środa, 14 maja 2014

Tarta z rabarbarem

Wielki krzak rabarbaru rósł sobie u nas w ogrodzie, mam do tej zieleniny sentyment. Kompot w sezonie był obowiązkowy każdego dnia, w komplecie z płynnymi włóknami rozgotowanych łodyżek. Swoją  (właściwie Olci) ulepszoną wersję pysznego napoju zamieściłam tutaj. Podobno rabarbar ma sporo szczawianów, ale traci ich większość podczas gotowania czy pieczenia, zatem od czasu do czasu możemy sięgnąć po tę różową roślinę. Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem.





Składniki ( na formę do tarty ok. 26-28 cm):
na ciasto:

- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 kostki zimnego masła
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru
- ew. łyżka, dwie śmietany

na piankę:

- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- łyżka cukru waniliowego, kilka kropli ekstraktu z wanilii lub wyskrobane wnętrze laski wanilii
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki oleju

ok. 30-40 dkg ( 3-5 łodyg) rabarbaru

Masło pokroić nożem w misce, zagnieść krótko z resztą składników. Gdyby nie chciało się połączyć dodać nieco śmietany. Podzielić na dwie nierówne części ( 2/3 i 1/3), wstawić do lodówki na pół godziny. Blaszkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piekarnik ustawić na 170 st. Większą część ciasta zetrzeć na tarce i wykleić nią  spód i boki blaszki. Piec ok. 15 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec dodając po łyżce cukru.Ubijając dalej, partiami dodawać przesianą mąkę, na końcu wlewać cienką strużką olej. Wyłożyć na podpieczone ciasto, ułożyć na wierzchu pokrojony w centymetrowe kawałki rabarbar. Piekarnik rozgrzać do 180 st, zetrzeć na wiórki resztę ciasta i posypać całość. Piec ok. 40 minut.  

    


3 komentarze :

  1. Jak Ci dobrze, że masz rabarbar w ogródku! :) Piękna tarta!

    Z wiosennymi pozdrowieniami,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale apetycznie wygląda! Pyszna musi być; ))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudnie :-) mlask, mlask :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */