niedziela, 23 lutego 2014

Czekoladowiec z brzoskwiniami

Jest mokry, lekko lepki, efektowny a bardzo łatwy w przygotowaniu. Brzoskwinie pięknie go dekorują, no i owoce w połączeniu z czekoladowym smakiem - pycha. Muszę koniecznie upiec taki z malinami. Przygotowałam go w tortownicy 26 cm. Duże, imprezowe ciacho. Przy połowie porcji, tortownica 18 -20 cm będzie odpowiednia. Ładnie wygląda faktura pogniecionego papieru do pieczenia odciśnięta na brzegach ciasta, sprawdza się w sernikach i tutaj również. Zasada przygotowania jak w muffinkach: składniki sypkie z sypkimi, mokre z mokrymi. Do przygotowania ciasta nie używa się jajek. Nie zapomniałam o nich wpisując recepturę:)     
  



składniki ( na tortownicę 26 cm):

- 650 g mąki pszennej
- 4 czubate łyżki kakao
- 3 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 szklanki (o pojemności 250 ml) gorącej wody
- szklanka oleju
- 2 łyżki octu
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- łyżka cukru waniliowego
- szklanka cukru

na wierzch
- puszka brzoskwiń

Piekarnik ustawić na 170 st. W dużej misce wymieszać składniki sypkie, w drugiej - mokre. Mokre dodać do sypkich i wymieszać przy pomocy łyżki lub miksera. Tortownicę wyłożyć papierem arkuszem papieru do pieczenia. Pomagam w tym sobie przypinając papier z jednej strony spinaczem do bielizny. wylać ciasto do formy, na wierzchu ułożyć pokrojone w grube plastry brzoskwinie. Piec ciasto przez ok. godzinę Patyczek włożony w środek musi być suchy, wtedy jest gotowe. 


Mówię Wam - niebo na talerzu:)



12 komentarzy :

  1. mocno czekoladowe - tak jak lubię :) i bez jajek, a to niespodzianka!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wygląda, a ja myślałam, że jajko musi być w każdym cieście :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, Aż raz zabrakło w lodówce, znalazłam przepis, potem troszkę jeszcze się zmodyfikował i proszszsz:)

      Usuń
  3. Obłędnie wygląda, zapisuję koniecznie ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda REWELACYJNIE! na prawdę.. ja byłabym nim zachwycona i dla mnie może robić za tort!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł na ciasto. Choć jestem przesłodzona pączkami, to jednak poczęstować bym się chciała kawałkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. aż szklanka cukru? :( Można dać miód lub stewię?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To duże ciasto, ma 650 g mąki. Nie robiłam z miodem ani stewią, nie wiem. Z ksylitolem raczej bym próbowała.

      Usuń
  7. A mnie wyszedł potworny zakalec.Robiłam dokładnie wg. przepisu. Więcej nie zrobię,może to nie "moje" ciasto. Inne wychodziły bez problemu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poszukaj tu, może znajdziesz przyczynę. Mnie też się zdarza:) http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */