sobota, 14 czerwca 2014

Murzynek kokosowy z wiśniami

To zwyczajny, tradycyjny murzynek, tylko bardziej wilgotny i puszysty. Łatwe, szybkie, zawsze wychodzące ciasto w odświętnej formie. Rozpisywać się co nie ma, murzynka wszyscy znają i mało kto nie lubi, ten jest szczególnie dobry. Pomysł na urozmaicenie go takimi dodatkami podaje również Chillibite, moja mama też robiła taki, zawsze znika szybko, kto nie robił zrobić musi:)


składniki ( na blaszkę ok. 23x27cm): 

- 200 g masła
- szklanka wody
- pół szklanki cukru
- 2 czubate łyżki kakao
- 200 dag mąki
- 100 g wiórków kokosowych
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- ok. 15-20 dkg wydrylowanych świeżych wiśni, mogą być też z konfitury (podczas sezonu na wiśnie bardzo polecam ten przepis) lub wiśniówki

Piekarnik ustawić na 160 stopni. Masło roztopić w rondelku, dodać wodę, cukier, kakao, podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczeniu składników. Odstawić do lekkiego ostudzenia (można wstawić na chwilę do miski z zimną wodą). Dodać wiórki kokosowe, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę. Żółtka dodać do masy, następnie delikatnie wymieszać całość z pianą. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do formy, rozłożyć na wierzchu wiśnie ( czasem zjadą w dół, jak na zdjęciu) i wstawić do piekarnika na ok.30 minut, sprawdzić patyczkiem, jeśli wyjęty z ciasta będzie suchy, nieoklejony, ciasto jest gotowe.


13 komentarzy :

  1. Uwielbiam połączenie kakao/ czekolady z wiśniami, więc wszelkie ciasta z tymi dodatkami są dla mnie wyśmienite; )

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nigdy jeszcze murzynka nie piekłam... Twój prezentuje się wyjątkowo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Murzynka z wiśniami już piekłam. Fajne połączenie. Ale dodatek wiórek to dla mnie nowość :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mieszkam w kraju bez wiśni... czym by tu zastąpić? porzeczką? malinami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czarną porzeczką, może śliwkami czy agrestem, maliny wydaja mi się zbyt miękkie i pewnie się całkiem rozpadną. Ale nie próbowałam, zatem mogę się tylko domyślać.Jeśli zrobisz z jakimiś innymi owocami, może napisz jak wyszło?:)

      Usuń
  6. Pyszne!!! Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
  7. a co z mrożonymi wiśniami, będą się nadawały ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinno wyjść dobrze, Nie należy ich rozmrażać.

      Usuń
  8. Czy po tym jak ubije pianę z białek na sztywno, żółtka dodaje Pani od razu wszystkie czy po jednym? Czy żółtka miksuje Pani mikserem - na jakich obrotach i jak długo (tylko do połączenia czy chwilę dłużej by napuszyć masę?) czy miesza ręcznie?
    Dziękuję pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepiej po jednym, na najmniejszych obrotach, tylko do połączenia.Można tez łyżką.

      Usuń
  9. Murzynek już upieczony, zdecydowałam sie na ten z kokosem:) Jest przepyszny, kolejny przepis ze strony i kolejny sukces:)Murzynek ładnie wyrósł, piekłam w długiej keksóce około 60 min, zastanawiam się czy zamiast wody mozna użyć mleka, czy ta modyfikacja zmieni smak?
    Dziękuję za najlepsze przepisy, myślę, że technika wykonania wielu ciast jest najlepsza z mozliwych, dzięki blogowi nauczyłam się piec serniki, potem ciasto makowe, dziś murzynek i kolejny dowód na wspaniały przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale się cieszę! Miód na serce me:)

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */