poniedziałek, 23 czerwca 2014

Kotlety z kalafiora

Bardzo przyjemnie chrupią, o ile nie rozgotujemy kalafiora i smakują znakomicie. Mogą stanowić przekąskę, albo samodzielne, obiadowe czy kolacyjne danie. Dla odpoczynku od mięsnych wynalazków, dla gości na bezmięsnej diecie, do grillowanych potraw oraz wielbicielom kalafiora polecam, bo bardzo smaczne:)



składniki ( kotletów wychodzi dużo, trzyosobowa rodzina zadowoli się połową porcji, choć są też doskonałe na zimno) : 

- średniej wielkości kalafior
- 2 jajka
- trzy ząbki czosnku
- cebula
- 4 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki kaszy manny
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- sok z połowy cytryny
- dwie łyżki parmezanu (trzymający linię mogą pominąć:)
- sól
- pół łyżeczki ostrego chilli (lub mniej lub więcej w zależności od upodobań)
- dwie łyżeczki curry
- olej do smażenia


Kalafiora podzielić na duże różyczki, wrzucić na osolony wrzątek, wyjąć po 1-3 minutach, chodzi o to, by był chrupki, a nie całkowicie ugotowany do miękkości. Przełożyć do dużej miski, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków tak, by w większości rozpadł się na miazgę, ale by część ( ok. 1/3) pozostała w małych kawałeczkach. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć kilka chwil na łyżce oleju, do zeszklenia. Do miski z kalafiorem dodać jajka, kaszę, tartą bułkę, posiekaną natkę, sok z cytryny, parmezan i przyprawy oraz podsmażoną cebulę. Masę dobrze wymieszać. Uformować nieduże kotlety (gdyby słabo się kleiły, dodać nieco więcej tartej bułki). Na patelni rozgrzać dobrze 1- 2 łyżki oleju, smażyć kotlety do zrumienienia, po ok. 2- 3 minuty z każdej strony. 


      Mówię Wam - niebo na talerzu:)

 

36 komentarzy :

  1. Bardzo lubię takie kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Alez one sie wpraszaja na moj talerz:)

    OdpowiedzUsuń
  3. dodałam kaszy jaglanej i dwie łyżki startego żółtego sera, są obłędne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. 2 razy juz robiłam są przepyszne ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. kaszę mannę ugotowaną czy nie??? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. Surową. Spęcznieje pod wpływem temperatury podczas smażenia.

      Usuń
  6. Wspaniałe! Dodaję do stałej pozycji :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam wczoraj są mega pyszne , mąż, który nie lubi kalafiora powiedział , że to jest najpyszniejszy kalafior jaki w życiu jadł, a moja 3 letnia córcia się nimi zajadała do tego stopnia, że zjadła, aż dwa duże kotlety. Dziekuję za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny pomysł z dodaniem kaszy manny, placuszki dobrze się trzymały i nie rozwaliły na patelni :) Polecam dodać kukurydzę z puszki i trochę tartej marchewki. Wychodzą jeszcze pyszniejsze!

    OdpowiedzUsuń
  9. Rzeczywiście wychodzą bardzo dobre.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pomysł z tłuczkiem do kartofli jest bardzo dobry :D Uzyskałem dużo lepszą konsystencję niż po użyciu miksera. Dziękuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam wg przepisu, czosnek oraz ostra papryka zabiły smak kalafiora :( Bardzo ostre, piecze w gardło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No zmniejsz ilość przypraw i po kłopocie:)

      Usuń
  12. czy kaszą mannę można zastąpić kuskusem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, nie próbowałam. Manna pewnie silniej skleja.

      Usuń
  13. Rewelacja !!!
    Musze przyznac, ze juz dawno nie jadlam nic tak pysznego. Moj miesozerny chlopak tez zachwycony :):) polecam !!

    OdpowiedzUsuń
  14. zamiast bułki tartej dodałam płatki drożdżowe - mają fajny posmak i mogą spełniać podobną funkcję co bułka :) Wrzuciłam też uprażone pestki słonecznika i dyni.
    Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  15. Prawdziwe niebo na talerzu!
    Wyszły mi identycznie jak na zdjęciach i są przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Placuszki lub kotleciki, co kto woli, pysznie smakują z kaszą gryczaną i sosem grzybowym (mogą być leśne lub pieczarki)no i do tego surówki. Takie danie po raz pierwszy jadłam w barze wegetariańskim i odtąd zagościło w moim domu. Dziś też robię

    OdpowiedzUsuń
  17. ciekawe że 3 letnie dziecko zjadło....faktycznie czuć czosnek i czili...

    OdpowiedzUsuń
  18. PRZE, prze pyszne, spodobały sie nawet mojemu tacie mięsożercy :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobilam i naprawde pyszne,teraz juz beda na zawsze krolowac w moim menu, tym bardziej ,ze corka wegetarianka :)

    OdpowiedzUsuń
  20. 2 lyzeczki curry, pa pryka ostra? Toz to zabija smak kalafiora

    OdpowiedzUsuń
  21. Odpowiedzi
    1. To zależy od wielkości kalafiora i kotletów.

      Usuń
    2. Mnie że średniego kalafiora wyszło 14, dobra 16, ale dwa zniknęły w trakcie smażenia, pycha!

      Usuń
  22. Przekopalam internet, aby znaleźć idealny przepis na takie właśnie kotleciki. Wyśmienite! Nie rozpadają się, idealne na zimno na ciepło na jesienną chandrę... Ech! Robię je dzisiaj i dziękuję za ten przepis całym sercem :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  23. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  24. Kotleciki zrobione. Wyszły bardzo smaczne. Dokonałam tylko kilku modyfikacji ze względu na restrykcyjną dietę nie dodawałam chili i zamiast bułki tartej dodałam len, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */