sobota, 3 maja 2014

Domowe lody czekoladowe

Kiedy pada, kiedy dzieciom się nudzi, kiedy szaro, nie ma wyjścia, trzeba zmienić koncepcję i zamiast wycieczki do lasu, rowerów, pikniku czy innej zabawy na powietrzu można wymyślić coś, co sprawi frajdę całej rodzinie. Zróbmy razem lody! Kto by tam nie chciał mieć w domu lodów, które nie mają żadnych sztuczności, konserwantów, polepszaczy, są z prawdziwej śmietanki? W dodatku nie wymagają posiadania specjalnej maszynki  a ich konsystencja nie odbiega od tych sklepowych. Potrzebne są tylko trzy naczynia i mikser z końcówkami do ubijania. Bardzo łatwe i bardzo dobre. W wersji śmietankowej przepis tutaj. Szarlotka do lodów - tutui np. tu. 








składniki ( na ok. 1 l lodów)

- 300 ml słodkiej śmietanki 30 - 36%
- 3 łyżki cukru
- 2 duże jajka (lub 3 małe)
- łyżka wody
- pół tabliczki gorzkiej czekolady  o zawartości min. 60 % kakao, (cała, jeśli chcemy mieć mocno czekoladowy smak) 
- ew. wnętrze wyskrobane ze środka laski wanilii lub kilka kropli ekstraktu waniliowego - niekoniecznie
- ew. pół tabliczki startej czekolady, jeśli chcemy mieć jej wiórki w masie lodowej lub posypać deser

W rondelku nad gotującą się wodą stopić czekoladę. Oddzielić dokładnie żółtka od białek, żółtka ubić z cukrem na jasny krem, dodać łyżkę wody i wanilię. Białka ubić osobno, na sztywną pianę.W trzecim pojemniku ubić na sztywno śmietankę. Do ubitych żółtek dodawać powoli, mieszając łyżką stopioną, lekko ostudzoną czekoladę, następnie ubitą śmietankę i na końcu po łyżce piany z białek. Przełożyć do plastikowego, zamykanego pojemnika i wstawić do zamrażarki na kilka godzin.



 Mówię Wam - niebo na talerzu:)

20 komentarzy :

  1. nie ma lepszych lodów niż te domowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie też dzisiaj domowe lody czekoladowe:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmmmm, czekoladowe lody i na dodatek domowe...? Pyszota :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. taaakie cuda i to z samego rana przyszło mi oglądać... omnomn... toż to boskość.. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jakie pyszności , przydałby mi się teraz takie lody do kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Co to ta słodka śmietanka, to jakaś specjalna czy zwykła śmietanka 30% np firmy piętnica ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykła, słodka, czyli niekwaśna. Z napisem "śmietanka" zwykle bywa słodka i ma 30 - 36 % tłuszczu. Ta z napisem "śmietana" zwykle jest kwaśna i ma 12-18 %. Chyba, że producent wyraźnie na opakowaniu zaznaczy że ma 30 - 36 i jest kwaśna.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź :) Bardzo fajna strona :) :) Gratuluję :)

      Usuń
  7. hmm.., nie mogę się przekonać do surowych jajek. Bezpieczne są?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Umyj albo sparz. Surowe jajka jem od dzieciństwa. Wyżeram ZAWSZE kogel mogel przy pieczeniu ciast, bo nie mogę się opanować. Do tatara dodaję żółtko. Jemy SUROWE MIĘSO i SUROWE JAJKO! Karmię tym rodzinę i żyję, pewnie jak tysiące innych gospodyń domowych. Może ryzykuję, a może w tym popłochu jajecznym maczają łapki jakieś koncerny farmaceutyczne. Dookoła pełno włośni, tasiemców, dotykamy rękami zakażonych pieniędzy i klamek.Chodzimy na basen pełen zarazków, to jest dopiero wylęgarnia. Jednym się od tego coś dzieje, innym nie. Takie samo pytanie można zadać pijącym mleko prosto od krowy i jedzącym wiejskie masło. Ja jem, Wierzę w to, że są łatwiejsze sposoby na zakażenie i mnie omija. Jednoznacznej odpowiedzi udzielić nie mogę :)

      Usuń
    2. No w sumie racja. Dzięki :) Nigdy w ten sposób nie myślałam.

      Usuń
  8. troszkę z nimi pracy ale warto, są rewelacyjne!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zgadzam się najlepsze na świeci! Wczoraj je przygotowywałam z mamą , a dzisiaj jemy! Troche jest tego mieszania, miksowania, ale warto. Smakują trochę jak toffi i są ZDECYDOWANIE lepsze od tych ze sklepu. Pozdrawiam Natalka 11 lat :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brawo Natalko i Mamo:) Ciesze się, że się udały. Pozdrowionka:)

      Usuń
  10. Witam,

    czy nie trzeba tych lodów mieszać co pół godziny, jak radziła Pani w innym poście o lodach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu masa jest dość napuszona od ubijania. I nie było takiej potrzeby.

      Usuń
  11. Świetny przepis! Pierwszy raz w życiu ubijałam śmietanę i wyszła bez problemu:))) A córka przeszczęśliwa, że będzie mieć domowe lody:) (nasza ulubiona lodziarnia zamknięta...) Zastanawiam się tylko jakby wyszły z mleczną czekoladą? Pozdrawiam - Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mleczną czekoladą wyszły bardziej słodkie. Gorzka czekolada ma bardziej wyrazisty smak w lodach. Ja ostatnio robiłam tort lodowy czekoladowy dla syna z innego przepisu. Było chyba więcej czekolady. Zamiast wszystkich mlecznych dałam jedną gorzką. I też były slodkie, dla mnie trochę za słodkie :) Syn był uradowany :) I oczywiście domowe lody są o niebo lepsze niż sklepowe :)

      Usuń
    2. Można dać połowę albo 1/3 cukru i też wyjdą, pozdrawiam:)

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */