czwartek, 10 kwietnia 2014

Najlepsza pieczona perliczka

Wyszła przepyszna. Polecam tym, którzy mają dość pieczonego kurczaka. Mięso smakuje inaczej, jest delikatne, ale bardziej wyraźne, konkretne, z charakterem, a nawet odrobinkę dzikim pazurem. Na świąteczny obiad nada się znakomicie. Ptak o wadze ok. 1,5 kilograma to ok. 4 - 6 porcji. Szkoda smaku tego pysznego mięsa zabijać intensywnymi przyprawami. By była bardziej soczysta (mięso jest dość chude) perliczkę trzymałam 24 h w solance, a przed pieczeniem wystarczyła odrobina wtartego majeranku i słodkiej papryki. Piekłam wolno, w niskiej temperaturze. Zapakowałam ptaka w rękaw foliowy i zapomniałam o nim na 2,5 godziny. Potem rozcięłam folię i piekłam jeszcze 20 minut, by skórka była jeszcze bardziej chrupiąca. Przepyszna.



 składniki: 

- perliczka
- 2 l wody
- 4 łyżki soli
- majeranek
- słodka papryka

Mięso umyć, starannie oczyścić w środku tuszki, pozbawić resztek piórek. Związać nóżki bawełnianym sznurkiem.  
Sól dodać do wody, wymieszać do rozpuszczenia i zanurzyć w niej perliczkę. Odstawić w chłodne miejsce (np. do lodówki) na 12- 24 godziny. Piekarnik ustawić na 150 st. Wyjąć mięso, natrzeć lekko majerankiem i papryką. Włożyć do foliowego rękawa i wsadzić do piekarnika. Piec 2,5 godziny. Rozciąć ostrożnie rękaw (tylko na górze) o piec jeszcze 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozwolić mięsu odpocząć, by zachowało soki, ok. 15 - 20 minut, zanim zaczniemy krojenie na porcje.


 Mówię Wam - niebo na talerzu:)

39 komentarzy :

  1. o kurka! Chyba nigdy nie jadłam jeszcze perliczki.. :O

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie miałam okazji jeść, bosko wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za przepis. Upiekę perliczkę wg tego przepisu.
    Pozdrawiam cieplutko;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pozdrawiam również. Ja też na pewno na święta powtórzę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam pierwszy raz robiłem perliczkę, skorzystałem z tego przepisu wyszła wspaniała mięsko soczyste :) mniam :) teraz częściej będzie gościła na moim stole . Dzięki za przepis pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam! Super pyszna wyszła! Dzięki za przepis ��

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za przepis, dzisiaj zrobiłam i wyszła pyszna. A pierwszy raz życiu piekłam ptaka w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzisiaj właśnie zakupiliśmy perliczkę. Zobaczymy jak jutro będzie smakować

    OdpowiedzUsuń
  9. minęła doba, wkładam do piekarnika......niecierpliwie czekam na efekty:)

    OdpowiedzUsuń
  10. dzisiaj kupiłem perliczkę, a dopiero później zacząłem się zastanawiać jak ją upiec... jest to jeden z niewielu przepisów bez owoców (mięso na słodko - blee) oraz bez boczku/szynki. Jutro wrzucam ptaka w solankę, a pojutrze do piekarnika i mam nadzieję, że będzie wyglądał przynajmniej jak na zdjęciu :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mam :) Daj znać jak poszło:)

      Usuń
  11. Mi również wyszła przepyszna, zaserwuję ją na świątecznym stole, pozdrawiam 😊

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzisiaj kupiłam perliczkę w Lidlu - świeżą. Nigdy wcześniej niej jadłam. Zamroziłam. Upiekę ją zgodnie z tym przepisem na obiad w Boże Narodzenie. A do tego piersi z kaczuszki i nóżki gęsie.
    Napiszę po Świętach jak się udała. Nie mogę się doczekać... smaku - niespodzianki. Tylko czemu taki długi czas pieczenia ? Taki dość niewielki ptaszek jest to przecież... Nie przesuszy on się ? Kędzierzynianka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Długo pieczony ale w niezbyt wysokiej temperaturze. Cały sekret soczystego mięsa w tym tkwi. Sprawdź i napisz jak było:) A. I przeczytaj komentarze:)

      Usuń
  13. Ja będę piekła perliczkę według tego przepisu.kilka dni temu kolega z niego skorzystał i byłam zaskoczona,że mięso niebyło sjche i przepyszne w smaku.pozdrawiam i napiszę jak wyszło.anna

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzisiaj robimy :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziś robiłam. Cudowny smak ♥ ten przepis jest genialny

    OdpowiedzUsuń
  16. Dziś robiłam. Cudowny smak ♥ ten przepis jest genialny

    OdpowiedzUsuń
  17. Dziś robiłam. Cudowny smak ♥ ten przepis jest genialny

    OdpowiedzUsuń
  18. Piekłam perliczkę wg tego przepisu i chylę czoła, czapki z głów, tak niewiele przypraw, a taki smak cud. Najplepszy przepis! Wielkie dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  19. zastanawiam się do czego można przyrównać smak pieczonej perliczki, ja znam ją głównie z rosołu i trochę się obawiam, że po upieczeniu może smakować jak kaczka która nam się niestety przejadła...

    OdpowiedzUsuń
  20. a czy wyjdzie mi ta perliczka jeśli upiekę w naczyniu żaroodpornym z grzybami i winem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak. dwadzieścia minut przed końcem pieczenia trzeba zdjąć pokrywę.

      Usuń
  21. Kupiłam pierwszy raz perliczkę, przepisu na nią szukałam w internecie. Stwierdziłam, że przyrządzjac ją po raz pierwszy lepiej postawić na prostotę. Pani przepis taki właśnie jest. Ptak wyszedł rewelacyjnie. Drugi czeka zamrożony i jedno wiem- upiekę go tak samo:) Przepis jest rewelacyjny. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, też w święta gościła na naszym stole, pozdrawiam:)

      Usuń
  22. Ojej, to było super. Zrobiłam perliczkę, a nawet dwie według Pani przepisu. Rewelacja. Polecam każdemu, kto tak jak ja miał obawy czy wyjdzie, czy będzie dobre.Jest pysznie - wszyscy byli zadowoleni, a to dla gospodyni jest ważne. Polecam z czystym sumieniem, a Pani dziękuję za przepis - pozdrawiam Danuta

    OdpowiedzUsuń
  23. Właśnie zabieram się za perliczkę :)
    jestem ciekawa smaku :)
    będzie na juro :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Perliczkę przyrządzoną zgodnie z tym przepisem wchłonęliśmy na świąteczny obiad. Pyszniutka! Do tego pieczone ziemniaczki... Nieskomplikowany przepis, smak zachwyca. Dziękujemy!

    OdpowiedzUsuń
  25. a co sądzisz o dodaniu jabłek do środka? będę piekła po raz pierwszy i się zastanawiam nad tym...

    OdpowiedzUsuń
  26. Super przepis perliczka wyszła mięciutka, a robiłam ją pierwszy raz :D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */