wtorek, 13 maja 2014

Kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak wyszedł tak pachnący i cudnie babcino-domowy, że dzielę się natychmiast jego zdjęciami i opisem wykonania. Nadszedł już czas, kiedy na rynku warzywnym dostaję oczopląsu i mam ochotę na WSZYSTKIE kolorowe warzywa na straganach. Piękna głowa młodej kapusty została poszatkowana i zupa na niej wyszła klasyczna, pachnąca koperkiem, z lekkim zapachem wędzonki, pycha.




składniki (na ok. 2,5 l zupy):

-  ok.40-50 dkg wieprzowych żeberek (lub kurczaka z kością w wersji delikatniejszej)
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- ok. 20 cm kawałek pora
- kilka kulek ziela angielskiego, pieprzu, dwa liście laurowe
- cebula z łupiną, przekrojona na pół i opalona nad płomieniem gazu albo na suchej patelni
- 4-6 ziemniaków
- łyżka pasty pomidorowej
- nieduża główka młodej kapusty
- ok. 20 dkg wędzonego boczku lub kiełbasy
- łyżka,dwie posiekanego koperku

Wymyte mięso zalać zimną wodą (ok. 2,5 - 3 l), dodać obrane warzywa, opaloną cebulę, ziele, pieprz, listki laurowe, ok. łyżeczkę soli, zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką. Kiedy mięso i warzywa będą bardzo miękkie (za ok. godzinę), dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować ok.10 minut, dodać poszatkowaną kapustę. Kiedy zmięknie (po ok. 5-7 minutach, jeśli kapusta jest bardzo młoda) włożyć do garnka pastę pomidorową, ew. dosolić lub dopieprzyć. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę wędzonkę, wrzucić do zupy. Na talerzu, kto lubi - posypuje koperkiem.  



Mówię Wam - niebo na talerzu:)

16 komentarzy :

  1. ajj wieki nie jadłam takiego wspaniałego kapuśniaku, muszę koniecznie zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowity:)nie robiłam nigdy z młodej kapusty:)

    OdpowiedzUsuń
  3. przez to, że nie mieszkam teraz w domu, nie jadam już kapuśniaku prawie w ogóle..
    ależ zatęskniłam.. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki kapuśniak to każdy by zjadł! Szkoda, że jeszcze nie sezon na młodą kapustę.

    OdpowiedzUsuń
  5. ile kcal moze miec taka zupa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak myślę, że na oko - ok. 300 kcal w dużym talerzu. Jeśli z ziemniakami, na żeberkach i z wędzonką.

      Usuń
  6. A kapusty nie trzeba najpierw sparzyc albo obgotowac przed "wlasciwym" gotowaniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, to w gołąbkach, żeby liście zwiotczały i dało się je zawijać.

      Usuń
  7. właśnie dzisiaj robię ,czybędzie smakował jak mojej mamy? Napiszę

    OdpowiedzUsuń
  8. właśnie dziś robiłam wyszedł przepyszny polecam

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam dwa pytania:
    1. Jak kroimy włoszczyznę (marchewkę, pietruszkę, seler, por)? w małe plasterki czy wkładamy w całości i później wyciągamy z zupy? Na zdjęciu nie widać innych warzyw oprócz kapusty.
    2. Jak zrobić ten kapuśniak ze starszej kapusty (styczniowej, lutowej) ile ją gotujemy? i czy w takiej samej kolejności - włoszczyzna, ziemniaki, kapusta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Włoszczyzny nie kroję. Ewentualnie zostawiam niewielką ilość i dodaję ją pokrojoną w zapałki lub cienkie talarki z kapustą.Na tych niepokrojonych gotuje się wywar. Na zdjęciu nie widać, bo tamtym razem tak nie zrobiłam dałam tylko w całości. Kapustę dajemy z ziemniakami i gotujemy aż będzie miękka. Kiszoną, jeśli na taką mamy ochotę, gotujemy osobno ( wypłukaną, jeśli kwaśna) i dodajemy kiedy mięso i warzywa będą całkowicie miękkie.

      Usuń
  10. A kiedy tą cebulkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z warzywami na początku.

      Usuń
    2. Dzięki, właśnie zaczynam gotować

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */