środa, 28 maja 2014

Szybki makaron z szynką w śmietanowym sosie

Zrobienie tego dania trwa tyle, ile wyznaczył producent makaronu na jego ugotowanie. Użyłam szynki długodojrzewającej, jest wyraźna w smaku. Jeśli do przygotowania użyjemy kwaśnej śmietany będzie jeszcze wyraźniej, jeśli słodkiej śmietanki - delikatniej, a aromat szynki zagra pierwsze skrzypce. Obie wersje mi smakują, nie wiedziałabym, którą wybrać. Do pokrojonych kawałeczków szynki dorzuciłam kilka pierwszych podgrzybków, które dostałam od Pani Iwonki ze sklepiku, można zastąpić je pieczarkami lub zwyczajnie pominąć. Choć razem - smakowało pysznie.

    


składniki ( na 2-3 porcje) : 

- 250 g makaronu w ulubionym kszatłcie
- 10 dkg szynki długodojrzewającej
- pół drobno pokrojonej cebuli
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 150 g śmietany 18 % (będzie wyraźniej) lub śmietanki 30 - 36% ( będzie delikatnie i kremowo), ewentualnie duża łyżka sera mascarpone
- kilka grzybów leśnych lub pieczarek (niekoniecznie)
- posiekana, ulubiona zielenina - bazylia, kolendra, pietruszka lub koperek
- sól, pieprz, szczypta chilli

Makaron ugotować tak, by był jędrny, nie rozgotowany. Odcedzić i pozostawić w osobnym naczyniu 3-4 łyżki wody z jego gotowania. Na łyżce oleju podsmażyć cebulę, kiedy się zeszkli, pokrojoną w cienkie paski szynkę i grzyby w plasterkach.,aż szynka lekko się zrumieni. Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojony czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką, wlać śmietanę, mieszając podgrzewać chwilę. Włożyć makaron, dolać pozostawioną z gotowania wodę, zamieszać wszystko posypując posiekaną zieleniną.

 

Mówię Wam - niebo na talerzu:)

17 komentarzy :

  1. To jest właśnie mój ulubiony obiad! Ja do szynki i śmietanowego sosu, najbardziej lubię dodatek mrożonego groszku i mięty!! Przepis Jamiego, który uwielbiam! Ściskam!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie zestawienie smaków lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam wczoraj porcje na dwa dni i... dzisiaj znowu muszę szukać pomysłu na obiad bo niewiele zostało :) Rozeszło się błyskawicznie. Dziękuję za kolejną wyśmienitą inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się :)
    W podobnym klimacie i szybkości może być np. risotto http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/08/risotto-z-kurczakiem.html albo ryż smażony? http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/05/ryz-smazony-z-kurczakiem.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Chce sobie to zrobić na obiad ale... nie mam śmietany, zadnej :(. Moge zastapic ja jogurtem naturalnym? Czy lepiej mlekiem? (3,2%)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jogurtem będzie kwaśniej niż z kwaśną śmietaną. Trzeba go dodać mniej i i z łyżkę oliwy. Ale przyzwoicie :) Z mlekiem raczej nie.

      Usuń
  6. Uwielbiam makarony :) Kolejny przepis do kolekcji przyda się jak najbardziej i myślę, że w przyszłym tygodniu go wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. właśnie zrobiłam to danie ;) w 15 minut dosłownie!!! dałam to co miałąm czyli polędwice sopocką, cebulkę, oregano, pieczarki kilka łyżek śmietany i wyszło... rewelacyjnie! Uwielbiam makarony ;)!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja dodałam jeszcze trochę żółtego sera. Pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zacząłem korzystac z przepisów , no i powiem że bardzo mile jestem zaskoczony, troche je modyfikuje ale inspiracja super, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam ten makaron z szynką dojrzewającą,świeżą bazylią i śmietaną 30%. taki słodko-słony smak wychodzi:D

    OdpowiedzUsuń
  11. gdybym chciała wzbogacić smak odrobiną sera to jaki wybrać? Parmezan czy jaki? z góry dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Parmezan drobno tarty będzie dobry do posypania po wierzchu albo do sosu jakiś z niebieską pleśnią.

      Usuń
    2. dziękuję za odpowiedź!

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */