sobota, 5 kwietnia 2014

Kule z popcornu bez pieczenia

Przed przygotowanie kinder party myślałam o tym, co kilkuletnie szkraby pochłonęłyby bez marudzenia. Ostatnio przeczytałam u znajomej na blogu, że zupa szczawiowa w szkolnej stołówce, podana z dodatkiem popcornu zamiast ziemniaków zrobiła zawrotną karierę i rozchodzi się na pniu jak nigdy żadna z zup! Te kule w słodkiej wersji również zniknęły w mgnieniu oka, dorosłym smakowały także, zatem eksperyment uważam za udany i do powtarzania na różne okoliczności. Nie tylko na kinderparty. Do formowania założyłam gumowe rękawice kuchenne, to bardzo przydatna rzecz, kiedy masa jest mocno ciepła.







składniki: 

- dwie porcje popcornu przyrządzonego wg. przepisu na opakowaniach lub gotowego produktu, można kupić np. w Biedronce przy regałach z piwem (w opakowaniach po 125 g)

 - 300 g cukierków- krówek lub ok. 6 łyżek masy krówkowej z puszki

- pół kostki masła (100g)


Krówki lub masę podgrzać z masłem na małym ogniu, aż do rozpuszczenia się składników i powstania jednolitej masy. Popcorn wsypać do dużej miski, założyć rękawiczki gumowe i mieszając ręką wlewać masę krówkową cienką strużką, by okleiła go w miarę dokładnie. Od razu formować kulki (podobnie jak te ze śniegu) wielkości małej mandarynki i odkładać do zastygnięcia na blat lub papier do pieczenia. Można ułożyć kulki na paterze lub powbijać na patyczki od szaszłyków lub lizaków i zatknąć w jabłkach lub pomarańczach. 

    
 Mówię Wam - niebo na talerzu:)

7 komentarzy :

  1. świetny pomysł wyglądają rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne! A zupa szczawiowa z popcornem również bardzo intrygująca :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, ciekawy przepis, prosze napisac ile gram maja dwie porcje popcornu, dziekuje.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */