niedziela, 2 marca 2014

Czekoladowe ciasto z kokosem

Podobne nieco z wyglądu ciasto zamieściłam kiedyś tutaj. Spód był biszkoptowy, a kokosowa warstwa mniej zwarta, delikatniejsza, bardziej kremowa. Przepis na to poniżej zapisałam, kartkę zgubiłam, odnalazłam dopiero co i nie wiem skąd on, zatem źródła nie podam. Spodnia warstwa placka (słowo placek wychodzi już chyba z użycia, prawda?) jest miękka, lekko gliniasta, wilgotna w sam raz, bardzo mi odpowiada, na pewno wykonam jeszcze parę wersji ciast z tym spodem. Krem natomiast, a właściwie powiedziałabym - masa, jest dość zwarta, konkretna, nie puszysta, jak te na bazie śmietany, ale też nie tłusta jak maślane. No taki kawałek porządnego i bardzo smacznego, nie tylko niedzielnego ciacha. W czasie kiedy ciasto się piekło wykonałam wierzch, wyłożyłam na lekko przestudzony spód, szybko nadawało się do jedzenia.

   
składniki ( na blaszkę ok. 23x 36 cm) :

spód: 
 - kostka masła
- 3/4 szklanki cukru ( szklanka 250 ml)
- 4 jajka
- półtorej szklanki mąki
- 4 - 6 łyżek mleka
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao

masa kokosowa: 
- 0,6 litra mleka
- 7 łyżek kaszy manny
- nieco więcej niż pół szklanki cukru
- pół kostki masła
- 250 g wiórków kokosowych

polewa:
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- łyżka masła
- łyżeczka cukru
- 3 łyżki gorącego mleka

Piekarnik ustawić na 160 st. Masło rozetrzeć płaską, ucierającą końcówka miksera, dodając po łyżce cukier i po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do utartego masła. Dolać 4 łyżki mleka i gdyby ciasto było bardzo gęste i trudno się mieszało - kolejne dwie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.Wstawić na ok. 25 - 35 minut do piekarnika. Kiedy patyczek od szaszłyków wyjęty z ciasta jest suchy, ciasto jest gotowe.

Mleko na masę zagotować, dodać kaszę, cukier i masło. Wymieszać, dodać wiórki. Powstały krem wyłożyć na przestudzone ciasto.
Czekoladę, masło i cukier na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej (w garnuszku lub miseczce nad gotującą się wodą), zalać w trakcie rozpuszczania gorącym mlekiem, mieszać do połączenia składników. Gdyby się zwarzyła, dodać łyżkę lodowatej wody. Polać ciasto 



Mówię Wam - niebo na talerzu:) 

7 komentarzy :

  1. Tego mi właśnie potrzeba-czekoladowego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja poproszę o kawałeczek tego nieba;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne, szybkie, po prostu super smakowite :) na stałe zagości już w mojej kuchni, szczególnie że zostaje mi dużo kokosu po zrobieniu mleka kokosowego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak na takich wymiarów blaszkę to jakoś bardzo mało wyszło tego ciasta i placek wyszedł cieniutki. Ogólnie wyszlo smaczne, ale spód musiałam podzielić na pół i przełożyć dwa razy masą.

    OdpowiedzUsuń
  5. Proszę o pomoc krem wyszedł mi trochę rzadki co zrobić?:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A na jakim etapie jesteś? Przed składaniem jeszcze? Zazwyczaj zastyga po ostudzeniu.

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */