wtorek, 20 maja 2014

Placki z jabłkami z kaszy jaglanej na oleju rzepakowym

Ci, którzy za kaszą jaglaną nie przepadają, placków muszą spróbować koniecznie. Pycha. Są delikatne, bardzo miękkie i będą smakować nawet najbardziej marudzącym dzieciom. Kolejny, dobry sposób na przemycenie zdrowej jak nie wiem co jaglanki. Można mieć mały zapas ugotowanej i zmiksowanej kaszy w pojemniczku, w lodówce. Placuszki usmażyłam na oleju rzepakowym. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega -3, dlatego pomoże mi zapamiętać dziesiątki czynności, o których zwykle zapominam :)  





składniki ( na ok. 6 średniej wielkości placków) : 

- olej rzepakowy do smażenia
- pół szklanki kaszy jaglanej
- jajko
- dwie łyżki mąki
- 0,5 lub nieco więcej szklanki mleka
- spora szczypta soli
- łyżka cukru lub syropu z agawy/ksylitolu
- duże jabłko
- szczypta cynamonu 

Kaszę prażyć chwilę mieszając w suchym garnku lub na patelni, przepłukać dwukrotnie wodą na sicie, zalać szklanką wrzątku. Gotować pod przykryciem do miękkości na małym ogniu (ok. 15 minut). Zblendować na miazgę. Zmiksować z mąką, mlekiem, jajkiem, cukrem, solą. Masa musi mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest za gęsta dodać nieco mleka, lub mąki - jeśli zbyt rzadka.
Jabłko pokroić w kostkę, dodać do masy. Na patelni rozgrzać łyżkę, dwie oleju. Smażyć placki do zrumienienia, przewracając szeroką łopatką ( są delikatne, łatwo się rozpadają, trzeba wyczuć moment, kiedy dobrze się zetną). Można posypać placki cukrem- pudrem lub polać sosem ze zmiksowanych, jagodowych owoców, typu truskawki, maliny, jagody. 


  Mówię Wam - niebo na talerzu :)

19 komentarzy :

  1. Jakie piękne <3. Truskawki plus placuszki to idealny zestaw. Cudownie, że sezon się zaczął!

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają supersmacznie! ja dzisiaj zostałam obdarowana przez babcię plackami z kwaśną śmietaną <3

    OdpowiedzUsuń
  3. szalejesz z tą kaszą! :D
    Wow.. po prostu.. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie;-) Jutro wypróbuję zrobić na kolację.
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czuję się dyskryminowana. Kaszę jaglaną uwielbiam, więc i ja koniecznie muszę spróbować takich placuszków :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kasza Cię dyskryminuje?:) Przyjeżdżaj, zrobimy razem:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smak ok ale za nic nie chca się ściąć w środku i mimo przypalemia z zwewnatrz są jakby surowe w środku :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasza daje trochę inna konsystencję niż w tych tradycyjnych. Trzeba wyczuć odpowiednią temperaturę, zmniejszyć ogień po rozgrzaniu tłuszczu, ale tez by nie ostygł zbytnio. Metodą prób i błędów trzeba.

      Usuń
  8. Potwierdzam - w smaku nienajgorsze, ale raczej nie do powtórzenia - co bym nie zrobiła, były ciapowate w środku, taka jaglanka z przypieczoną skórką. A potrafiły smażyć się na prawdę baaardzo długo. Dopiero dodatek drugiego jajka do końcówki ciasta nieco podratował konsystencję...
    A jakby zrobić je na drożdżach, jak myślisz - wyszłyby i zmieniłoby to konsystencje? ;)
    Chyba jednak wrócę do jaglanych naleśniczków, które wychodzą bardzo smaczne i są stosunkowo bezproblemowe ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem zupełnie. Można spróbować :)

      Usuń
  9. dla mnie też za ciapowate. Na drugi raz dam mniej mleka

    OdpowiedzUsuń
  10. a czym można zastąpić jajko? córka nie może :-/ banan niestety też odpada :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować ugotowane, gęste siemię lniane. 2 łyżki na pół szklanki wody. Na pewno wtedy trzeba więcej mąki. Nie sprawdzałam, napisz, jeśli przetestujesz.

      Usuń
    2. dziekuje! dam znac jak tylko skorzystam z podpowiedzi.

      Usuń
  11. Dobre :) nawet bardzo dobre :) ale ja nie jestem obiektywna bo lubię takie "wynalazki" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Składniki
      na dwie porcje

      szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
      2 łyżki gęstego kefiru lub jogurtu greckiego
      2 łyżki skrobi ziemniaczanej
      2 jajka
      łyżeczka stewii
      jabłko
      olej do smażenia ja daję kokosowy
      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Sposób przygotowania
      Wszystkie składniki, poza jabłkiem blendujemy na gładką masę. Jabłko obieramy i ucieramy na tarce na grubych oczkach. Gdy baza będzie gotowa, dodajemy do niej jabłko. Placki smażymy na rozgrzanym oleju, podajemy z ulubionym dżemem i (najlepiej) kefirem. Smacznego!

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */