środa, 11 czerwca 2014

Bardzo dobre domowe lody kawowe

Są przepyszne. Nie potrzebują specjalnej maszynki i nie zawierają jajek. Za to mają nieco alkoholu i jego dodatek powoduje, że nie zamarzają na kamień, pomimo dodatku naparu z kawy. Można zamieszać lody po pół godzinie przebywania w zamrażarce, być może będą jeszcze bardziej kremowe, z lenistwa mego nie uczyniłam, nastawiłam na noc i następnego dnia mogliśmy się delektować. Pycha! Żadnej chemii, żadnych polepszaczy, czysty prawdziwy smak naturalnej kawy. Lody można przechowywać w zamrażarce do 3-4 dni. 
 




składniki ( na ok. 1l lodów) :

- 400 ml schłodzonej, słodkiej śmietanki 30 - 36% 
- 250 ml słodzonego mleka zagęszczonego
- 50 ml likieru kawowego (można zastąpić wystudzonym naparem z czubatej łyżki kawy rozpuszczalnej z minimalnej ilości wrzątku i półtorej łyżki spirytusu ) 

Śmietankę ubić na sztywno (uwaga, tylko do momentu kiedy lekko "stanie", niezbyt długo, by nie powstało masło). Powoli, ubijając dalej dolać mleko i likier lub napar z kawy, ubijać jeszcze chwilę, masa ma mieć konsystencję lekkiej pianki. Przełożyć do pojemników i wstawić do zamrażarki na min. 6 godzin. 


inspiracja- tu

Mówię Wam - niebo na talerzu:)  Lody, lody dla ochłody

13 komentarzy :

  1. Wszystko, co z kawą to ja biorę bez zastanowienia! Muszą być pyszne<3

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam, muszę w końcu ukręcić kawowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, muszę w końcu ukręcić kawowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm... Pysznie się zapowiadają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wymienię się na rabarbarowe... albo nie.... po prostu sobie zrobię ;)!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak mówiłam tak zrobiłam.... i smakują rewelacyjnie :)! Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepraszam, że się upominam, ale brakuje banerka.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. a jak dodać do tego chałwę...mmmm... moje ulubione (ale właśnie w wersji z chałwą) :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */