piątek, 21 lutego 2014

Najlepsze kruche ciasteczka z migdałami

Są bardzo, bardzo kruche, delikatnie maślane, pachnące migdałami jak nie wiem co. Pycha. Najlepsze z upieczonych w tym roku. Przed pieczeniem trzeba koniecznie schłodzić porządnie ciasto w zamrażarce lub lodówce. Pewnie dzięki temu oraz dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej ta kruchość. Warto mieć słoik takich chrupkości w zapasie.





składniki ( na ok. 20 - 25 dużych sztuk): 

kostka masła
- 150 g mąki kukurydzianej
- 200 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 2/3 szklanki cukru
- kilka kropli ekstraktu z migdałów
- 2,3 łyżki bardzo zimnej wody

na wierzch:
- roztrzepane widelcem jajko
- 3,4 łyżki płatków migdałów

Masło posiekać nożem, dodać mąki, cukier, żółtka, ekstrakt migdałowy i zagnieść szybko ciasto. Gdyby było zbyt suche i nie chciało się połączyć, dodać wodę. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na 40 minut. Ustawić piekarnik na 160 st. Podzielić ciasto na dwie, trzy części, rozwałkować na podsypanym mocno mąką blacie, na grubość ok. 0,5 cm i wycinać foremką dowolne formy. Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, smarować rozmieszanym jajkiem i posypywać płatkami migdałowymi. Piec do lekkiego zrumienienia ok. 10 - 15 minut.    


 Mówię Wam -niebo na talerzu:)

14 komentarzy :

  1. sliczne zapiszę sobie do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie rumiane: ) Pięknie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniam, wyglądają bosko! Takim pysznościom nie można się oprzeć... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie wyglądają jakby były najlepsze:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo apetycznie, już sobie ten zapach wyobrażam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rozbudziłaś we mnie - drzemiącego do tej pory - ciasteczkowego łasucha.:-) Wypróbuję ten przepis w najbliższą sobotę :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo maślane ciasteczka,na które ma ogromną ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ależ śliczne! Ten kształt, którym im nadałaś-no cudowne są! jak przebiśniegi po ciężkiej, mroźnej zimie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Najchętniej by wyciągnęła łapkę po wszystkie te ciacha, które upiekłaś. No może jedno bym dla Ciebie zostawiła ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. za dużo cukru w tej proporcji składników, ciasteczka są bardzo słodkie...

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */