czwartek, 17 kwietnia 2014

Jak zrobić kruchy mazurek z makiem

Właściwie mazurek z masą makową. Jeśli ktoś zdecyduje się kupić gotową masę, koniecznie musi zajrzeć do miejsca, gdzie wypisano skład. Jeśli produkt nie zawiera rozmaitych E, konserwantów i ulepszaczy, można masę nabyć. W przeciwnym razie, szkoda zachodu i naszego zdrowia, trzeba kupić zmielony, suchy mak (jest np. w Piotrze i Pawle) lub zwykły i zmielić.

  


składniki (na dwa małe mazurki lub jeden większy) : 

- kostka schłodzonego masła (200 g)
- 3 szklanki mąki
- dwa żółtka
- pół szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
- dwie łyżki śmietany


Masa makowa: 

 - 2 szklanki zmielonego maku (ok. 30 dkg)
- półtorej łyżki masła
- trzy łyżki miodu 
- 2 łyżki soku z cytryny
- kieliszek rumu lub kilka kropli esencji rumowej ( niekoniecznie) 
- migdały, żurawina, rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa morele lub inne bakalie - razem ok. 3/4 szklanki 

- cztery łyżki ulubionego dżemu

Mak zalać wrzątkiem i odstawić do wystygnięcia na ok. godzinę. Bakalie namoczyć w wodzie, odstawić również na godzinę. 

Masło pokroić w drobną kostkę, dodać przesianą mąkę, cukier, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, przykryć folią i wstawić do lodówki na pół godziny, godzinę. Rozwałkować między arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok.0,5 cm. Wierzchni papier zdjąć. Nożem wykroić kształt jednego lub dwóch prostokątów. Piekarnik ustawić na 170 st. Z resztek okrojonego ciasta uformować wałeczki (mogą być skręcone z dwóch) i przykleić do spodu tworząc ramkę ciasta. Ponakłuwać ciasto widelcem, to zapobiegnie wybrzuszaniu pod czas pieczenia. Przełożyć ciasto z papierem na dużą blaszkę. Piec ok. 15 minut, do zrumienienia. Wyjąć ciasto z  pieca i pozostawić do przestudzenia. 

Mak odsączyć na sicie, bakalie posiekać. W rondlu roztopić masło, dodać mak, miód, bakalie, sok z cytryny. Mieszając, podgrzewać ok. 5 minut. Miód musi się rozpuścić i połączyć z resztą składników. 
Przestudzone ciasto posmarować delikatnie by się nie pokruszyło dżemem, wyłożyć masę makową, udekorować bakaliami. 

Mówię Wam - niebo na talerzu:) 
       


składniki (na dwa małe mazurki lub jeden większy) : 

- kostka schłodzonego masła ( 200 g)
- 3 szklanki mąki
- dwa żółtka
- pół szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
- dwie łyżki śmietany

Puszka masy krówkowej, migdały, żurawina lub inne bakalie do dekoracji, ewentualnie dwie, trzy łyżki ulubionego dżemu. 

Masło pokroić w drobną kostkę, dodać przesianą mąkę, cukier, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, przykryć folią i wstawić do lodówki na pół godziny, godzinę. Rozwałkować między arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok.0,5 cm. Wierzchni papier zdjąć. Nożem wykroić kształt jednego lub dwóch prostokątów. Piekarnik ustawić na 170 st. Z resztek okrojonego ciasta uformować wałeczki (mogą być skręcone z dwóch) i przykleić do spodu tworząc ramkę ciasta. Ponakłuwać ciasto widelcem, to zapobiegnie wybrzuszaniu pod czas pieczenia. Przełożyć ciasto z papierem na dużą blaszkę. Piec ok. 15 minut, do zrumienienia. Wyjąć ciasto z  pieca i pozostawić do przestudzenia. - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/04/jak-zrobic-mazurek-wielkanocny-z.html#sthash.BDzWvSFd.dpuf
składniki (na dwa małe mazurki lub jeden większy) : 

- kostka schłodzonego masła ( 200 g)
- 3 szklanki mąki
- dwa żółtka
- pół szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
- dwie łyżki śmietany

Puszka masy krówkowej, migdały, żurawina lub inne bakalie do dekoracji, ewentualnie dwie, trzy łyżki ulubionego dżemu. 

Masło pokroić w drobną kostkę, dodać przesianą mąkę, cukier, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, przykryć folią i wstawić do lodówki na pół godziny, godzinę. Rozwałkować między arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok.0,5 cm. Wierzchni papier zdjąć. Nożem wykroić kształt jednego lub dwóch prostokątów. Piekarnik ustawić na 170 st. Z resztek okrojonego ciasta uformować wałeczki (mogą być skręcone z dwóch) i przykleić do spodu tworząc ramkę ciasta. Ponakłuwać ciasto widelcem, to zapobiegnie wybrzuszaniu pod czas pieczenia. Przełożyć ciasto z papierem na dużą blaszkę. Piec ok. 15 minut, do zrumienienia. Wyjąć ciasto z  pieca i pozostawić do przestudzenia. - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/04/jak-zrobic-mazurek-wielkanocny-z.html#sthash.BDzWvSFd.dpuf

8 komentarzy :

  1. Świetny mazurek, z makiem - taki polski! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny, i do tego z moim ukochanym makiem :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. aj, aj!! Dlaczego ja go widze teraz.. matko.. mak, tyle szczęścia!

    I jak cudownie ozdobiony <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny! Zdrowych i Spokojnych Świąt życzę:)!

    OdpowiedzUsuń
  5. Chciałam spytać jaką śmietanę do niego użyć, bo powyżej nie ma zamieszczonej takiej informacji

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */