poniedziałek, 19 maja 2014

Kulki z ryżu preparowanego

Słodki deser znany od czasów PRL-u, w troszkę ładniejszej formie. Kolorowe posypki nadały mu nieco nowoczesnego designu. W tamtych czasach nie było wyboru dodatków i ozdób cukierniczych, nie wiadomo - dobrze, niedobrze?:) Podobny, bardzo smaczny deser w kształcie mini batoników z preparowanego ryżu zamieściłam tutaj.



 

składniki: 

- 80 g preparowanego ryżu
- tabliczka mlecznej czekolady
- 400 ml masy krówkowej z puszki
- kolorowa posypka do ciast lub wiórki kokosowe, starta czekolada, posiekane orzechy, popping z amarantusa itp.

W niedużej misce umieszczonej na rondelku z gotującą się wodą rozpuścić czekoladę, dodać masę krówkową, wymieszać. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić ( można włożyć naczynie na chwilę do zimnej wody) Kiedy masa ostygnie nieco, dodać preparowany ryż. Zmoczyć dłonie zimną wodą i formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtoczyć je w posypce. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.  


Mówię Wam - niebo na talerzu:)

8 komentarzy :

  1. uwielbiam je! U mnie mówi się na to szyszki nie wyszły tak cudowne w wyglądzie jak twoje, ale wiem co to za smak <3

    OdpowiedzUsuń
  2. U W I E L B I A M, więc wszystkie Ci zabieram i pożeram :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspomnienie dzieciństwa w nowej odsłonie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne, uwielbiam słodycze z ryżem dmuchanym ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam już kilka razy - szybko się je robi, a bardzo ładnie wyglądają i dobrze smakują. Kiedyś je w szklanej, głębokiej misce zabrałam na imprezę i zrobiły furorę ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */