poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Szybkie babeczki bananowe

Łatwe do zrobienia, wilgotne, odpowiednio słodkie, zawsze się udają, o ile piekarnik przed wsadzeniem do środka babeczek został rozgrzany do odpowiedniej temperatury. Jesteśmy zabiegani, pędzimy, a czasu i tak na wszystko brak. Ano tak sobie to życie jakoś układamy. Na tę okoliczność podaję przepis na babeczki błyskawiczne, z którymi poradzi sobie każdy, nawet całkowity nowicjusz w kuchni.




składniki ( na 12 szt. średniej wielkości babeczek) : 
wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

- dwie szklanki mąki pszennej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki cukru
- łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii ( niekoniecznie) 
- 2 jajka
- 1/4 szklanki śmietany
- pół kostki rozpuszczonego i ostudzonego masła
- szczypta soli

- 3 mocno dojrzałe banany

lukier: 
 4 czubate łyżki cukru pudru zmieszane z łyżeczką soku z cytryny

Piekarnik ustawić na 170 st. Banany rozgnieść na papkę widelcem. Mąkę wymieszać z sodą, dodać cukier, jajka, śmietanę, masło i rozgniecione banany. Masę dobrze wymieszać. Foremki do muffinek natłuścić i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierowymi papilotkami. Nakładać po łyżce ciasta do każdej foremki aż do zużycia masy. Piec ok.15 minut, do zrumienienia. Ostudzić w uchylonym piekarniku i polać lukrem. Udekorować cukrowym kwiatkiem lub orzechami.


Mówię Wam - niebo na talerzu:)

-

21 komentarzy :

  1. Ślicznie wyglądają z tymi kwiatuszkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudeńka! pewnie też szybko zostały zjedzone,co? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakiej śmietany należy użyć ? 18 %

    OdpowiedzUsuń
  4. na ile babeczek starcza powstałego ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  5. Mi wyszło 12 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o, dziękuję, nie zauważyłam komentarza:)

      Usuń
  6. a da się bez sody??? bo nie mam :(((
    No i jak zrobić lukier? xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zastąpić sodę proszkiem do pieczenia. Inaczej się nie da, bo nie wyrosną. Nie mieszaj całości przesadnie dokładnie, raczej łyżką niż mikserem i od niechcenia. Co do lukru - wystarczy zmieszać składniki.

      Usuń
  7. witam,
    niestety moje babeczki okazały się być zakalcem. Co mogło to spowodować? Czy zbyt dokładne miksowanie???
    Chce spróbować jeszcze raz...byłabym wdzięczna za podpowiedź. I jeszcze cukier? Kiedy go dodać bo tekście tego nie ma..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukier zmieszać ze wszystkim, kolejność tu nie ma wielkiego znaczenia. O zakalcach napisałam szczegółowo tu http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html, gdyż... się zdarzają:) Poszukaj, który z punktów Ci pasuje.

      Usuń
  8. Właśnie zrobiłyśmy z córką - pychotka. Dodam że to nasze pierwsze muffinki... W ogóle nie pieczemy więc to nasz debiut i to bez zakalca:)) czy można zamiast bananów dodać inne owoce lub dodatki - tak na przyszłość dla urozmaicenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, np. tu są podobne http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/01/bardzo-dobre-muffiny-z-jabkami.html. Można zrobić identycznie , tylko jeśli chodzi o ilość owoców - nie należy przesadzać, Banan nie jest zbyt kwaśny i nie aż tak zakalcotwórczy jak np. truskawki w nadmiarze. Inne niż banany owoce lepiej pokroić w kostkę. I lepiej takie, które nie mają za dużo soku.

      Usuń
  9. Rzadko piszę komentarze, ale tym razem muszę: PY-CHO-TA! Dodałam jeszcze czekoladę (mleczną i gorzką) i część cukru zastąpiłam miodem (bo cukru zabrakło:) ). Pyszne! Dziękuję za ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  10. A jajka ubić? Przed dodaniem? Czy wbić od razu i wymieszać z wszystkim?

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za odpowiedź. Biorę się za pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie babeczki to ja rozumiem :) Zjadłabym

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */