wtorek, 29 kwietnia 2014

Najlepsze rogaliki (z ciasta bez jajek!)

Są kruchusieńkie i pyszne. Niby te najlepsze już robiłam kiedyś (tutaj), ale teraz te wydają mi się być jeszcze bardziej delikatne. Jak widać punkt widzenia lubi się zmieniać i to co wydaje się dobre, jutro może mieć zupełnie nowy wymiar. Tak czy owak, ciasto jest łatwe i przyjemne w przygotowaniu, miękkie, łatwo się zagniata. Nadzieniem mogą być domowe powidła, marmolada, gęsty dżem, ser, a ja przygotowałam nadzienie makowo-bakaliowe. Rogaliki wyszły przepyszne, naprawdę. Dodatek białego, zmiksowanego sera powoduje, że długo zachowują świeżość i kruchość. Dla tych, którzy jeszcze nigdy rogalików nie robili, nakręciliśmy filmik. Pamiętam, że kiedy robiłam te ciastka pierwszy raz, miałam problem z wykrojeniem jednakowych trójkątów, jest na to łatwy sposób. Przy zwijaniu warto obejrzeć filmik:)





Filmik został nakręcony malutką i poręczną kamerką 

 
która jest bardzo łatwa w obsłudze, ma duży wyświetlacz, ultraszerokokątny obiektyw, Wi-Fi i mieści się w każdej kieszeni.




składniki: 

- trzy szklanki mąki
- 200 g zmielonego (zblendowanego) białego sera. Ja użyłam gotowego na serniki
- kostka zimnego masła ( 200 g)
- pół szklanki cukru

nadzienie: 

- marmolada, domowe powidła, ser zmielony z cukrem i łyżką mąki lub masa makowo - bakaliowa. Można użyć gotowej masy ze sklepu, należy przeczytać tylko w składzie, czy nie zawiera konserwantów i rozmaitych ulepszaczy chemicznych, ewentualnie dodać do niej bakalie.   


domowa masa makowo - bakaliowa : 

- półtorej szklanki suchego, zmielonego maku ( można kupić w marketach, np. Piotr i Paweł)
- łyżka masła
- 3 łyżki cukru lub miodu
- 2 jajka
- dwie, trzy łyżki posiekanych orzechów, dwie łyżki rodzynek, żurawina, ew. skórka pomarańczowa

Zmielony mak zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu ok. 30 min., mieszając co jakiś czas. Osączyć na sicie. W rondelku stopić masło, dodać mak i ewentualnie miód. Jajka ubić z cukrem lub roztrzepać widelcem (jeśli robimy wersję z miodem), dodać do przestudzonej masy makowej. Na końcu wmieszać bakalie.      

lukier: 

- szklanka cukru pudru
- łyżka, dwie soku z cytryny

Składniki ciasta zagnieść i włożyć do lodówki na ok. pół godziny.
Odrywać z ciasta kule wielkości dużej pomarańczy, rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy lub blacie, na grubość ok. 2-3 mm. Pokrywką z ostrym brzegiem lub małą (ok. 20 cm) obręczą tortownicy wyciąć kółko, przeciąć nożem lub nożem do pizzy na krzyż, a następnie każdy kawałek na pół. Powstanie osiem trójkątów. Na każdy nakładać po małej  łyżeczce farszu i zwijać formując rogaliki. Ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego do 160 st. piekarnika, na ok. 15 minut przy włączonym termoobiegu. Jeśli kuchenka nie ma tej opcji, piec każdą blaszkę pojedynczo, ok. 20 minut, do zrumienienia ciastek. Po upieczeniu posmarować lukrem z cukru pudru wymieszanego z sokiem z cytryny.




Mówię Wam - niebo na talerzu:)   


  

12 komentarzy :

  1. Ktoś mi chyba czyta w myślach:), ja szukam przepisu a tu podany jak na talerzu:) Dziękuje bardzo! uwielbiam takie rogaliki, chętnie skorzystam z przepisu:) Pozdrawiam Milena

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie ładne... pazurki! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak długo te rogaliki makowo-bakaliowe zachowują świeżość?pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy probowala Pani robic z serem poltlustym czy tlustym zblendowanym? Czyms go trzeba rozrzedzic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po zblendowaniu może nie trzeba będzie rozrzedzać. Lepiej by masa była zwarta, choć nie sucha. Przy tłustym serze raczej nie będzie. Gdyby jednak tak, to można dać żółtko i/albo dwie łyżki śmietany, nieco cukru, rodzynki czy inne bakalie.

      Usuń
  5. Ile sztuk wychodzi z przepisu?pzdr

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pamiętam dokładnie. Chyba ze trzydzieści.

      Usuń
  6. robiłam juz kilka razy,mi wychodzi 70

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */