niedziela, 9 lutego 2014

Tarta z warzywami

Bardzo smaczna tarta na półkruchym cieście z razowej mąki, z jajkami od wiejskich kur i warzywami, cebulką i pieczarkami przesmażonymi na smalczyku "Smakowita Pajda". "Smakowita Pajda" zaskoczyła mnie chrupkością dodatków i przyjemnym aromatem. Bezmięsne danie, w którym nikt nie odczuje braku zwierzęcego białka. Zdjęcie i przepis bierze udział w konkursie,stąd w tle zamieszczone pudełko z produktem. Ciasto ładnie dało się pokroić, co w rozmaitych tartach nie zawsze jest takie oczywiste. Cztery dorosłe osoby obecne na obiedzie najadły się po uszy, pomruki zadowolenia były słyszalne, bardzo dobry pomysł nie tylko na niedzielny obiad.




 
składniki: 
 na ciasto: 

- 2 szklanki mąki pszennej razowej
- 80 g masła
- łyżka smalczyku "Smakowita Pajda" 
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 2- 3 łyżki lodowatej wody
- 1/4 łyżeczki soli

wypełnienie: 

- 3 jajka
- 200 ml śmietany 12%
- 15 dkg startego, żółtego sera
- duża cebula
- 8-10 pieczarek
- nieduży brokuł
- pół puszki kukurydzy
- czerwona papryka
- łyżka smalczyku " Smakowita Pajda" do smażenia
- sól, pieprz, ostra, sproszkowana papryka, szczypta startej gałki muszkatołowej, oregano, bazylia

Do miski z mąką wrzucić pokrojone w kostkę masło, dodać białka i żółtka, wodę, sól i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na 20 minut do lodówki. W tym czasie brokuł podzielić na różyczki i wrzucić na minutę, dwie do osolonego wrzątku. Odcedzić i przelać zimną wodą. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki, przesmażyć na łyżce smalczyku "Smakowita Pajda". Paprykę pokroić w kostkę. Śmietanę wymieszać z jajkami i startym, żółtym serem, połączyć z pokrojoną papryką, podsmażoną cebulką i pieczarkami. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie, wykleić nim wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką formę. Nadmiar ciasta okroić nożem. Ponakłuwać ciasto widelcem i ponownie wstawić do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Włożyć ciasto i piec przez ok. 15 minut. Wyjąć, wypełnić masą jajeczną wymieszaną z warzywami, na wierzchu ułożyć różyczki brokuła i piec ok. dwadziescia minut -pół godziny. Kiedy jajka się zetną, tarta jest gotowa.


             
 Mówię Wam - niebo na talerzu:)

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

16 komentarzy :

  1. ooo.. uwielbiam tarty!! tak napakowanej jeszcze nie widziałam, ale już wiem,że zawładnęłoby moim żołądkiem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda znakomicie. Głodna się zrobiłam.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobrze, tak miało być:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam tarty na wytrawnie, Twoja wygląda świetnie; )

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nie jadłam,a już ją lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czego chcieć więcej!? Wygląda niesamowicie pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hej hej, jaka średnicę ma Twoja forma do tarty? Chciałbym to cudo upiec;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdaje się, że ok. 26 -28 cm. I jest dość wysoka jak na taką formę, bo z 5 cm. Przy większej formie wyjdzie po prostu niższa

      Usuń
  8. czy zamiast maki pszennej razowej moze byc zwykla pszenna ?

    OdpowiedzUsuń
  9. czy śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */