poniedziałek, 2 czerwca 2014

Schab po cygańsku

Miła alternatywa obiadowa dla popularnego kotleta schabowego. Przepis dostałam od pani Marzenki - sąsiadki, zachwalała - słusznie. Właściwie wystarczy zetrzeć marchewkę i pokroić cebulę, reszta robi się sama, lubię takie dania. Ta warzywna kołderka, odpowiednio doprawiona baaaardzo dobrze smakuje. Polecam na codzienny i niecodzienny obiad.




składniki : 

- kilka ok. 1,5 cm grubości plastrów schabu ( 1-2 na osobę)
- 3-4 marchewki
- 2 duże cebule
- 3 łyżki majonezu
- ok. 20 dkg wyraźnego w smaku, startego, żółtego sera
- sól, pieprz

Piekarnik ustawić na 180 st. Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę pokroić w niezbyt drobną kostkę. Na dno szerokiego naczynia żaroodpornego wysypać połowę marchewki, połowę cebuli, posypać lekko solą i pieprzem. Na warzywach ułożyć osolone i oprószone pieprzem plastry mięsa, przykryć warstwą cebuli i marchewki, posypać lekko przyprawami. Na całej powierzchni rozłożyć łyżeczką kropki z majonezu, całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. godziny, dłużej, jeśli użyjemy więcej niż 1 kg mięsa.Pod koniec pieczenia zdjąć ostrożnie pokrywę i całość posypać startym, żółtym serem. Włożyc jeszcze na minutę, dwie do piekarnika, by się rozpuścił.      


 Mówię Wam - niebo na talerzu:)


12 komentarzy :

  1. W wersji mojej mamy występuje jeszcze pietruszka i seler oraz musztarda, którą marynuje się schab przed upieczeniem. My wprowadziliśmy jeszcze musztardę francuską jako urozmaicenie. W naszym domowym przepisie nie występuje też ser.
    Mimo, że mięso jest bardzo smaczne to rodzinka najbardziej zajada się tą jarzynką w sosie. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam kiedyś coś podobnego. Bomba kaloryczna, ale pyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W porównaniu z kotletem schabowym - chyba nie jest tak źle:)

      Usuń
  3. Lubię takie wariacje:)chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. łał! ależ ciekawe:) super odmiana :) wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię coś podobnego, tyle, że u mnie występują jeszcze pieczarki. Smaczne, ale strasznie kaloryczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeśli użyje się minimalnej ilości żółtego sera i majonezu - wręcz dietetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pieczarki, tak, zapomniałem, że pieczarki krojone w plasterki moja mama też dodaje.

    OdpowiedzUsuń
  8. Super!!!Zięciu zrobił na obiad ,syte i dobre a nie wciąż kotlet "tradycyjny " -poleccam .Teeresa

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */