piątek, 9 maja 2014

Jak ugotować szparagi ?

Szparagi lubię, łatwo je przygotować, mają tylko 18 kcal w 100 gramach ale by sukces był pełen, warto znać ich upodobania. Nic specjalnego, ale zdaje mi się, że w moim rodzinnym domu popełniano kilka błędów, oswoiłam je już we własnej, dorosłej kuchni.
Białe szparagi  dobrze, by były grube. Trzeba je obrać - trzeba mieć co zostawić:) Zielone-cienkie mogą być bardziej delikatne i ich nie obieramy, jednak przy zakupie zwróćmy uwagę czy są jędrne, niezwiędnięte, z zamkniętymi łuskami. Ich grubsze części powinny być wilgotne, świeże, nie zasuszone, najlepiej trzymane przez sprzedawcę w wodzie.    
Najlepiej mieć wysoki garnek i gotować je związane w pęczek bawełnianym sznurkiem, w pionie. To z tego względu, że szparagi mają delikatne główki, które gotują się szybciej i powinny wystawać sobie nad powierzchnię wody, mięknąć w samej parze. Jeśli nie mamy takiego, możemy gotować w poziomie, ale najlepiej tak, by wierzchołki oprzeć na brzegu garnka lub na jakimś przedmiocie wsadzonym do środka, by wystawały nad powierzchnię wrzątku. Białe szparagi trzeba obrać ze skórki (najlepiej obieraczką do warzyw) od najgrubszej części, do 3/4 ich wysokości. Zdrewniałe, twarde końce odciąć. Zielonych nie obieramy, obcinamy tylko końce do momentu gdzie nie ma suchej, łykowatej części. Szparagi wkładamy na wrzącą wodę z łyżeczką cukru i gotujemy 5-15 minut, sprawdzając widelcem czy są miękkie, ale jędrne, nierozgotowane. Białe należy solić po wyjęciu z wody, zielone solimy już podczas gotowania. Szparagi bardzo dobrze smakują podsmażone do miękkości na wolnym ogniu na maśle, tłuszcz jak wiadomo jest znakomitym nośnikiem smaku. Najbardziej lubię je solo, choć dobre są też jako dodatek do makaronu, pizzy, w beszamelu, z jajkiem w koszulce czy z bułką tartą podsmażoną na maśle.
A białe szparagi najlepiej gotować w wodzie z łyżką cukru na 1 l i sokiem z całej cytryny.


Mówię Wam - niebo na talerzu:)

4 komentarze :

  1. ja zawsze się boje, ze jakoś zepsuje ich smak: źle ugotuje, źle podam, źle przyprawie..
    I nie robię wcale, a kuszą!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo przydatny wpis, zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chodziłam koło szparagów jak koło jeża... za chwilę zabieramy się za ich przygotowanie. Mam pytanie o smażenie - smażyć wcześniej ugotowane/podgotowane czy surowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie już zrobione:) Cienkie - surowe, Tylko główki trzeba oprzeć na rancie patelni najlepiej, bo one potrzebują tylko chwilki. No chyba, że się nie da. Grube można podgotować.No i smażyć na maśle.

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */