piątek, 30 maja 2014

Bardzo dobry sernik z truskawkami

Jest miękki, zwarty, dobrze się kroi. Nie rośnie i nie opada. Łatwy, bo wystarczy zmieszać składniki. Jest tyle rodzajów sernika, że trudno mi się zdecydować, który upiec tym razem. Słyszę nieraz pochwały od znajomych, że mój sernik jest najlepszy. Bardzo mi miło, ale który, pytam? Przecież piekłam ich tyle rodzajów:) Ten puszysty, wysoki, delikatny, czy kremowy, ciężki, wyraźny w smaku, aksamitny? W tej zakładce-klik, są sernikowe rozmaitości. Każdy ma inną fakturę, konsystencja masy serowej jest inna, ale nie umiem ocenić, który jest najlepszy. Ten z truskawkami na wierzchu jest świetny. Sernik, truskawki i czekolada, to musiały być składniki ambrozji:) .



     

Przed przystąpieniem do pracy, można zajrzeć do zakładki jak się piecze serniki
Uwaga najważniejsza - wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, jajka, ser i śmietanę należy wyjąć 2 godziny przed pieczeniem z lodówki.  

składniki (na formę 23 cm):
na spód: 
dwie paczki (razem ok. 180 g) zwykłych  herbatników, czubata łyżka kakao, 80 g stopionego masła

na masę serową:
- 1 kg białego sera trzykrotnie zmielonego (lub gotowego, wiaderkowego "na serniki")
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru 
- 250 ml kwaśnej śmietany 18 %
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- łyżeczka ekstraktu z wanilii lub wyskrobane nożem wnętrze laski wanilii

na warstwę truskawkową: 
 - 40 dkg truskawek
- trzy łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 i 2/3 szklaki wody

na polewę czekoladową: 
 - pół tabliczki gorzkiej czekolady min. 50 % zawartości kakao
- łyżeczka masła
- niecała łyżka cukru
- trzy łyżki gorącego mleka

Ciasteczka drobno pokruszyć w malakserze lub wałkiem, dodać kakao i stopione masło, wymieszać na mokry "piasek". Dno tortownicy wyłożyć wyciętym krążkiem papieru do pieczenia, wysypać i uklepać ciasteczka. Tortownicę odstawić do lodówki. Piekarnik ustawić na 180 st.
W dużej misce, zmieszać mikserem, łopatkami do ubijania wszystkie składniki masy serowej. Nie ubijać długo, by nie napowietrzyć masy. Przelać do tortownicy z ciasteczkami. Na spodzie piekarnika ustawić szerokie, naczynie (większą blaszkę do pieczenia lub płaski garnek) wypełnione wrzątkiem. Półką do pieczenia niech będzie grillowa kratka z wyposażenia piekarnika. Jeśli nie mamy takiej kratki, trzeba szczelnie owinąć tortownicę folią aluminiową z zewnątrz (spód i boki) i wstawić do większego naczynia, wypełnić wrzątkiem do 1/3 wysokości formy. Włożyć do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze ok. 30 - 40 minut, aż powierzchnia sernika będzie całkowicie ścięta. Zostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach do ostudzenia.
Truskawki rozgnieść widelcem, przełożyć do rondelka, zalać szklanką wody, dodać cukier i cukier waniliowy. Zagotować, zmniejszyć ogień, gotować ok. 5 minut. Mąkę wymieszać dobrze w kubku z 2/3 szklanki zimnej wody. Wlać do rondelka, całość intensywnie mieszając. Zagotować i odstawić do lekkiego ostudzenia.Składniki polewy rozpuścić w rondelku nad gotująca się wodą, mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Truskawki wyłożyć na wierzch sernika, polać w smugi czekoladową masą i całość odstawić do lodówki na min. 6 godzin.
   
    
Mówię Wam - niebo na talerzu:)





6 komentarzy :

  1. Pyszny:)przydałby mi się na osłodę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie...i jak w takich cudownych okolicznościach ja mam odstawić słodkie?
    Pozdrawiam cieplutko;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zbyt gwałtowne działania są niewskazane:)

      Usuń
  3. Wygląda pysznie :-)

    Zapraszam również do mnie i do udziału w konkursie :-) http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Masz rację, jak zwykle u Ciebie to niebo na talerzu :-) pyyyyycha :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */