środa, 30 kwietnia 2014

Puszysty sernik fantazyjny

Przepis na puszyste serniki przełamuje schemat wskazówek sernikowych w różnych poradnikach (moim również), że nie należy tego deseru napuszać, pompować powietrzem, by spektakularnie nie urósł, a potem wykonał wielką klapę. Ten z tego przepisu oraz jeszcze puszysty sernik waniliowy i dwukolorowy, rosną sobie pięknie, niezbyt wysoko, ale też nie opadają. Piekę je sposobem. Najpierw ustawiam wyższą temperaturę, by masa serowa od razu się ścięła i zachowała kształt, potem ją zmniejszam i przy pomocy pary wodnej (z ustawionego na dnie piekarnika garnka z wrzątkiem) sernik nabiera sobie delikatnej, kremowej konsystencji. Fantazyjny, ciemny szlaczek na dole ciasto zawdzięcza dodatkowi ciemnej czekolady. I już to wszystko zupełnie, łatwe, proste i szybkie.


 




składniki (na podłużną formę 12x30 lub tortownicę 23 cm) :

- 1 kg trzykrotnie zmielonego, białego sera (może być gęsty, gotowy "na serniki" )
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- dwie łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki kaszy manny
- pół kostki stopionego i ostudzonego masła
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii ( lub wyskrobane nożem wnętrze waniliowej laski)
- 3/4 tabliczki gorzkiej, rozpuszczonej (w garnuszku nad parą) czekolady

polewa: 

- 3 duże łyżki masy krówkowej z puszki, orzechy do dekoracji

Piekarnik ustawić na 170 st. Żółtka oddzielić od białek, żółtka ubić z cukrem na jasną masę, białka osobno, na sztywną pianę. W dużej misce, ubijająca końcówką miksera zmieszać ubite żółtka z masą serową. Dodać mąkę ziemniaczaną, kaszę a następnie ostudzone masło. Przy pomocy łyżki, delikatnie wmieszać pianę z białek. Odlać ok 1/4 masy i dodać do niej stopioną czekoladę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do niej jasne ciasto, wyłożyć łyżką kleksy masy z czekoladą. Włożyć głęboko w ciasto trzonek widelca lub łyżki i przeciągnąć rysując kreskę. W ten sposób masa lekko się przemiesza i stworzy dwukolorowy wzór. Na dnie piekarnika ustawić szeroki garnek z wrzątkiem. Włożyć ciasto do piekarnika (najlepiej na półce- kratce grlillowej z wyposażenia kuchenki) i po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 st. Piec jeszcze półtorej godziny. 



Mówię Wam - niebo na talerzu:)

   

10 komentarzy :

  1. Witam. Wygląda przepysznie, spróbuję upiec na weekend.
    Pozdrawiam słonecznie i zapraszam do mnie https://www.blogger.com/home
    ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym taki sernik na pewno; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Właściwy sernik na właściwym blogu, bo toż to zaiste sernikowe niebo na talerzu :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale piękna odmiana, sernik o takim kształcie i przekroju bardzo mi się podoba! W moim domu sernikowym mistrzem jest mąż, ja nie mam tak dobrej ręki do nich jak on :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A kiedy dodać ubite białka???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po dodani masła. Już uzupełniam, dzięki:)

      Usuń
  6. czy nie ma w przepisie proszku do pieczenia? nie wyjdzie zakalec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ani jeden z przepisów na sernik, a jest ich na blogu całkiem dużo, nie ma proszku do pieczenia. Nigdy nie używałam. Podsuwam link do przeczytania, może się przyda:) http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/poradnik-kulinarny.html

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */