piątek, 11 kwietnia 2014

Jajka marynowane

Są ostrzejsze, przez marynowanie ich przez kilka dni (bez skorupek!) w zalewie octowej, wyraźne w smaku. No i ten kolor! Przypominają te, które barwi się w skorupkach w cebuli. Nadają się do sałatek, kanapek, solo, z majonezem, chrzanem i sosami, (np. tatarskim, takim jak tutaj ). Moja przyjaciółka nazwała jajka "murzyńskimi" :) Dla urozmaicenia smaków wielkanocnego stołu - polecam!

 


składniki: 

na ok. 8-10 ugotowanych na twardo, obranych ze skorupek jaj:

zalewa: 
- 1,5 szklanki wody (szklanka poj. 250 ml)
- 0,25 szklanki czerwonego octu winnego
- 0,5 szklanki octu balsamicznego
- 3 łyżki cukru lub miodu
- pół łyżeczki soli 

do słoika: 
- duża, czerwona cebula
- 3 listki laurowe
- 2-3 kulki ziela angielskiego i pieprzu

Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Cebulę pokroić w piórka, włożyć do słoika wraz z jajkami, zielem, kulkami przypraw i jajkami. Zalać marynatą i odstawić na 5-7 dni do lodówki. Od czasu do czasu przemieszać zawartość słoika, by jajka równo "łapały" kolor.

Mówię Wam - niebo na talerzu:)

2 komentarze :

  1. Bardzo fajny pomysł, muszę wypróbować, też robię marynowane jaja ale zupełnie inaczej. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. własnie zrobiłam i wstawiłam do lodówki w sam raz na wielkanocne śniadanko:) już nie mogę sie doczekać jak smakuje:)Pozdrawiam wesołych świąt

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */