poniedziałek, 31 marca 2014

Tort dla dzieci

Właściwie chodzi o łatwy sposób dekorowania, bez specjalnie wielkich umiejętności. Troszkę gotowców i pomysłu, by nie narobić sobie za dużo roboty. Nie jestem w tym mistrzem, dlatego szukam łatwych rozwiązań. Gotowe, kolorowe posypki są dobre do dekoracji boków, bo tuszują wszelkie niedoskonałości i nie trzeba dużej ilości kremu by się przykleiły. Trochę bałaganu przy tym, bo obrzucanie nimi sprawia, że w posypce jest cały blat i część podłogi, ale co tam. Zamiast kleksów z kremu wymagających tylki- gwiazdki, dookoła rantu można ułożyć białe cukierki - kulki kokosowe. Kolorowe groszki na wierzchu tortu, niekoniecznie znanych firm, znajdą się w każdym markecie. Tort wzbudził takie zainteresowanie zarówno małych i dużych gości na przyjęciu dla dzieci, że zdjęcie i przepis zamieszczam.

 

składniki (na tortownicę 26 cm):

 - 8 jajek
- pół szklanki cukru

- szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej

krem: 
- 500 ml śmietanki  - 30 -36%
- 200 ml sera mascarpone
- 4 łyżki cukru

do nasączenia :

- dwie szklanki wody z sokiem z całej cytryny i dwiema łyżkami cukru

dekoracja: 

 - kilka łyżek ulubionego dżemu do przełożenia
- opakowanie kolorowych groszków typu m&ms lub lentilek
- 2 opakowania posypki (u mnie posypka waflowa z hurtowni cukierniczej)

Piekarnik ustawić na 170 st. Dno tortownicy wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia. Boków nie smarować. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając po łyżce cukru. Mieszając delikatnie pianę łyżką, dodawać po jednym żółtku a następnie po łyżce przesianych razem mąk. Przelać masę do formy i piec ok. 45 minut. Patyczek od szaszłyków wyjęty z ciasta musi być suchy. Wyjąć biszkopt z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm rzucić blaszkę na podłogę. W ten sposób usuniemy parę wodną z pęcherzyków w środku ciasta, przez co tort będzie równy i nie zapadnięty. Ciasto włożyć ponownie do wyłączonego piekarnika i w uchylonym ostudzić. Przekroić na trzy blaty. Śmietanę ubić, gdy będzie sztywnieć dodać po łyżce cukru i ser mascarpone. Pierwszy blat ułożyć na talerzu lub paterze, podłożyć pod niego cztery paski papieru do pieczenia, by nie ubrudzić talerza przy dekorowaniu. Nasączyć 1/3 wody z sokiem z cytryny, posmarować dżemem. Nałożyć i zapiąć obręcz tortownicy (tort będzie równiejszy) i posmarować 1/3 kremu. Nałożyć następny blat, nasączyć, wyłożyć 1/3 kremu, przykryć ostatnim blatem, nasączyć, zdjąć obręcz i całość wysmarować cienko pozostałym kremem. Obsypać boki posypką, na wierzchu rozrzucić kolorowe drażetki, ułożyć białe kulki kokosowe lub postawić kleksy z kremu.


Mówię Wam - niebo na talerzu:) 
      

    





-

17 komentarzy :

  1. Przepieknie wyszedł :) Idealny dla dzieci i bardzo kolorowy ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie się prezentuje! Dzieci na pewno były zachwycone takim tortem: )

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładny i pełen kolorów tort :) I kto powiedział, że tylko skomplikowane dekoracje wyglądają efektownie?

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie mogę dziecku pokazać,bo zaraz by mnie do pieczenia namawiał:)

    OdpowiedzUsuń
  5. za 2 mc 3 urodziny syna, więc przypędziłam do ciebie ;-) tort prezentuje się wspaniale! :D a czy do masy można dodac jeszcze czegoś?? rok temu robiłam roztopione milky waye ze śmietanka ale przegrzałam śmietanę i nie ubiło się jak należy :/ mój syn uwielbia nutelle więc może ją dodam..

    OdpowiedzUsuń
  6. Co by tu :) Można dodać wiórki kokosowe albo pokruszone prince polo na przykład. Nutelli nie dodawałam, chyba trzeba by najpierw zmieszać ją na gładko z mascarpone. Albo zwyczajnie jedną warstwę przesmarować nutellą:) Daj znać co wymyśliłaś:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oooj to mam zagwozdkę :D no wiesz, czy masa nie będzie zbyt rzadka itp :P jestem "noga cukiernicza" i tyle wszystko z przepisami robię ;-)

      Usuń
  7. Intuicja podpowiada mi, że Nutella zmieszana z mascarpone nie będzie za rzadka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiesz, mam już tyle pomysłów na mase że az za dużo! :D

      Usuń
  8. proste pomysły na dekoracje są najfajniejsze, bez udziwnień, bo z takimi można przesadzić
    tort prezentuje się smacznie i elegancko, a te kolory spodobałyby się każdemu dziecku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. a czy owoce borówki albo truskawki będą pasować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Borówka tak, truskawka w niewielkiej ilości, bo ma dużo soku i rozrzedzi krem.

      Usuń
  10. czy te draze sie nie topiły pod wypływem kremu i nie barwiły tortu?

    OdpowiedzUsuń
  11. wystarczy masa z bitej śmietany żeby mi się spodobał :) wygląda super

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */