piątek, 28 lutego 2014

Sałata z kurczakiem

Można użyć do jej przygotowania lodowej, rukoli czy rzymskiej. Sałata jest ważna, ale ważniejszy w niej jest sos, który nie dość, że pysznie smakuje, to nie spływa na dno salaterki, przykleja się do składników, oblepia je pysznie i tak już sobie zostaje. To wszystko za sprawą użytych do jego przygotowania ugotowanych żółtek i startego sera w parmezanowym klimacie. Przepis podrzuciła BeElcia, która zamieszcza swoje receptury na profilu Nieba na FB. Sos można przechowywać kilka dni w lodówce.





składniki ( na 3-4 osoby):

- główka salaty lodowej, 2-3 główki rzymskiej, paczka rukoli lub mieszanka sałat
- duża, usmażona pierś z kurczaka lub udko, czy części pieczeni z obiadu
- 10 - 15 pomidorków koktajlowych
- jajko
- dwa ogórki konserwowe pokrojone w kostkę
- ugotowane jajko

- inne, ulubione dodatki - prażony słonecznik, grzanki ziołowe, awokado itp. ( u mnie wystarczylo to , co powyżej

sos: 
- dwa żółtka jajka ugotowanego na twardo
- łyżeczka musztardy chrzanowej
- 2 płaskie łyżeczki miodu
- 1 łyżka startego drobno parmezanu/pecorino, grana padano, bursztynu, dziugasa
- 2 ząbki roztartego czosnku
- sok z połowy cytryny
- 4 łyżki zimnej wody
 - sól, pieprz do smaku

Sałatę porozrywać na małe kawałki, pomidorki pokroić na połówki lub ćwiartki, ogórki i kurczaka w  kostkę. Wymieszać razem. Żółtka rozetrzeć w kubeczku z resztą składników sosu, polać sałatę, delikatnie wymieszać, na wierzchu ułożyć ósemki ugotowanego jajka.  


Mówię Wam - niebo na talerzu:)




5 komentarzy :

  1. Sałatka pyszna,ale tym sosem z miodem to mnie zaciekawiłaś-kolejna propozycja do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. osobiście jestem zwolenniczką wszelkich sałatek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm... wygląda obiecująco, założę się, że jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */