wykorzystać ulubione, mrożone albo świeże owoce, u mnie w roli głównej wystąpił z braku laku ananas z puszki. Ten zwykły uniemożliwiłby ścięcie się galaretki. W przypływie fantazji dorzuciłam trochę przyprawy do pierników, ale nie jest to konieczny dodatek, choć mi bardzo smakował. Bardzo udana próba, polecam. 



niedziela, 15 grudnia 2013

Krokiety z grzybami i kapustą

Nie muszą być z kapustą, mogą być tylko z pieczarkami, można też dodać do farszu ugotowanych, suszonych grzybów, wtedy ich smak będzie bardziej intensywny. Można przygotowywać je nie tylko z okazji świątecznej, kiedy podajemy wigilijny, czerwony barszcz. Zwyczajna kolacja z takim krokietem nabiera zupełnie innego charakteru niż ta kanapkowa. Tym razem spróbowałam przepisu na naleśniki z bloga Gotuję bo lubię, zwykle przygotowywałam krokiety z tzw. "biednych' naleśników mojej mamy (przepis tutaj). Żadne do tej pory ich nie pobiły delikatnością, dla mnie są najlepsze. Te z przepisu Gotuję bo lubię są bardzo dobre i nie pękają przy zwijaniu, trzeba starać się je usmażyć jak najcieńsze.


     

sobota, 14 grudnia 2013

Zupa grzybowa

Nie pamiętam wigilii bez zupy grzybowej. Moja mama zawsze dbała o to, by  w domu był zgromadzony zapasik prawdziwków na tę okazję. W spiżarni wisiał woreczek uszyty z tetry, pełen aromatycznego, grzybowego suszu. Do zrobienia zupy niekoniecznie należy użyć samych borowików, choć one dają najwięcej aromatu. Ponieważ w wigilijnym wywarze nie ma mięsa, gotuję go na dużej ilości warzyw. Im ich więcej tym lepiej. Jeśli ktoś nie pości, albo przygotowuje zupę z innej okazji, może ugotować wywar na kościach wołowych lub z kurczaka z dodatkiem warzyw.







piątek, 13 grudnia 2013

Potrawy na wigilię

To już zupełnie niedługo, sama jeszcze nie wiem na co się zdecydować, co przygotować, by było niezbyt dużo i nie za mało, nigdy nie wiem czy dobrze obliczę i czy wszyscy będą mieli to, czego dokładnie potrzebują. Kapusta z grochem czeka w słoikach, farsz do uszek też, może jutro albo pojutrze je ulepię i zamrożę, buraki na zakwas są, nastawię niebawem. Mam nadzieję zachować umiar i równowagę, nie przedobrzyć by nie wyrzucać, ale by lekuchna obfitość była ufff...:) Poniżej zamieszczam zdjęcia propozycji dań na wigilię zamieszczonych już na blogu, lista jest otwarta, będę ją uzupełniać :)

 Uszka do barszczu z ciastem Babci Zosi


Barszcz czerwony i przepis na zakwas z buraków

Pierogi z kapustą i grzybami


Krokiety z grzybami



Śledź w oleju


Śledź marynowany w occie

Śledzie w sosie musztardowym


Śledzie w śmietanie

 








Bardzo dobry śledź w sosie musztardowym z dodatkiem kawy



Ryba po grecku



Kapusta z grochem


Nie jest tradycyjnym, wigilijnym daniem, ale na naszym stole prawie zawsze jest:)

Sałatka jarzynowa


Podobnie jak faszerowane jajka, szykowane odkąd tylko Olcia polubiła jajka "maszerowane" :)

Jajka faszerowane

Zupa grzybowa


Sałatka z paluszków krabowych



Inna sałatka z paluszków krabowych



Sałatka z łososiem







Mówię Wam, niebo na talerzu:)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */