niedziela, 18 maja 2014

Tort czekoladowy

Jeśli ktoś lubi lekkie, tradycyjne, puszyste ciasta, które dają się mocno nasączyć, niech podstawę tortu wykona na tym biszkopcie - przepis. Biszkopt można porządnie nawilżyć mocną, osłodzoną herbatą z cytryną i kieliszkiem ulubionego alkoholu. W cieście na zdjęciu spód jest lekko lepki, odrobinę mazisty, niewysoki, bo upieczony wg. receptury na pochodzące z ameryki zakalcowate brownie. Zwolennicy biszkoptów zmietli wszystko do okruszka. Znaczy się - równie dobry. 


      


składniki ( na tortownicę 20 cm):

- 2 tabliczki gorzkiej czekolady ( min.50% zawartości kakao)
- 200 g masła
- 130 g mąki
- 4 duże jajka
- łyżka cukru waniliowego lub wnętrze wyskrobanej nożem laski wanilii lub kilka kropli ekstraktu waniliowego
- 200 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli

 krem:

- 400 ml słodkiej śmietanki 36%
- 200 - 250 g mascarpone
- trzy, cztery łyżki cukru
- 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady

Dowolne, ulubione świeże owoce - borówki, jagody, maliny, truskawki, wiśnie, brzoskwinie  itp.

Piekarnik ustawić na 160 st. Czekoladę wraz z masłem rozpuścić (nie rozgrzewać za mocno) w rondelku lub miseczce nad parującą wodą. Odstawić do lekkiego przestygnięcia. Całe jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Dodać masę czekoladową, zmiksować, dodać przesianą mąkę i sól. Dobrze wszystko wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (jednym arkuszem, dno i boki, boki trzeba pognieść by było płasko). Przelać ciasto, wstawić do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić.

Czekoladę rozpuścić w rondelku nad gotująca się wodą (jeśli będzie bardzo gęsta i trudno będzie ją mieszać, należy dodać 2 łyżki mleka), przestudzić. Śmietanę ubić aż będzie sztywna, dodawać pod koniec ubijania po łyżce cukru. Mascarpone wymieszać z czekoladą, wmiksować po łyżce do ubitej śmietany.

Przekroić ciasto na dwa blaty, na pierwszym wyłożyć połowę kremu i część owoców, przykryć drugą częścią, wyłożyć pozostały krem i udekorować całość owocami. Gdyby okazało się, że ciasto wyszło zbyt niskie do przekrojenia, wyłożyć cały krem w jednej warstwie.


    Mówię Wam - niebo na talerzu:)

8 komentarzy :

  1. Świetny tort!; )
    Pychotka! *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda, że nie można zjeść przez monitor, ehhhh. Wygląda przepysznie!!!
    Pozdrawiam.
    http://wkuchniumoniki.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda przepysznie,aż ślinka leci;-)
    zapraszam na mojego bloga- http://wpadnijdobabci.blogspot.com/
    pozdrawiam cieplutko
    Ula

    OdpowiedzUsuń
  4. Obłędnie czekoladowy, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealny ;) Pięknie Ci wyszedł ;))

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapraszam się na kawałek:), ciasto wygląda pięknie, aż chce się sięgnąć po ...cały klosz z tortem .

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */