sobota, 29 marca 2014

Błyskawiczna rolada z kremem film

Dobre ciasto, bo szybkie, smaczne i bardzo łatwe. Kiedy się chce zabrać coś na spotkanie z przyjaciółmi, nie iść z "pustą ręką" nada się idealnie. Spotkałam się z opiniami, że trudne, trzeba wiedzieć jak i takie tam. Sama nauczyłam się jej zwijania z filmików na YT. I dlatego mam filmik i ja. Przy pomocy świeżo otrzymanej do testowania małej kamerki Canon Legria Mini, nakręciliśmy instruktaż zwijania. No widać jak na dłoni, że jest łatwo jak nie wiem co. A kamerka przyda się pewnie jeszcze wiele razy, do pokazania czynności, które w rzeczywistości są proste, ale trudniej opisać je słowem i zdecydowanie lepiej je pokazać przy pomocy obrazka. Olcia natychmiast zaanektowała kamerkę do swoich podróżniczych celów, bo malutka, poręczna i szerokim kątem widzi wszystko co dzieje się dookoła. I Szymon, bo chce ją przymocować na motorowym kasku, żeby świat widział to co i on. Wracając do rolady - przygotowanie ciasta razem z pieczeniem to kwestia pół godziny. Wystarczy raz zobaczyć jak.

   

Filmik nakręciliśmy malutką, bardzo poręczną kamerką


Kamera jest mała i poręczna, można ją zabrać wszędzie. Ma odchylany ekran, można ją obrócić w stronę obiektu lub do tyłu, aby obserwować na nim to, co jest filmowane. Ma wbudowaną kartę Wi-Fi, co umożliwia połączenie kamery ze smartfonem lub tabletem i można sterować z urządzenia z systemem Android lub IOS, włącznie z uruchamianiem i zatrzymywaniem nagrywania oraz zmianą kąta widzenia, a także oglądać na nim podgląd obrazu na żywo - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/#sthash.shYWTn2L.dpuf



składniki:
na biszkopt

- 5 średniej wielkości jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki kakao

na krem:

- 300 ml śmietanki  30 - 36 %
- 200 ml sera mascarpone
- trzy łyżki cukru

cukier puder do posypania ściereczki i rolady

Piekarnik ustawić na 160 st. Żółtka starannie oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając po łyżce cukru. Przy pomocy łyżki lub łopatki wmieszać wolno po jednym żółtku, a następnie po niewielkiej porcji mąki przesianej przez sitko z kakao. Kiedy masa się połączy, rozsmarować ją na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Rolada piecze się ok. 10 - 15 minut. Ściereczkę kuchenną posypać cukrem pudrem i przełożyć na nią gorące ciasto, papierem na wierzch. Delikatnie zdjąć papier i pomagając sobie tkaniną zwinąć roladę. Pozostawić do wystygnięcia, ciasto zachowa pożądany kształt. Rozwinąć ściereczkę i posmarować biszkopt kremem. Ponownie przy pomocy materiału zwinąć ciasto w rulon. Posypać cukrem pudrem,   udekorować np. kleksami kremu i połówkami winogron.


Mówię Wam - niebo na talerzu:)

10 komentarzy :

  1. piękna pod każdym względem! idealnie wykonana :]

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm.. wygląda pysznie, cieszę się że tu trafiłam:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda rewelacyjnie:) muszę się nauczyć robić rolad:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna, prosta w wykonaniu, dołączyła do naszych ulubionych ciast, przepis podaję dalej i polecam bloga znajomym pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */