czwartek, 5 czerwca 2014

Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Bardzo dobre danie na okoliczność braku czasu, w piętnaście minut na stół może wjechać pyszny obiad, który w porządnych restauracjach kosztuje czasem barbarzyńskie pieniądze. Kiedyś usiłowałam tłumaczyć niezbyt zamożnemu, acz upartemu koledze, że gotowanie w domu jest zwykle dużo tańsze, łatwe i często dużo lepsze. A już na pewno smaczniejsze niż te w byle jakich miejscach. Nie dał się, dalej je kotlety mielone w podłych barach, ja tam wolę swój makaron:) A przepis jest banalnie łatwy. Kolego!




składniki (na dwie głodne osoby) : 

- 250 g dowolnego w kształcie makaronu
- trochę masła (mniej niż pół łyżki)
- łyżka oleju
- 2 udka lub podwójna pierś z kurczaka
- pół pokrojonej w kostkę cebuli
- 250 -300g świeżego lub mrożonego szpinaku , najlepiej w liściach
- 2-3 ząbki czosnku
- 150 ml słodkiej śmietanki 
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku, szczypta chilli, chlust tabasco, 
- łyżeczka soku z cytryny

Ugotować makaron wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić, zachować kilka łyżek wody z gotowania.
Kurczaka pokroić w małe kawałki. Na patelni rozgrzać olej, dodać masło, kiedy będą gorące wrzucić cebulę, kiedy się zeszkli dołożyć mięso, chwilę powstrzymać się od mieszania. Dorzucić rozgnieciony czosnek, podsmażyć chwilę już mieszając, aż kurczak się lekko zrumieni. Dodać szpinak,  2-3 łyżki wody z gotowania makaronu, podgrzewać na średnim ogniu. Dodać przyprawy i zaczekać aż szpinak się rozmrozi/zmięknie, trwa to zwykle kilka minut. Świeży szpinak zaraz wiotczeje i dość szybko jest gotowy. Trzeba spróbować. Zalać wszystko śmietanką, mieszając podgrzewać, aż odrobinę się zredukuje (część wody wyparuje) i zagęści, dodać sok z cytryny i natkę pietruszki. Gotowe.    



Mówię Wam - niebo na talerzu:)

41 komentarzy :

  1. Robię niemal identycznie makaron ze szpinakiem :) Smakuje obłędnie! Dzięki temu przepisowi przekonałam moją rodzinę do jedzenia szpinaku. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też robię bardzo podobnie. Zamieniam tłuszcze na oliwę, a śmietankę na jogurt :)

      Usuń
    2. Ja też. Choć oliwy nie używam do smażenia, stosuję wersję prawie beztłuszczową. Jednakowoż smakowo - jak mercedes w porównaniu z fiatem. Obie marki bywają naprzemiennie:)

      Usuń
    3. Tluszcz to integralna czesc witamin. Musi byc aby mogly byc przyswajane przez organizm. Oliwa bardzo zdrowa. Takze uzywam.

      Usuń
    4. Przestrzegam tylko oprzeć korzystaniem z oliwy do smażenia - nie jest ona odporna na wysokie temperatury i w rezultacie staje się niezdrowa podczas smażenia :)

      Usuń
  2. Jak tylko będę miała więcej wolnego,to będę nadrabiać gotowanie pyszności-Twój makaron chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie makarony są genialne, nie zamieniłabym na kupnego mielonego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepszy na świecie jest makaron ze szpinakiem z wcześniejszego wpisu (z sosem serowym), ale ten też niezły :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj robiłam wg tego przepisu i polecam - prawdziwe niebo na talerzu ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychaaaa ;) Cała rodzinka zachwycona i najedzona ;) dzieki

    OdpowiedzUsuń
  7. po prostu pych corcia sie zajadala :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Dokladnie ""pychotka" szybkie i smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  9. A tego kurczaka to solimy i pieprzymy najpierw albo jakoś przyprawiamy, czy po prostu kroimy i bez przypraw na patelnię??

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie zapomniałaś przypadkiem dodać śmietany? :) W składnikach mamy wymienioną śmietankę, a w przepisie i na zdjęciu jakoś jej nie widać...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomyłka, śmietanka w przepisie jest, tylko na zdjęciu jej nie widać ;)

      Usuń
  11. Ja pozwoliłem sobie dodać 3 plastry ananasa pokrojone w kostkę i łyżkę miodu. Na tym smażyłem kurczaka, a na osobnej patelni przygotowałem szpinak tak jak tutaj w przepisie :). Zrezygnowałem tylko z cytryny, a danie bardzo dobre, bo z odrobiną słodyczy.

    OdpowiedzUsuń
  12. Mega pyszne danie. Sam robilem juz 2 razy. Za drugim razem oprocz smietanki dodalem maskarpone. Polecam stosowac tylko swiezy szpinak

    OdpowiedzUsuń
  13. Po prostu pyszne! Szpinaczek pierwsza klasa...polecam...

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo dobre polecam Dzieciaki nie mogly sie najesc

    OdpowiedzUsuń
  15. jakoś do szpinaku nie mogę się przekonać,ale to szybkie i proste danie jest PYCHA. Polecam wszystkim:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ile procentowa ma być śmietana ? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. OpaLanka - widzę, że "prawie beztłuszczowo" zamieniłaś na 30% śmietankę :) po raz pierwszy robię w domu szpinak, mam pół godziny do powrotu mojej dziewczyny - ciekaw jestem czy zdążę :D no i jaki będzie efekt :D

      Usuń
    2. Się nie mądruj:) Prawie beztłuszczowo robię z jogurtem. A ze śmietanką w wersji lux. W zależności od humoru i różnych innych okoliczności.

      Usuń
  17. To był mój debiut jeśli chodzi o szpinak (w liściach) i muszę przyznać bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie to danie !!! Pyszne, polecam wszystkim sceptycznie nastawionym do szpinaku ;-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Robimy bardzo podobne makarony u siebie w lokalu, w Pysznej Pizzy :) Z tym, że robimy wersję ze smażonym boczkiem, ale nadal makaron jest tak samo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Rzeczywiście niebo na talerzu :) Choć nieco zmieniłam przepis pod siebie :) Zamiast masła dałam tłuszcz kokosowy, a zamiast śmietany serek bieluch i trochę więcej ziół :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pyszne :-) na końcu dodałam sera startego grana padano. Wyśmienite!!!

    OdpowiedzUsuń
  21. Dzisiaj na obiad zrobione! Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Swietny przepis. Sam musze wyprobowac bo wyglada przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wyszło bardzo dobre :) prosty i dobry przepis. Dzięki za wstawienie

    OdpowiedzUsuń
  24. Dziś zrobiłam na obiad. Szybkie i łatwe do przygotowania danie, ale przede wszystkim pyszne! Dzięki za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Dziś zrobiłam. Pycha. Super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  26. Pyszne. Przed chwilka zrobilam:) mysle Na koniec posypac wszystko startym parmezanem. Z powodu diety Jem z ryzem brazowym. Dziekuje za Twoja prace:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Parmezan zawsze dobrze dać:) Buziole:)

      Usuń
  27. Czy jest możliwość żeby śmietanę zamienić na jakiś sos?syn nie lubi śmietany w potrawach. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najprościej - podlać nieco oliwą albo stopionym masłem. Albo dać nieco bulionu do szpinaku. Albo łyżkę sera mascarpone.

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */