sobota, 25 stycznia 2014

Kokosowa rolada z kremem sernikowym

Potrzebowałam sernikowego ciasta "na już", od ręki, no może za dwie godziny. Wiadomo, że sernik powinien zaczekać do następnego dnia w lodówce, by nabrał odpowiedniej konsystencji. Ale serowy krem to inna sprawa, tu nie było to konieczne. Do wypełnienia rolady użyłam wiaderkowego sera "na serniki", zmielonego gotowca. Przygotowałam go podobnie jak kawowy sernik na zimno. Samo pieczenie biszkoptu i wykonanie kremu to dwadzieścia minut. Wystarczy godzina w lodówce (zimą, bo podczas upałów dłużej) by rolada dała się pokroić w ładne plastry. I to zupełnie wszystko. Nic już więcej. Często zapominam, że trzeba szybko zwinąć gorący jeszcze biszkopt przed nałożeniem kremu, by rolada złapała kształt. Ale co tam. Nie musi być idealnie równiutko by było smacznie.        
 



 

składniki: 

- 4 jajka
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki zblendowanych lub zmielonych wiórków kokosowych
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ściereczka kuchenna wysypana cukrem pudrem

na krem: 

- 700 g zmielonego sera "wiaderkowego" na serniki w temperaturze pokojowej
- 2/3 szklanki cukru pudru
- trzy łyżeczki żelatyny
- ew. napar z dwóch łyżeczek kawy rozpuszczalnej z możliwie najmniejszej ilości wody (mniej niż 1/4 szklanki)

Piekarnik ustawić na 160 st. W tym czasie żółtka oddzielić od białek uważając, by żółtko nie dostało się do białka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając po łyżce cukru. Delikatnie, przy pomocy łyżki wmieszać po jednym żółtku, a następnie po łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Na końcu porcjami - wiórki kokosowe. Na dużej, płaskiej blaszce z wyposażenia piekarnika, rozłożyć arkusz papieru do pieczenia, rozsmarować na nim w miarę równo ciasto. Piec około 15-20 minut. 
Kiedy biszkopt się piecze, zmiksować ser z cukrem pudrem. Żelatynę zalać gorącą wodą lub kawą, dobrze wymieszać i ostudzić. Wymieszać z serem.

Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, przełożyć na ściereczkę papierem do góry, papier szybko usunąć. Od razu zwinąć ściereczkę razem z ciastem w rulon, zostawić na chwilę, by ciasto złapało kształt. Rozwinąć delikatnie, posmarować biszkopt kremem, zwinąć roladę pomagając sobie ściereczką, całość oprószyć cukrem pudrem. 
  
 Mówię Wam - niebo na talerzu:)

11 komentarzy :

  1. Pięknie wygląda. Nigdy nie robiłam rolady, przeraża mnie zwijanie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nic się nie bój, łatwizna. Trzeba zwinąć (bez kremu) biszkopt od razu po wyjęciu z piekarnika, żeby zapamiętał kształt:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudna i to ekspresowe wykonanie tylko zachęca do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  4. A gdyby jej nie rolować?Bo bardzo się tego boję...ale tak poza tym to mi wszystko pasuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś, roluj, nic się nie bój, to szybsza wersja biszkoptowa od tradycyjnej, dam Ci tel. i zrobimy to razem ! :

      Usuń
    2. Kochana dziękuję bardzo,umówmy się,że spróbuję sama w wolnej chwili,a jak będzie problem,to się skontaktuję:)buziak

      Usuń
  5. Wygląda fantastycznie a smakuje jeszcze lepiej :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Da takich zdjęć bede to zaglądać częściej ! Nawet nie wyobrażam sobie jak taka rolada musi byc slodziunia ! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przy niedzieli oblizuję się z wielkim smakiem :-) Rewelacyjna ta rolada :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ooo jakie fajne porady biszkoptowe i sernikowe :))

    No i ta nęcąca rolada, która mnie tu przygnała :D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */