środa, 15 stycznia 2014

Rosół z pierożkami na sposób azjatycki

Myślę sobie, że nawet zwolennicy zwykłego, tradycyjnego rosołu zmiękną i zachwycą się tą zupą tak jak ja. Naprawdę jest wyjątkowa. I Olcia, która zjeździła (w jednych spodniach i z dwiema podkoszulkami w plecaku, z czego jestem bardzo dumna) wschodnią Azję wzdłuż i wszerz mówi, że moja zupa nie różni się od tych sprzedawanych na ulicach Bangkoku. Jest sukces! Wiele narodowości uznaje za specjał pierożki w rosole, różnią się tylko rodzajem mięsa i sposobem ich przyprawienia. Takie np. kołduny litewskie, rosyjskie pielmieni, gruzińskie chinkali czy żydowskie kreplach. Różni je trochę sposób sklejania pierożka, ale chodzi w gruncie rzeczy o to samo. Tych nie robi się specjalnie długo, wykonanie kształtu sakiewki wydaje mi się szybsze i łatwiejsze niż tradycyjnych, polskich. No i te o nieco azjatyckich skłonnościach są lekkie i delikatne. Do zrobienia ciasta użyłam oprócz mąki pszennej dodatku skrobi ziemniaczanej. Ciasto jest bardzo elastyczne, lekko szkliste, wykorzystuję je też czasem w tradycyjnych pierogach, na przykład w ruskich tutaj. 
Przygotowanie jest łatwe. Wystarczy ugotować rosół na kurczaku i warzywach, dodać paczkę orientalnej lub chińskiej mrożonki, nieco imbiru, chili, sosu sojowego i właściwie już. Pozostałe przyprawy wg. własnego widzimisia, uznane powszechnie za azjatyckie, trawa cytrynowa, olej sezamowy, sos rybny i takie tam, ale niekoniecznie. Robię ją też w wersji bez pierożków, gotując w niej ryż jaśminowy lub podając z makaronem ryżowym czy nudle. Pierożki są łatwiejsze niż ruskie czy te wigilijne. Promisss. Warto.






    
składniki:

zupa (ok. 2,5 l) 
 - korpus lub części kurczaka lub kaczki z kośćmi (użyłam 3 kaczych skrzydełek i połowy korpusu, razem ok. 70 dkg)
- 3-4 marchewki
- 2-3 pietruszki
- duży kawałek pora
- pół selera
- łyżka sosu sojowego
- sól do smaku
- ok. 3 cm startego imbiru lub łyżeczka proszku
- nieco chilli w proszku lub mała, posiekana papryczka
- paczka chińskiej lub orientalnej mieszanki warzywnej z mrożonki
- ew. garść namoczonych przez noc i pokrojonych grzybów mun
- dwie, trzy łyżki posiekanego szczypiorku do posypania zupy na talerzu

pierożki: 
ciasto:
- dwie szklanki mąki pszennej
- dwie łyżki mąki ziemniaczanej
- ok. 3/4 szklanki mocno gorącej wody ( należy uważać by się nie poparzyć)
- łyżka oleju
- pół łyżeczki soli
farsz:
- ok. 40 dkg surowego, drobiowego mięsa mielonego (zmieliłam udka) 
- szklanka posiekanej drobno kapusty pekińskiej
- 2 cm startego imbiru
- starta marchewka
- dwa ząbki wyciśniętego czosnku (jeśli ktoś lubi)
 - dwie łyżki sosu sojowego
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- sól, pieprz, spora szczypta chili lub innej ostrej papryki

Składniki zupy (bez przypraw i mrożonki) zalać zimną wodą ok. 2-3 cm powyżej mięsa i warzyw. Gotować aż warzywa będą całkiem miękkie a mięso będzie łatwo odchodzić od kości (ok. godziny). Dodać mieszankę warzywną, przyprawy i gotować jeszcze 10 minut. Wyjąć mięso, marchewkę, pietruszkę, pora i selera. Zupę posypać posiekanym szczypiorkiem.    

Ciasto zagnieść, podzielić na pół, rozwałkować dość cienko, wykrawać szklanką lub dużym kieliszkiem do wina kółka. Składniki farszu wymieszać. Nakładać na krążki ciasta kulki farszu wielkości dużego orzecha laskowego w skorupce, przy pomocy łyżeczki zanurzanej w zimnej wodzie. Sklejać sakiewki zbierając kółko z ciasta u góry tak na 3/4 wysokości i układać na lekko oprószonej mąką desce.
Zagotować w garnku wrzątek, osolić, gotować pierożki partiami, ok. 7 minut od wypłynięcia, mieszając od czasu do czasu delikatnie, by nie przykleiły się do dna. Wyjąć łyżką cedzakową i wyłożyć na półmisek lekko posmarowany olejem. Nakładać po kilka sztuk do miseczek i zalewać ugotowanym rosołem z warzywami.    




Mówię Wam - niebo na talerzu:)
 

10 komentarzy :

  1. Jakię śliczne pierożki:)i ta zupka,mmmmniam...

    OdpowiedzUsuń
  2. miałam okazję jeść taki rosół i bardzo mi smakował:) przepiękne fotografie:) pozdrawiam: www.martawkuchni.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi narobiłaś apetytu :D rosół wygląda niesamowicie apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem za, a nawet przeciw, spróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam super wyglądają te pierożki:) a czy można takie z robić z ruskim farszem lub innym???warzywny orientalny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o ruskie, nie wiem jak zniosą gotowanie w rosole. Nie próbowałam. Warzywny orientalny - pewniak.

      Usuń
  6. Jeśli chodzi o ruskie to myślałam żeby gotować je normalnie w wodzie, tylko moje pytanie czy taka forma - sakiewka nadaje się na ruskie???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie. Kto nam zabroni?:) Bardzo ładna, nowa forma na ruskie.

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */