czwartek, 15 maja 2014

Ryż smażony z kurczakiem

Danie z szybkich, kiedy koncepcji na porządne wygibasy kuchenne brak, a pyszne jak nie wiem co.
Najlepiej mieć w kredensie ryż brązowy, bo jest znacznie zdrowszy od białego. Cenowo - nieco droższy, ale korzyści dla ciała warte zachodu. Jednakowoż - biały zwykły czy jaśminowy też się nada. Może być ten, co został z zupy pomidorowej z poprzedniego dnia. Do tego kurczak - u mnie udka - wydają mi się smaczniejsze, ciekawsze w smaku, choć pierś też jest odpowiednia i na pewno mniej kaloryczna. Zadowolony będzie każdy - student, bo szybko, dobrze i niedrogo, gospodyni domowa - bo szybko, zdrowo i niedrogo, rodzina - bo smacznie bardzo. Do ryżu dorzuciłam groszek z mrożonki, bo był. Można go pominąć, albo wymienić na taki z puszki, kukurydzę, pieczarki, cebulę, por czy warzywną mieszankę, sezam, podprażone orzeszki, słonecznik, co tam w domu każdy wyszpera. Bezwysiłkowe danie zupełnie, comfort food, znaczy się:)

 

składniki ( na dwie głodne osoby) : 

- dwie torebki ugotowanego ryżu ( lub zwykły ryż ugotowany na sypko np. tak
- dwa udka z kurczaka lub dwie małe piersi
- cebula
- dwa ząbki czosnku
- łyżeczka, półtorej curry, szczypta chilli i pieprzu, sól
- łyżeczka soku z limonki lub cytryny
- olej do smażenia

do wyboru lub wszystko razem: 

- trzy łyżki groszku z mrożonki
- łyżka startej marchewki, kilka pokrojonych pieczarek, kawałek posiekanego pora
- mała papryczka chili
- kilka kropli oleju sezamowego
- ziarna słonecznika ewentualnie orzeszki piniowe do posypania
- natka pietruszki, szczypiorku lub posiekana kolendra

Kurczaka pokroić na wąskie paski, posypać przyprawami. Cebulę pokroić w kostkę. Na dużą patelnię wlać łyżkę, dwie oleju, podsmażyć cebulę, aż lekko zmięknie, dodać czosnek, warzywa, odsunąć wszystko na bok, dodać kurczaka. Przez minutę, dwie, powstrzymać się od mieszania. Zamieszać samo mięso, odsunąć na bok, wrzucić ryż. Smażyć chwilę, wymieszać wszystko razem. Skropić olejem sezamowym (niezbyt dużo, jest bardzo intensywny, kilka kropli wystarczy), sokiem z cytryny, posypać posiekaną zieleniną i ewentualnie podprażonym na suchej patelni słonecznikiem czy posiekanymi orzeszkami.  


Mówię Wam -niebo na talerzu:)

25 komentarzy :

  1. Takie dania lubię:)szybko,smacznie i do syta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jedno z moich ulubionych dań na tak zwanej "szybkości" ;-) no i posprzątać lodówkę od razu można ;-))

    OdpowiedzUsuń
  3. dla mnie bomba, uwielbiam takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podkradam i uciekam, ale nie przejmuj się, bo pożrę zawartość, ale miseczkę oddam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. W najbliższym czasie muszę zaserwować coś takiego moim domownikom ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziś zrobiłam na obiad - smakuje bosko! Z pewnością to danie jeszcze nie raz pojawi się u mnie w domu :)

      Usuń
  6. nie dodałam curry bo nie lubię, zrobiłam z marchewką i porem - wyszło super :) na pewno będę wracać do tej potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam dzisiaj na obiad tylko nie miałam kurczaka więc zastąpiłam paskami ze schabu. Wyszło bardzo dobre.

    OdpowiedzUsuń
  8. ok czytam i musze dodac ryz najlepiej smażony z zółtkiem na maśle marchew pokrojona kurczak i to wszystko usmażone na każdy talerz pokropić cytryną jest super i brzuszek nie rośnie

    OdpowiedzUsuń
  9. Mi osobiście nie smakowało

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzięki za przepis! Jest bardzo smaczny, choć z tą błyskawicznością, to pewnie kwestia kulinarnej wprawy.

    OdpowiedzUsuń
  11. wow wysmienita uczta dla mego brzuchalka moj chlopak sie we mnie zakochal na nowo

    OdpowiedzUsuń
  12. Glupie pytanie - jesli chcialbym uzyc udek, to mam je wrzucic na patelnie tak jak zostaly kupione czy najpierw obrac mieso z kosci?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obrać z kości i pokroić na kawałeczki. Szybko się usmażą.

      Usuń
    2. Opalanka25 stycznia 2016 20:57
      Obrać z kości i pokroić na kawałeczki. Szybko się usmażą.

      W razie problemów z krojeniem polecam gyros z biedronki, tez pasuje :}

      Usuń
    3. A problemow mialem wlasnie niemalo, nastepnym razem wezme jednak piers ^^ Kupny gyros odpada, "sklepowo" przyprawione mieso nie smakuje mi. A danie wyszlo bardzo zacnie, dzieki dla autorki!!!

      (ten poprzedni koment wyzej byl moj, nie wylogowalem siostry ;pp)

      Usuń
    4. A siostra doda, że brat poznał tego bloga dzięki niej ;) Zaglądam tu już od dłuższego czasu, wspominałam też o Tobie w jednym z moich postów ( http://kosmeo-logy.blogspot.com/2015/08/jemy-sezonowo-domowe-suszone-pomidory.html ) Musisz mieć chyba świetnie zrobione pozycjonowanie, bo trafiam tu głównie z Google'a. Jak wpiszę w wyszukiwarkę coś w stylu "smażony ryż z kurczakiem przepis" to prawie zawsze trafiam właśnie tutaj! ;D

      Usuń
    5. Bardzo dziękuję. Nie wiem jak się robi pozycjonowanie, pewnie się robi samo. Albo Twój komputer sobie robi:) Niemniej, bardzo się z tego cieszę:) pozdrowionka dla Cię i Brata:)

      Usuń
  13. Przepis spoko tylko na zdjęciu jest groszek a w przepisie już nie było, niby nic ale jednak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochanie, jest:) Groszek to warzywo. Buziole.

      Usuń
  14. a ten ryż to nie twardy wychodzi, nie trzeba podlewać wodą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wychodzi. Chwilę się rumieni i już. To krótkie smażenie.

      Usuń
  15. świetny przepis :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */