niedziela, 8 czerwca 2014

Jak zrobić domowe kajzerki

Wyszły jak malowane. Pięknie zrumienione, błyszczące. Przepis na nie zamieściła ostatnio Liska z White Plate. Upiekłam i ja. Różnią się nieco od sklepowych, te domowe mają nieco grubszą skórkę i najlepiej zjeść je tego samego dnia, nie mają polepszaczy i sklepowych konserwantów to i szybciej się starzeją. Ale chyba nie zdążą przecież doczekać następnego ranka?:) Ich zwijanie nie jest trudne, trochę jak lepienie z plasteliny, bardzo fajna zabawa. Zamieściłam fotograficzną instrukcję, udało się mnie, choć do cierpliwych nie należę, uda się wszystkim.

Inny przepis na bułeczki - tutaj.  



składniki ( na 8 bułeczek) : 

- 350 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 20 g cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 230 ml mleka
- 30 g świeżych drożdży (lub 7g suchych)
- 40 g miękkiego masła

do posmarowania - łyżka śmietany wymieszana z żółtkiem
do posypania - gruba sól, mak, sezam, u mnie - czarnuszka

Świeże drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku, suchych nie ma potrzeby rozpuszczać, wystarczy dodać do mąki. Obie mąki zmieszać z  pozostałymi składnikami, dodać drożdże. Zagnieść ciasto, odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. Miskę należy przykryć ściereczką, a kulę ciasta można dodatkowo posmarować olejem, zapobiegnie to jego wysychaniu. Po urośnięciu, podzielić ciasto na dwie, cztery a następnie na osiem części.

 Na podsypanym mąką blacie utoczyć wałeczek długości ok. 30 cm. Podsypać mąką, by się nie kleił.

   Zwinąć tak, jakbyśmy chcieli na wałeczku zawiązać supełek.Właściwie - zwiążmy go:)


Koniec wałeczka wychodzący spod spodu, wywinąć na wierzch i wkleić do środka bułeczki. 

Drugi, wolny koniec bułeczki zawinąć pod spód.

Gotowe.



Bułki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika, odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Posmarować śmietaną wymieszaną z żółtkiem, posypać ulubioną posypką.  Piekarnik rozgrzać do 200 st. Piec bułeczki bez termoobiegu, ok. 15 -20 minut.



Mówię Wam - niebo na talerzu:)

16 komentarzy :

  1. Domowe bułeczki to zawsze ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jutro sie za to biore :)) dzieki za przepis ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale żółciutkie- bardzo bardzo apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy posmarowanie buleczek jest konieczne? Smietana sie skonczyla i nie mam pojecia czym ja zastapic :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być samo rozkłócone jajko albo jajko z mlekiem.

      Usuń
    2. A nieposmarowane niczym tylko nie będą błyszczące.

      Usuń
  5. Czy jak upiekę bułeczki wieczorem to będą dobre na śniadanie? skoro napisałaś żeby piec bez termoobiegu, tzn. że mam włączyć piekarnik na grzanie góra/dół? Pozdrawiam, Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rano będą już nieświeże. Można uformować wieczorem, wstawić do lodówki i piec rano. Albo ciasto bez formowania wstawić do lodówki i rano formować i piec. Na funkcji góra/dół.

      Usuń
  6. Czy jak robie z suchych drozdzy to nadal mam dodac mleko

    OdpowiedzUsuń
  7. Proszę o odpowiedź Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tylko drożdże dodaje się bezpośrednio do mąki.

      Usuń
  8. Wlasnie moje buleczki rosna.Za moment bede je piekla. Juz sie nie moge doczekac cieplutkiej buleczki z kawusia!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne buleczki, robilam juz 2 razy, nawet na drugi dzien mieciutkie :)
    Mam pytanie, czy mozna byloby zamienic jakas czesc maki pszennej na zytnia ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niewielką. Nie będą takie puszyste niestety.

      Usuń
  10. Przepyszne,nic dodać nic ująć,polecam!!!!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */