wtorek, 8 kwietnia 2014

Pieczeń z mięsa mielonego zwijana

Taka pieczeń ma same zalety. Jest dużo zdrowsza niż wędliny sklepowe, a w lodówce stać może duuużo dłużej niż one. Nie łapie podłego koloru ani nie staje się oślizgła jak ślimak na wiosnę. Nafaszerować ją można różnościami. Najczęściej bywa to ugotowane jajko, które w połączeniu z mielonym mięsem w pieczonej formie znane jest jako pieczeń rzymska. Ciekawie wygląda i smakuje z kaszanką ( tutaj ) a nawet z białą kiełbasą. Zwinęłam mięso jak roladę dając do środka zielony groszek i paprykę, wyszło kolorowo i bardzo smacznie. Zwykle najpierw jemy taką pieczeń na obiad np. z sosem pieczarkowym, a potem kroję ją na zimno, na kanapki. Pycha:)




 W jaki sposób zwijałam mięso można podejrzeć na filmiku, który nakręciłam przy pomocy kamerki
 Jest mała, mieści się w kieszeni i można ją ustawić na stole, czy kuchennym blacie. 








składniki (na małą keksówkę 11x25 cm): 
 
- 80 dkg mielonego mięsa wieprzowego ( łopatka, karczek, szynka)
- czerstwa kajzerka
- 3 ząbki czosnku
- cebula
- jajko
- sól ( daję ok. 2 łyżeczki), pieprz, ostra papryka, majeranek
- bułka tarta do posypania
- czerwona i żółta papryka
- puszka groszku konserwowego

Blaszkę nasmarować masłem i wysypać tartą bułką. Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie. Kiedy całkowicie zmięknie, odcisnąć mocno ręką. Cebulę zetrzeć na najdrobniejszej tarce, czosnek wycisnąć praską lub bardzo drobno pokroić. Wszystkie składniki przełożyć do miski z mięsem i ręką dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Z papieru do pieczenia odciąć kawałek niewiele krótszy niż mała keksówka w której będziemy piec mięso i posmarować dłońmi natłuszczonymi olejem. Rozłożyć mięso formując prostokąt. Przy brzegu, który stanowić będzie środek ułożyć możemy np. czerwona i żółtą paprykę, resztę mięsa pokryć zielonym groszkiem, dociskając go lekko ręką. Pomagając sobie papierem zwinąć mięso w roladę. Nałożyć na nią foremkę i odwrócić wraz z papierem do góry nogami. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni i piec mięso godzinę. Gdyby mocno się rumieniło, okryć z wierzchu folią aluminiową. 

Mówię Wam - niebo na talerzu:)

 
   

5 komentarzy :

  1. Pyszna i dekoracyjna:)też robiłam ostatnio roladę mięsną:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak fajnie się ułożyły kuleczki groszku:-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy w środku znajduje się jajko, biała kiełbasa, czy warzywa,
    zawsze jest pysznie i nawet nie ma co porównywać do sklepowych wędlin:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam taką roladę i na ciepło i na zimno:) Ostatnio robiłam z pieczarkami w środku, polecam:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */