środa, 9 kwietnia 2014

Błyskawiczna babka piaskowa zaparzana

Łatwiej i szybciej się nie da. Gdyby ktoś pracował do późnych godzin przed świętami (nie życzę rzecz jasna nikomu), może w ramach odpoczynku, przy pomocy aromaterapii (zapach pieczonego ciasta powoduje lepsze samopoczucie, to udowodnione) złapać oddech. I w ciągu kilku minut zapakować formę do piekarnika. I tylko jedna miska i jeden rondelek w całej kuchni będą do umycia. I właściwie nawet święta do jej upieczenia nie są potrzebne. Można ją mieć w każdej chwili. Jest miękka, puszysta, lekko piaskowa. Bardzo dobra. 





składniki ( na formę ok. 20 cm) : 

- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- kostka masła bez oleju  (200g)
- cukier puder do posypania ciasta
- tarta bułka i 1/3 łyżki  masła do wysmarowania blaszki

Formę wysmarować masłem, wysypać tartą bułką, silikonowej nie smarować niczym. Ustawić piekarnik na 170 st. Całe jajka ubić z cukrem na jasną, pienistą masę. Mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito bezpośrednio do masy jajecznej. Masło mieszając doprowadzić do wrzenia (krótkiego, by się nie przypaliło) i zalać gorącym mąkę w misce, szybko zmiksować ubijająca końcówką miksera. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec ok. 45 minut. Gdyby się szybko zrumieniła - okryć folią aluminiową.



Mówię Wam - niebo na talerzu :)  

9 komentarzy :

  1. pyszności wygląda na puszysta i wilgotną, mniam:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka leciutka i pyszna:)na taką wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. takiej jeszcze nie piekłam, wygląda smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale, że gorące? Boję się :D

    OdpowiedzUsuń
  5. pierwszy raz tu zawitałam i już mam zapisanych kilka przepisów na te święta :D najbardziej czekam aż upiekę drożdżową :-)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Cieszę się, daj znać czy wyszła:)

    OdpowiedzUsuń
  7. W wielką sobotę wychodzi bajecznie. Nie wiem jak ją do jutra uchowam, bo małe Żabki oszalały na jej punkcie. Spróbowałyśmy kawałek odkrojony z dołu, bo wyrosła jak szalona i teraz każdy czai się w kuchni, żeby skubnąć jeszcze.
    Świątecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */