wtorek, 3 czerwca 2014

Bardzo dobry sernik na zimno z kaszy jaglanej

Bez pieczenia i łatwy bardzo. A kaszę jaglaną trzeba jeść. Często. Duuużo częściej niż jemy. Odkwasza w organizmie to, co zakwaszone przez białą mąkę, cukier, przetworzoną żywność i inne, pyszne skądinąd jedzenie. Samo zdrowe dobro, choć nie lubię aż tak, jak chciałabym. Stąd - szukam najsmaczniejszych rozwiązań. Piekłam już z niej pyszne ciasto z kaszy jaglanej, robiłam desery (znakomite też na śniadania). Ten sernik (nie ma sera, ale smakuje jakby miał) bardzo mi odpowiada. Naprawdę zdrowa słodycz - coś podobnego:)



składniki ( na tortownicę ok. 23 cm) : 

- 2 szklanki kaszy jaglanej
- 4 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego) 
- 800 ml jogurtu greckiego lub bałkańskiego 
- ew. łyżka, dwie soku z cytryny (gdyby był mało kwaśny) 
- łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
- nieco więcej niż pół szklanki cukru lub kilka łyżek (ok.7-8) syropu z agawy, ksylitolu, trzeba próbować gotowej masy, czy wystarczająco słodka
- 6 czubatych łyżeczek żelatyny lub agar-agar
- 1/3 szklanki wrzącej wody
  
na spód (można pominąć i robić bez niego):
- paczka okrągłych biszkoptów lub pokruszonych zwykłych herbatników wymieszanych ze stopioną łyżką masła na piasek

na wierzch :
- 2 galaretki
- ok. 30 dag truskawek

Kaszę wsypać do rozgrzanego garnka z grubym dnem lub na gorącą patelnię. Podprażyć chwilę mieszając. Przepłukać kilka razy porządnie wodą na sicie, przelać wrzątkiem. Dzięki temu, straci goryczkę. Zalać w garnku mlekiem i gotować mieszając, aż wchłonie płyn i będzie całkiem miękka (ok. 20 minut). Przestudzić lekko, dodać jogurty, cukier lub inne słodzidło, ekstrakt z wanilii. Zblendować całość porządnie tnącym nożykiem na gładki krem. Ewentualnie dosłodzić i gdyby był mało kwaśny, dodać sok z cytryny. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody, przestudzić nieco, wmieszać lejąc cienką strużką, intensywnie ubijając masę mikserem. Tortownicę wyłożyć dużym kawałkiem plastikowej folii, lepiej wyciętym z jednorazowych toreb do żywności niż z rolki, ta się klei i trudno ją okiełznać. Na spód wsypać pokruszone drobno herbatniki wymieszane "na piasek" ze stopionym masłem lub wyłożyć lekko nasączone herbatą biszkopty. Część truskawek przekroić na pół i ułożyć przy rancie tortownicy, przekrojeniem na zewnątrz. Wylać masę do formy, na wierzchu ułożyć pozostałe truskawki, wciskając je lekko do środka, wstawić do lodówki. Galaretkę wykonać wg. przepisu na opakowaniu używając szklankę mniej wody niż zaleca producent. Kiedy zacznie tężeć- zamieszać i wylać na wierzch ciasta. Pozostawić w lodówce do całkowitego zastygnięcia. Przed wyjęciem ciasta z formy najlepiej zanurzyć ją na chwilę w misce z gorąca wodą. Pozwoli to łatwiej odkleić się masie od rantów tortownicy. Usunąć delikatnie folię. Spód odklejać przy przesuwaniu na talerz lub paterę.

      

     Mówię Wam - niebo na talerzu:)

26 komentarzy :

  1. z kaszą jaglaną nie próbowałam tylko z manną ale chętnie wykorzystam pomysł w kuchni zwłaszcza jak wygląda tak smacznie:D

    OdpowiedzUsuń
  2. łał! nigdy nie jadłam takiego cuda!
    wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę spróbować takiej wersji serniczka, cudnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniaaam i żałuję...,że nie jestem Pani sąsiadką;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie i zdrowo... wspaniale :)!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pani przepisy to dowód na to, że zdrowe jedzenie może być smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda podobńie jak http://www.olgasmile.com/sernik-jaglany-na-zimno-z-galaretka.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Fajny, tylko trudno u nas dostać wszystkie składniki, ale zwykły jogurt daje bardzo dobre, sernikowe doznania:)

      Usuń
  8. Bardzo pomysłowy sernik:) Pięknie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam wielką ochotę na niego:-) Oj zrobię niebawem:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszędzie widzę ten sernik więc i ja muszę spróbować i to koniecznie. Twój jest śliczny :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiony, wizualnie rewelacja, smak jednak nie mój zupełnie, mi wyszedł trochę mączasty w konsystencji, mam wrażenie, że mimo wszystko za mało słodki, czuć jednak mocno tą kaszę. Chyba pozostanę przy pysznym musie czekoladowym z jaglanką :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie zajadam :) Ze względu na porę roku zrobiłam z mrożonymi malinami (wolę mrożone maliny niż mrożone truskawki). Spróbowałam gotowej masy i była dla mnie zbyt mdła. Dodałam sok z całej cytryny i to był strzał w 10! Smakuje dzięki temu bardziej "twarogowo" :) Dziękuję za świetny przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobra wskazówka, zapisze sugestię:) Pozdrawiam również:)

      Usuń
  13. Zrobiony :-) Rewelacja, ale z małymi zmianami :-) Robiłam wcześniej sernik vege z nerkowców i ściągnęłam co nieco z przepisu. Do "sera" dodałam roztopiony olej kokosowy zamiast żelatyny. Na kruchy spód mix orzechów zblendowany z suszonymi daktylami, na górę zamiast galaretki - zblendowane truskawki z daktylami + olej kokosowy. Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam, wypróbuję i tak:)

      Usuń
    2. Czy przy zamianie zelatyny na olej sernik stężał bez problemów?

      Usuń
  14. Nie mam blendera. Czy mikser wystarczy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko jeśli ma końcówkę blendującą z nożykami.

      Usuń
  15. Właśnie się schładza... tylko na galaretkę brakło miejsca więc będzie wersja bez... spód z ciasteczek owsianych :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ten sernik jest przepyszny! :) Uwielbiam! Czasami robię w wersji mini - w salaterkach na śniadanie, z połowy porcji, wtedy też bez galaretki (bo przy tym pysznym serniku galaretka mi już zwykle nie smakuje, a i dzieci odkładają ją na bok ;)
    Pyyyychaaa! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. ambrozyjski! :) jako mleko użyłem mleko z wyciśniętych wiórków kokosowych a odtluszczone wiórki zmiksowałem razem z masą jaglaną. wyszło wyborne.
    dziękuje za natchnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. To ciasto jest jednym z moich najbardziej ulubionych i na pewno wypróbuje też ten przepis. Z reguły robi się je podczas lata ale ja tam je lubię przez cały rok. Jak dla mnie najlepiej smakuje z cienką galaretką wiśniową lub kawałkami owoców takich jak maliny, ananas czy kiwi. Sama robię taki prosty http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-pyszny-sernik-na-zimno/ ale jak kto lubi, też warto spróbować. A może ktoś robił sernik na zimno z granatem lub lici ?

    OdpowiedzUsuń
  19. Sernik cudny, wypróbowałam. Miałam jednak problem z blendowaniem kaszy jaglanej.
    Jakiego blendera / miksera używasz? Jak długo blendujesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po dodaniu jogurtów, to właściwie każdy powinien dać radę. Sama kasza nieraz działa zapychająco. Używam tego - http://niebonatalerzu.blogspot.com/search/label/test%20urz%C4%85dzenia, i jeszcze brauna, takiego z małym malakserem, jest świetny, bo dodatkowo trze warzywa i zagniata kruche ciasto;) Blenduję aż masa będzie gładka, jak krem, czasu nie liczyłam.

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */