poniedziałek, 6 stycznia 2014

Pieczeń z mielonego mięsa

Soczyste, pieczone domowym sposobem mięso, na gorąco albo na zimno do kanapek, jest duuuużo lepsze od wędlin kupionych w sklepie. Do tych nie mam zaufania za grosz. Nawet jeśli nazywają się "dziadunia" czy "babuni", z "beczki", czy ze "spiżarni", nie wiem co mają w środku naprawdę. Kanapkowicze - mięsożercy - pieczcie częściej sami, chyba że macie wujka czy dziadka - specjalistę od domowych wędlin. Wtedy to zupełnie inna sprawa. Ja nie mam ani sprawdzonego producenta ani wędliniarskiego specjalisty. Ale kawałek mięsa potrafię upiec, bo to żadna filozofia. O marynatach, które zmiękczą i zaromatyzują pieczeń pisałam tutaj. Można też, jak ja wczoraj, kupić ładny kawałek świeżego mięsa, zmielić, dołożyć do niego ulubione dodatki, np.oliwki, suszone pomidory, grzyby, pietruszkę itp., wsadzić w małą foremkę albo zawinąć w folię aluminiową i upiec. Tym razem podejrzałam u Olgi Smile połączenie mięsa z kaszanką, cebulą i jabłkiem. Bardzo smaczna kompozycja. Wsadziłam ją do piekarnika obok blaszki z kurczakiem na niedzielny obiad i upiekłam dwie pieczenie przy jednym ogniu:) Mięso nada się jako przekąska na karnawałowe spotkania z przyjaciółmi. Z żurawiną, chrzanem lub musztardą - niebo na talerzu:) 



składniki (na małą blaszkę tzw. "keksówkę" - ok. 12x 20 cm)

- 60 dkg zmielonego mięsa (drobiowego albo pół na pół z wieprzowym, np. łopatką, będzie bardziej soczysta, można też użyć samej łopatki czy zmielonego karczku )
- kawałek średnio szerokiej kaszanki długości formy na mięso
- 3 cebule
- małe jabłko
- sól, pieprz do smaku
- 2 jajka
- pół kajzerki
- łyżka masła

Kajzerkę namoczyć w wodzie i dobrze odcisnąć. Cebulę pokroić w grubą kostkę, podsmażyć lekko na maśle. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wyrobić ręką razem z mięsem w misce. Foremkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką albo oprószyć mąką. Przełożyć połowę masy do blaszki, ułożyć na niej kaszankę bez osłonki, przykryć resztą mięsa. Piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, gdyby mocno się rumieniło, przykryć folią aluminiową.





  

 

6 komentarzy :

  1. Moja Mama taką robi :) Bardzo lubię, gdy jest do niej dodana kukurydza konserwowa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie niedawno pierogi z kaszanką a u Ciebie oryginalny sposób na pieczeń z kaszanką - super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste i smaczne. Na pewno powtórzę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile tej soli i pieprzu? Proszę o szybką odpowiedź, bo kuz w rękach robota się pali;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pierwszy ogień dałabym 3/4 łyżeczki soli i pieprzu z 1/5. A następnym razem trzeba wg. własnych upodobań,w oparciu o doświadczenie:)

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */