piątek, 24 stycznia 2014

Sałatka z rukoli

Nie lubiłam rukoli zupełnie i całkowicie. Aż kiedyś na pewnym babskim wyjeździe BeElusia podała tę zieleninę w jakimś takim sosie i w takiej kombinacji smaków, że jak jeden mąż spisałyśmy przepis. Powtarzałam ją na rozmaitych imprezach, zawsze z sukcesem. Zdarza mi się przygotowywać ją kilka razy w tygodniu, do znudzenia. Potem zapominam na kilka tygodni i wracam. Najlepiej wykonać ją bezpośrednio przed podaniem.




 
 składniki: 

- opakowanie rukoli
- 10 dkg dowolnej szynki długodojrzewającej (w typie parmeńskiej)
- garść startego w grube wióry ( np. nożykiem do warzyw) parmezanu
- 6-8 suszonych pomidorów w oleju
- oliwki (nie lubię, nie ma na zdjęciu)
- garść pestek słonecznika

sos:

- 1 łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego
- 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia lub dobrego oleju
- płaska łyżeczka miodu
- 2 ząbki czosnku
- spora szczypta soli

Rukolę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem lub w wirówce do sałaty, szynkę pokroić w paski, pomidory w grubą kostkę. Słonecznik wrzucić na chwilę na gorącą, suchą patelnię by stał się chrupiący (mieszać, bo się przypala). Czosnek przepuścić przez praskę lub bardzo drobno posiekać. Składniki sosu zmieszać potrząsając w zakręconym słoiku. W dużej misce wymieszać delikatnie sałatę, szynkę, pomidory i parmezan, zalać sosem, jeszcze raz lekko przemieszać i posypać wszystko ziarnami słonecznika.

  Mówię Wam - niebo na talerzu:)


 

21 komentarzy :

  1. bardzo lubię rukolę, a ta sałatka brzmi pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie spróbowałam tego przepisu. Muszę przyznać, że było pysznie! :) Dodałam jeszcze pokrojony camembert... niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię podobną:)
    uwielbiam rukolę !

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie ją zrobiłam, jest przepyszna. Nazwa sałatki adekwatna do jej smaku. Palce lizać...

    OdpowiedzUsuń
  5. Palce lizac. ..dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
  6. Twój przepis mam zapisany w zakładkach i chyba czas przepisać go w końcu do swojego zeszytu z przepisami, bo często po niego sięgam!
    Co prawda, wykorzystuję go jako inspirację głównie na dressing, ale dzięki Tobie nauczyłam się jeść rukolę i ją polubiłam! Zmieniam proporcje, bo wydaje mi się, że przy 7 łyżkach oleju standardowa porcja rukoli opływałaby w tłuszczu. Daję chyba 1-2 a resztą według uznania, tyle że trzymam się składników.
    Dzisiaj też będę robić! Ja daję świeżą żółtą i czerwoną paprykę, pomidora pokrojonego w cząstki, czerwoną cebulę i dressing ze składników z Twojego przepisu :) Czasem dodam koziego sera :*

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam rukolę!
    Mam tylko problem, bo trzeba ją przygotowywać tuż przed podaniem więc do pracy nie można wziąć ale na kolację w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można wziąć i do pracy, i do znajomych na imprezę, tylko dressing trzeba spakować w osobny pojemniczek :)

      Usuń
  8. Do pracy: wrzucam wszystkie składniki do plastikowego pudełka i nie mieszam. Sos do osobnego słoiczka lub pudełka. Mieszam wszystko przed jedzeniem. Pozdrawiam
    Ja też dodaję mniej oliwy.

    OdpowiedzUsuń
  9. Cud miód! Jest pyszna i zaraziłam nią już 4 osoby...

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie wiem co zrobiłam nie tak, ale sałatka nadawała się tylko do wyrzucenia, nikt jej nie chciał. Może dlatego, że nie przepadamy za czosnkiem w miodzie.

    OdpowiedzUsuń
  11. http://kobiecym-sercem-w-kuchni.blog.pl/2014/11/20/2-lekka-salatka-z-rukoli-szynki-parmenskiej-i-pomidorkow/

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszna salatka! Zamiast szynki mozna dodac podsmazony boczek a zamiast slonecznika, podprazone orzeszki pini;) Do sosou dodaje czasem musztarde francuska, z grubymi ziarnami. To tak dla urozmaicenia ;) Dzieki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszna sałatka. Fajne połączenie smaków. Na pewno będę ją robiła częściej. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Naprawdę niebo. Jedna z lepszych sałatek jakie jadłem ostatnio. Czasem ją robię po 2 dni pod rząd :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepis ciekawy, ale kosztowy :) Niestety szynka parmeńska nie należy do najtańszych. Warto też zerknąć sobie tutaj https://www.natural.pl/news/salatka-z-rukoli-z-jajkiem-na-twardo/ . Jest tam przepis na tańszą wersję. Spróbowałam już obu i każda ma w sobie to coś!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napisałam w przepisie, że szynka może być w "typie parmeńskiej" i miałam na myśli wszelkie wędliny dlugodojrzewające, nada się nawet schab suszony domowym sposobem http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/12/domowy-schab-bez-pieczenia-schab.html. W marketach teraz zatrzęsienie tego rodzaju wędlin po kilka złotych, nie trzeba szukać dokładnie parmeńsko, choć kto bogatemu zabroni:)

      Usuń
  16. Pierwszy raz zrobił ja dla mnie mój chłopak. Była pyszna. Później podesłał mi przepis jednak w sklepie zamiast rukoli musiałam kupić szpinak. Muszę przyznać, że też wyszła bardzo smaczna.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */