sobota, 4 stycznia 2014

Najlepsze ciasto marchewkowe

Zupełnie nie smakuje marchewką, bez obaw. Jej dodatek powoduje, że ciasto jest wilgotne, choć nie aż tak bardzo, jak np. ciasto z cukinią na które przepis jest tutaj. To wersja lux, z powodu kremu, bo w moim domu najbardziej pożądane ciasta to z nim właśnie. I najlepiej żeby był śmietanowy. I żeby ciasto było mokre. Dlatego można dla wzmocnienia efektu skropić ciasto po upieczeniu sokiem wyciśniętym z dużej pomarańczy. Albo połową szklanki herbaty z cytryną. Mnie zupełnie wystarczyłoby ciasto z pominięciem wierzchniej warstwy i bez nasączenia. Może dałabym na górę odrobinę cytrynowego lukru albo cukru pudru. Z przyjemnością oddaję białą masę na sąsiedni talerzyk i wszyscy są zadowoleni. Kolejne, bardzo dobre ciasto do popołudniowej kawy i kocyka.





składniki (na blaszkę ok. 24x24 cm lub dużą keksówkę jeśli ciasto ma być bez kremu ):


- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego ale niekoniecznie)
- 200 ml oleju (np.słonecznikowego) 
- ok. 300 g startej i odciśniętej (ręką) z soku marchewki
- ok. 250 g bakalii (orzechy laskowe, włoskie, migdały, rodzynki, wiórki kokosowe) 
- 2,5 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- półtorej łyżeczki sody oczyszczonej
- ewentualnie łyżeczka cynamonu
- trochę masła do wysmarowania formy, tarta bułka do jej wysypania
- ew. sok wyciśnięty z dużej pomarańczy do nasączenia po upieczeniu
na krem :
- 300 ml słodkiej śmietanki 30 - 36%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru

Całe jajka ubić z cukrem na jasną masę. Nie przestając ubijać wlewać cienką strużką olej. Dodać marchewkę, posiekane bakalie, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Piekarnik rozgrzać do 160 st. Blaszkę wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Piec ciasto ok. 50 minut. Patyczek wsadzony w pieczone ciasto musi wyjść z niego suchy. Ostudzić ciasto w uchylonym piekarniku. Skropić sokiem z pomarańczy. Śmietankę ubić mikserem, pod koniec dodając cukier i ser mascarpone. Wyłożyć krem na ciasto i schłodzić w lodówce.   



    Mówię Wam - niebo na talerzu:)


22 komentarze :

  1. To jedno z moich ulubionych ciast ! Pyszne i chrupiące od orzechów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie przyjęłabym Twoją porcję kremu, bo jestem totalnym kremożercą. Wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak ,to ciacho jest wyjątkowo pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja lubię posmak marchewki, nie przeszkadza mi ;)
    Wygląda pysznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam marchewkowe-z kremem,polewą,każde do mnie przemawia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. kocham to ciasto i chyba nigdy nie przestanę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam marchewkowe ciasta. Jedno z nich jak tort przygotowuję.Tort marchewkowy z orzechami i ananasem i z kremem oczywiście...taki na specjalne okazje :)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ciasto marchewkowe! Ostatnio musiałam robić z podwójnej porcji...;)! Twoje wspaniale się prezentuje :)!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda niebiańsko :). Spróbuję! :).

    OdpowiedzUsuń
  10. Z uwagi na to, iż jestem facetem, a jak wiadomo faceci to wzrokowcy, to z całą odpowiedzialnością mogę stwierdzić, iż to ciasto prezentuje się genialnie. Pokaźnej wielkości warstwa kremu robi swoją robotę. Czy gdybym posypał ten krem wiórkami czekoladowymy, lub wmieszał czekoladę do samego kremu, czy to byłaby już zbytnia przesada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiórki się rozpuszczą, jeśli ciasto postoi w pokojowej temperaturze, wydaje mi się, że ciasto może lekko stracić wizualnie. Poza tym - nie widzę przeciwwskazań;)

      Usuń
  11. Ile to jest marchewki tak na szklanki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę , że ok. półtorej szklanki.

      Usuń
  12. Czy można dać inną mąkę np. orkiszowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Orkiszowa powinna się nadać.

      Usuń
    2. Na pewno się nada, trzeba jej dodać tyle samo co pszennej. :)

      Usuń
  13. hmm.. robie podobne :) zapraszam do obejrzenia mojego: http://cake-me.pl/carrot-cake-najlepsze-i-niezawodne-ciasto-marchewkowe/

    OdpowiedzUsuń
  14. A ja do ciasta marchewkowego robię polewę z serka mascarpone i białej czekolady. Tabliczkę czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej i dodaję do serka ciasto przekrawam na dwie części smaruję polewą przykrywam i wierzch też smaruję do lodówki żeby polewa stężała i smakuje rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobiłem wszystko wg przepisu – z wagą, termometrem i zegarkiem w ręku – i wyszło pięknie! To moje pierwsze ciasto. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  16. Właśnie wyszło z pieca. Jest cudowne, pięknie wyrosło, pachnie obłędnie. Super przepis!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */