sobota, 26 kwietnia 2014

Przekąska ze szpinakiem na przyjęcia i inne okoliczności

Ponieważ jest bardzo smaczna, efektownie wygląda i przygotowuje się ją szybko, zatem wykonuję ją dość często. Widywałam ją na rozmaitych bankietach okolicznościowych, a przepis dawno temu podrzuciła mi BeElusia. Spróbowałyśmy po raz pierwszy na babskim spotkaniu i wszystkim smakowała.



 
składniki: 

- ok. 0,5 kg świeżego szpinaku lub opakowanie mrożonego  (w liściach lub rozdrobnionego)
- trzy ząbki czosnku
- 4 duże jajka lub 5 małych
- 4 łyżki mąki
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
 - ok. 400 g zmielonego, białego sera z trzema łyżkami śmietany lub gotowy smarowny kanapkowy czy do serników
- dwie łyżeczki chrzanu
 - 200 g łososia wędzonego w plastrach

Piekarnik ustawić na 180 st. Szpinak drobno posiekać, mrożony rozmrozić i odsączyć na sicie. Wymieszać z żółtkami jajek, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Białka ubić ze szczyptą soli (w misce bez drobinki wody, tłuszczu i żółtka) na sztywną pianę. Dodawać po łyżce szpinaku i mąki, mieszając delikatnie, aż masa będzie jednolita. Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozprowadzić masę szpinakową równomiernie na całej powierzchni, ok. centymetrową warstwą. Włożyć do piekarnika i piec ok. 15 minut. Po wyjęciu, gorące ciasto wyłożyć papierem do góry na ściereczkę, zwinąć przy jej pomocy w roladę (filmik jak), pozostawić do ostygnięcia. Zmielony twaróg dosolić, przyprawić pieprzem, dodać chrzan, wymieszać. Ciasto rozwinąć ze ściereczki, posmarować warstwą twarożku, wyłożyć na nim plastry łososia, ponownie zwinąć w roladę. Zawinąć ciasno w folię przeźroczystą i wstawić do schodzenia do lodówki.

  
 Mówię Wam - niebo na talerzu:)
 

14 komentarzy :

  1. Mam przepis na taką roladkę, ale jeszcze jej nie robiłam, a widzę, że wygląda wspaniale i faktycznie na jakimś najbliższym przyjęciu musi się pojawić koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zawijasy. Moje smaki. Na przekąskę w sam raz

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo efektownie i na pewno jest pyszne: )

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie tylko ładnie wygląda, ale i fajnie smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Można czymś zamienić łososia? Mąż go nie znosi, więc nie przejdzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może polędwicą łososiową zatem albo szynką gotowaną lub konserwową.

      Usuń
  6. Czy można przygotować to dzień wcześniej? Czy musi być tego samego dnia??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnego dnia biszkopt jest bardziej wilgotny. Czasem zdarza się, że ser po nocy w lodówce puści nieco wody. Niektórzy uważają że to lepiej, niektórzy wolą świeżą.

      Usuń
  7. Właśnie robimy roladę i stanęliśmy na czosnku, co z nim? Do masy serowej czy szpinaku?

    OdpowiedzUsuń
  8. W jakim celu zwijamy upieczony szpinak w roladę ,przy pomocy ściereczki a potem znowu rozwijamy ?
    Wojtek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ściereczka dotyka cała powierzchnią dość cienkiego ciasta, zapobiega to jego ewentualnemu, miejscowemu popękaniu. Poza tym, rolada jest ciepła. Łatwiej to zrobić ściereczką niż rękami.

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */