środa, 26 marca 2014

Budyń domowy

Zdecydowanie namawiam do odpuszczania gotowych proszków w papierowych torebkach, które w składzie mają często wielką rozmaitość ulepszaczy i E- coś tam. Smak takiego zwyklaka domowego jest o niebo lepszy niż tego z torebki. Czas wykonania - ten sam. Wystarczy zaopatrzyć kredens w skrobię ziemniaczaną. Odkąd spróbowałam - te z torebki omijam łukiem szerokim. Odkąd zrobiłam cukier waniliowy , omijam też torebkowy cukier wanilinowy. Odkąd domowy kisiel, regały marketowe nie wciągają mnie w czeluście papierowych opakowań. Różnica w smaku naprawdę jest ogromna. Polecam zwłaszcza mamom, których dzieci lubią takie desery.



składniki ( na dwie, trzy salaterki) :

- 0,5 l mleka
- dwie czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru waniliowego lub zwykłego (można wyskrobać środek połowy laski wanilii lub jej nie dodawać)
- łyżeczka masła (można pominąć)
- 2 żółtka

Połowę mleka zagotować z cukrem, ew. wanilią i masłem, pozostałe zimną połowę dobrze rozmieszać z mąką, i żółtkami. Do gorącego mleka, wlać zimne z mąką, wszystko bardzo intensywnie mieszając. Robię to zazwyczaj metalową trzepaczką - rózgą, albo dużą łyżką. Zmniejszyć od razu ogień do minimum i gotować ok. minuty.  Dobrze jest mieć pod ręką ściereczkę czy rękawicę do trzymania uchwytu garnka, zawiesina szybko gęstnieje i mieszanie na gorącym palniku jest trudniejsze. 

Mówię Wam - niebo na talerzu:)



19 komentarzy :

  1. Absolutnie nic nie pobije smaku takiego domowego budyniu...

    OdpowiedzUsuń
  2. czy można zamienić skrobie ziemniaczaną na kukurydzianą??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można na kukurydzianą (ale skrobię - taką białą, nie mąkę) albo na mąkę z tapioki - przez alergie przerabialiśmy wszystkie wersje :)

      Usuń
  3. Wyczytałam, ze tak, choć sama nie próbowałam. Podobno nawet jest lepszy. Sprawdzić należy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Naprawdę przepyszny, łatwy i szybki przepis, dotychczas nie byłam fanką budyniów, ale chyba się to zmieni ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały. Bardzo dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam z żółtkami ze świeżych wiejskich jaj. Córcia powiedziała: mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie przypuszczałam, że to takie proste! Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszny budyń:) dodałam troche soku z pomarańczy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piekny kolor i smak ja tylko robie sama swojej roboty wsxzelakie budynie ...To niebo w gebie ...Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. budyń rewelacyjny gorąco polecam ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  11. Można zamienić mleko na jakieś roślinne?

    OdpowiedzUsuń
  12. Budyń pyszny :) a z dodatkiem borówki amerykańskiej był wyśmienity :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Robi się go dłużej niż z paczki ale dobry

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */