piątek, 16 maja 2014

Jak zrobić kotlety z kurczaka

Soczyste, delikatne, niepracochłonne a smaczne. Myślę, że spodobają się dzieciom. Nic szczególnie wymyślnego, ale dla osób którym znudziły się mielono-schabowe klimaty oraz tych, którzy nie lubią zbyt skomplikowanych wynalazków będą jak znalazł.



składniki (na 2-3 osoby): 

- 2 udka
- 2 łyżki mąki
- dwa jajka
- dwie łyżki startego sera o wyraźnym/łagodnym smaku
- pół cebuli startej na najdrobniejszej tarce
- ew. dowolne dodatki - pokrojone w kostkę pieczarki, papryka, natka pietruszki, suszone pomidory itp.
- sól, pieprz, chili

Mięso pozbawić kości, pokroić w kostkę, ok. 1,5 x 1,5 cm. Przełożyć do miski, dodać mąkę, jajka, ser, startą cebulę, wybrane dodatki, przyprawy, dobrze wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju, z każdej strony po 2-3 minuty, na złoty kolor.

 
 Mówię Wam - niebo na talerzu:)


5 komentarzy :

  1. zapraszamy do nowego agregatu blogów ze wszystkich kategorii tematycznych. Dołącz bloga do kategorii kulinaria. Adres www.zblogowani.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam je :)
    Kurczak to tak delikatne mięcho, mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  3. czy mięso ugotować przed oderwaniem od kości czy zrobić to na surowo?

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię takie kotleciki z mięsa z piersi dlatego że pierś jest raczej mięsem suchym,a w tym przypadku jest wilgotne.Zamiast sera daję majonez kartoflankę i czosnek.Pychota.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */