wtorek, 29 lipca 2014

Łatwa i pyszna zupa. Przepis babci Wikci

Jest tak dobra, że dzieci, które niespecjalnie lubią próbować rzeczy przez siebie nieznanych, wylizywały talerze i prosiły o dokładkę. Babcina zupa daje dużo energii. Można spokojnie grać do wieczora w koszykówkę, przekopać pół ogródka czy przepłynąć wpław jezioro. No pyszna nieziemsko. Przepis od Dagmary - wnuczki babci Wikci. 

 

składniki: 

- ok. 60 dag mięsa z kością, wieprzowego i wołowego ( np. kości ze schabu, żeberka wołowe lub wieprzowe)
- ok. 25 dag chudego boczku lub mięsa kurczaka lub wieprzowiny ( np. karkówki)
- trzy duże marchewki
- dwie duże pietruszki
- por
- pół dużego selera
- cebula, przekrojona na pół i opalona nad płomieniem gazu lub przypalona na suchej patelni
- 5-6 ziemniaków pokrojonych w kostkę
- dwa, trzy listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu
- 150 ml słodkiej śmietanki 30-36%
- dwie łyżeczki mąki pszennej
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżka kwaśnej śmietany 18%

Mięso wraz z boczkiem zalać zimną wodą, gotować ok. 45 minut. Dodać warzywa bez ziemniaków i gotować aż będą miękkie. Wrzucić ziemniaki, osolić wszystko i gotować do miękkości. Wyjąć warzywa i mięso. Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni i wrzucić z powrotem do garnka. Śmietanę wymieszać dobrze z mąką, wlać do zupy, podgrzać całość, ale nie gotować.


 Mówię Wam - niebo na talerzu:)
 

2 komentarze :

  1. widać, że pożywna.. :)
    No i babcina! A ta z pustym brzuchem nikogo nie wypuści :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */