środa, 23 lipca 2014

Łatwe ciasto ze śliwkami

Bardzo, bardzo łatwe ciasto, zupełnie nie wymagające wielkich umiejętności cukierniczych, a pyszne jak nie wiem co. Nieśpieszna, wakacyjna kawa w leniwe, ciepłe popołudnie, sielsko i przyjemnie. Do tego taki placek z owocami, zupełnie jak u mojej babci - idealnie. Jesteśmy w miejscu, gdzie gospodarze częstują kozim mlekiem, do kawy przynoszą ciasto, a do bułek na śniadanie pachnący, swojski miód. Piszę sobie siedząc pod wielkim modrzewiem, po pysznym obiedzie. Pani Dagmara ma talent kulinarny, oj ma! Przyniosła zeszyt, zatem przepis na jej pyszny placek ze śliwkami podaję:)


 



składniki ( na blaszkę ok. 23x28 cm) : 
lepiej, by wszystkie składniki miały jednakową, pokojową temperaturę. 

- 3 szklanki mąki
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 kostki stopionego, ostudzonego masła   (170 g)
- 1 i 1/3 szklanki cukru ( lub szklanka, gdy chcemy nieco mniej słodyczy) (260 g)
- 3 łyżki śmietany 18%
- 4 jajka
 - kilkanaście śliwek lub innych owoców (jabłka, gruszki, wiśnie, maliny, jagody itp.)  

Piekarnik ustawić na 160 st. na funkcję góra-dół.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować masłem i wysypać tartą bułką. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i wymieszać dobrze łyżką.
Owoce ułożyć na wierzchu ciasta, skórką do dołu, niezbyt ściśle, zostawiając nieco wolnych przestrzeni, by ciasto mogło ładnie wyrosnąć.
Wstawić ciasto do całkowicie rozgrzanego piekarnika, piec ok. godzinę. Patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta powinien być suchy, nieoklejony ciastem.


Mówię Wam - niebo na talerzu!

146 komentarzy :

  1. kocham ciasta z owocami.. cudeńko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ucierane ze śliwkami to moje ulubione!! Pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rogowo? To kawałeczek raptem ode mnie :)
    Ciasto wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o widzisz, przyjeżdżaj!

      Usuń
    2. Ale które Rogowo? Powiat żniński czy rypiński

      Usuń
  4. Jak dobrze że wpadłam na ten blog takiego ciasta od dawna szukam a sliwek u mnie pod dostatkiem heheh:))) kradne przepis i gorąco pozdrawiam:*

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszlo pyszne! Dziekuje za przepis.Joanna

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto jest przepyszne i szybko się robi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. rewelacja!!! pieke juz trzeci raz:-) dzieki wielkie

    OdpowiedzUsuń
  8. wychodzi nawet facetowi :) pozdro i dzięki

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy produkty musza byc w jednakowej temperaturze ( pokojowa )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, najlepiej, zmniejsza to ryzyko powstania zakalca.

      Usuń
  10. ��dzieki. Przystępuje do pracy☺️

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto wyszło przepyszne i delikatne. Urosło bardzo, następnym razem dam wiecej owoców. Trochę sie obawiałm rezultatu bo użyłam dwie części maki orkiszowej i jedna pszennej. Mimo tego super. I zdrowo przy okazji. Dzieki za super przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę:) Z owocami z rozwagą należy, bo duża ilość soku może zaskutkować zakalcem. Stopniowo można badać, o ile więcej dać można:)

      Usuń
    2. Ja dodałam razowej :-) ale zapomniałam śmietany :-( i czekam na wynik

      Usuń
  12. Pycha i baaardzo latwe do zrobienia, robie juz drugi raz.

    OdpowiedzUsuń
  13. Super przepis! Latwy, szybki a ciasto smakuje ze......palce lizac. Fajne, takie prawdziwe domowe ciasto bez zadnych udziwnien. Poniewaz lubimy kruszonke ( kalorie, kalorie - a co tam ! ) moje ciasto zrobilam z cynamonowa kruszonka. No, nie moge powiedziec- sliwki I cynamon ida w parze. Pozdrawiam serdecznie I do nastepnego, innego wypieku !!!!! Ela

    OdpowiedzUsuń
  14. Mąż zrobił i pycha wyszło :-) polecam! dziś ja robię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znać jak poszło i które lepsze:)

      Usuń
  15. pyszne i delikatne ciasto. pięknie wyrosło z pewnością powtórzę :)))

    OdpowiedzUsuń
  16. a czy można dodać mąki luksusowej? czy raczej zwykła pszenna? jutro planuję upiec:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Luksusowa da bardziej puszyste ciasto.

      Usuń
    2. Ciasto się udało, pychotka:)

      Usuń
  17. Właśnie kupiłam śliwki i szukałam przepisu na ciasto i trafiłam od razu do Ciebie, zaraz biorę się za pieczenie, cisto wygląda fantastycznie, ja będę robić z 1,5 porcji :)

    OdpowiedzUsuń
  18. I ja właśnie zabieram się za ciasto ;)... przepis najfajniejszy jaki znalazłam w internecie, podobnie robiła je moja babcia, ale nie pamiętałam proporcji. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. miał byc makowiec a że kobieta zmienną jest (szczególnie jak jest w ciąży :D ) to będzie ze śliweczkami ciasto :D Widzę same pochwały więc i ja się skuszę,,, a co! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Jeszcze 10 minut i wyjmuję z piekarnika;) MyślAłam tylko, że wyrośnie nieco bardziej, a przez 10 minut raczej już nie zdązy;( mam nadzieję, że smak wszystko uratuje

    OdpowiedzUsuń
  21. Właśnie stygnie :) dobrze wyrosło i smakuje super :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jeszcze 20 min .Żeby tylko wyszło-niespodzianka dla dziewczyny syna.Wygląda apetycznie ....czy tak samo będzie smakować-zobaczymy.

    OdpowiedzUsuń
  23. Piec z termoobiegiem czy bez?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez, jeśli z nim, trzeba ustawić temp. 10 stopni mniej

      Usuń
  24. Moge uzyć mikseera do wymieszania składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krótko, bez nadmiernego napuszania.

      Usuń
  25. ja wczoraj robiłam mikserem jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Fajny przepis, zamierzam jutro zrobić, zastanawiam sie czy część mąki pszennej można zastąpić krupczatką???

    OdpowiedzUsuń
  27. Właśnie wstawiłam do piekarnika
    ..czekam na dobre efekty :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Ja też właśnie wstawiłam do piekarnika i czekam na efekt....

    OdpowiedzUsuń
  29. Witam :) Właśnie przed chwilą upiekłam ciasto według Pani przepisu :) I JEST SUUUUPER!!!!! Czy mogę na swoim blogu umieścić linkę do Pani przepisu???? Pozdrawiam http://szydelkowanieija.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  30. Najlepsza mąka luksusowa, ale nie mam. Może być pszenna tortowa lub krupczatka? Czy owoców nie trzeba obtoczyć w mące? Dziękuję. i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pszenna tortowa lepsza, krupczatka lepsza do kruchych ciast.

      Usuń
    2. Dziękuję, zrobiłam, ale trochę wyszło za ścisłe. Można powiedzieć: suche. Czy powodem jest to,że zamiast masła dałam margarynę? I zapomniałam o śmietanie. Spróbuję jeszcze raz, z masłem i śmietaną.

      Usuń
    3. Nie dajemy margaryny, jest dużo gorsza w smaku i bardzo niezdrowa. Śmietana i masło pomoże:)

      Usuń
    4. Dzięki wielkie, spróbuję zatem jeszcze raz. Tym razem z masłem i na pewno nie zapomnę o śmietanie. Dam znać czy "wyszło" lepsze. Pozdrawiam i życzę miłego dnia.

      Usuń
  31. Pani przepisy są naprawde niesamowite ciasto jak narazie pieknie urosło dodam iz to moje pierwsze ciato w zyciu,ale zapisalam juz niezliczoną ilosc kolejnych ktore mam zamiar wykonac. Dziekuje :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  32. wstawiłam do piekarnika:) mam nadzieję że będzie tak pysznie jak smakowicie wygląda!
    Miłego weekendu :)
    Alina

    OdpowiedzUsuń
  33. wczoraj znalazłam ten przepis i ciasto wyszło doskonale :) na pewno nie raz skorzystam
    pozdrawiam Edyta

    OdpowiedzUsuń
  34. Ciasto super się udało, przepyszne!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  35. Właśnie zabieram się za pieczenie:))) a śmietana 18% taka zwykła "lejąca" nie gęsta ?????

    OdpowiedzUsuń
  36. Niestety nie będę oryginalna w komentarzu - ciasto wyszło przepyszne:) Puszyste, zero zakalca, śliwki nie opadły, szybkie i proste w wykonaniu.

    OdpowiedzUsuń
  37. Łatwe ciasto. Wyszło wspaniale. Jednak 1 1/3 szklanki cukru to dla mnie za dużo - ale mojemu M. odpowiada:) Ja zamiast śmietany dodałam mleko 3,2%. Konsystencja ciasta wyszła mi bardzo gęsta - nie wiem jak Wam? Polecam! Wczoraj zrobiłam podobne ciasto ale z innego przepisu i wyszedł mi zakalec:( Może dodałam za zimne składniki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html tu kilka słów o zakalcu:)

      Usuń
  38. Wystraczy wymieszac? Czy ucierac?

    OdpowiedzUsuń
  39. Witam, jajek sie nie ubija tylko miesza?!

    OdpowiedzUsuń
  40. Czy smiatane18 mozna zamienic smite. do kawy10%?lub greckim jogurtem ?A wymiary fomy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbowałabym. Wymiary formy w przepisie.

      Usuń
  41. Zapomniałam śmietany dodać :( chyba wyjdzie bardziej kruche

    OdpowiedzUsuń
  42. Moje wyszło twarde strasznie, czy to możliwe, że za długo było w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli było tyle ile zostało podane w przepisie i temperatura ta sama - powinno być ok. Można następnym razem zmniejszyć ją nieco, może to różnica między piekarnikami.

      Usuń
  43. Czy można wzbogacić placek o kruszonke? I jak ja zrobić? :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Czy można wzbogacić placek o kruszonke? I jak ja zrobić? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można. Zasada kruszonki - tyle samo masła ( objętościowo), tyle samo mąki i cukru. Rozgnieść palcami na okruchy i wyłożyć na ciasto. Tylko nie w ogromnej ilości, bo ciasto musi mieć przestrzeń do oddychania, śliwki i kruszonka zatkają ujście pary wodnej i zakalec gotowy. Tu kruszonkę z 60 g masła proponuję :)

      Usuń
  45. ciasto przepyszne,polecam wszystkim,proste,tanie i szybkie.U mnie znikło w jeden wieczór.jeszcze gorące pałaszowali- łacznie ze mną .miłego dnia,pozdrawiam i dziękuję za super przepis

    OdpowiedzUsuń
  46. Właśnie wstawilam do piekarnika i czekam...

    OdpowiedzUsuń
  47. Właśnie wstawilam do piekarnika i czekam...

    OdpowiedzUsuń
  48. Witam mam pytanie robię to ciasto poraz drugi i znowu mi nie wyszło śliwki opadły na dno ciasto ładnie wyrosło ale już drugi raz śliwki znikły dlaczego? Byłabym wdzięczna za info dodam że wszystko robiłam jak w przepisie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem. Ciasto po zrobieniu od razu wkładaj do pieca, niech nie czeka na kuchennym blacie. Jeśli wyszło zbyt rzadkie, dodaj nieco więcej mąki. Śliwki przed ułożeniem osusz papierowym ręcznikiem, może mają za dużo wody. Owoce układaj skórką do dołu. Można je tez lekko oprószyć mąką. Pozdrawiam

      Usuń
  49. Zrobiłam dokładnie wg. przepisu - po godzinie pieczenia w 160 stopniach ciasto pięknie wyrosło, jest rumiane, ale w środku surowe :( Teraz je dopiekam, może nie będę musiała wyrzucać... Ale z pewnością więcej z tego przepisu nie skorzystam...:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przeczytaj komentarze powyżej. Pieczenie ciast to nauka cierpliwości. Każdy piekarnik działa inaczej. Gdy ciasto mocno się rumieni w środku jest surowe można okryć je luźno folią aluminiową i piec nieco dłużej. Pozdrowionka:)

      Usuń
  50. upiekło sie, mniam pycha, jestem w szoku bo konsystencja surowego ciasta była jakaś strasznie gęsta, podeszłam sceptycznie, załuję tylko że tak mało śliwek dałam. Pycha, moje pierwsze (w 30sto letnim życiu!!) ciasto, serio! Mój mąż nie uwierzy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Nie przesadź z ta ilością śliwek następnym razem, z rozwagą, w dużej ilości lubią tworzyć zakalce:)

      Usuń
  51. 23×28 to bardzo mala blaszka czy mi sie wydaje???

    OdpowiedzUsuń
  52. ciasto rewelacja. Zrobiłam wczoraj, przepyszne nawet z owocami mrożonymi. Szybkość wykonania powala. Piekłam tylko 35minut, bo mój piekarnik jest jakiś "szybszy". Za tydzień wypróbuję z margaryną (z racji dużych zapasów po świątecznych).

    OdpowiedzUsuń
  53. pierwszy raz robilam wczoraj ,,,byl przepyszny.Teraz bede zmieniac owoce,dziekuje za tak dobry szybki i latwy przepis.
    aga

    OdpowiedzUsuń
  54. tyle pozytywnych komentarzy ze musze wyprobowac ten przepis�� zanim zrobie, czy moge uzyc sliwek z kompotu?pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować ale jest większe ryzyko zakalca, i rozpadnięcia się owoców.

      Usuń
  55. ajaj no tego sie obawialam. dziekuje za ekspresowa odpowiedz:)

    OdpowiedzUsuń
  56. A czy można użyć mrożonych śliwek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, bez wcześniejszego rozmrażania.

      Usuń
    2. Dziękuję za pomoc: )

      Usuń
  57. a czy śmietana ma być z lodowki czy w temperaturze pokojowej i czy mam nasmarować czymś blachę albo wyłożyć papierem do pieczenia???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepiej - w temp. pokojowej. Można wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować masłem i oprószyć tartą bułką.

      Usuń
  58. Ciasto wyszło pyszne,gdzie można znależć inne Pani przepisy (nie tylko na ciasta) ? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W prawej kolumnie bloga, na dole jest spis kategorii. Tam:)

      Usuń
  59. Dziękuję😊

    OdpowiedzUsuń
  60. bardzo fajny przepis,podx\ziekowac,tym co nie wyszło,współczuć,nie każdy ma rękę nawet do tak prostych ciast ;p

    OdpowiedzUsuń
  61. Chyba coś nie wyszło bo całe masło wypłynęło na wierzch (dałam trzy kostki). Co może być tego przyczyną? Liczę na odpowiedź i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Następnym razem daj ok. 170 g i będzie ok:)

      Usuń
  62. Mega proste ciasto, szybko się robi a jeszcze szybciej zjada😊 Ja zamiast śmietany dodałam jogurt grecki 4 łyżki

    OdpowiedzUsuń
  63. Ja zamiast masła dodałam margarynę ....wyjdzie coś z tego? ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjdzie.
      Będzie nieco mniej pachnąco i mniej zdrowo. Ale wyjdzie:)

      Usuń
  64. Ciasto wyszło super👍 dzięki za przepis. Następnym razem dam więcej śliwek bo dałam ich za mało

    OdpowiedzUsuń
  65. I ja muszę spróbować upiec takie ciasto. Właśnie poszukuję coś ze śliwkami i wpadłam na ten przepis. Zobaczymy.

    OdpowiedzUsuń
  66. To ciasto jest przepyszne,super ten przepis!!!

    OdpowiedzUsuń
  67. Właśnie zrobiłam to ciasto,wystygnie to będziemy próbować,ale pięknie wygląda i super pachnie. Polecam ten przepis,szybki,tani i łatwy😊

    OdpowiedzUsuń
  68. Rewelacja ! Szukałam takiego przepisu .Dziękuje.Polecam ! Już zapraszam moją wnuczkę.

    OdpowiedzUsuń
  69. Kurcze, a mi to ciasto coś za mocno się przypiekło, jest chrupiące i mocno słodkie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy piekarnik jest inny. Następnym razem zmniejsz odrobinę temperaturę albo okryj ciasto luźno folią alu i daj mniej cukru.

      Usuń
  70. Z całą pewnością nie 60 minut. Dobrze, że zaglądam do ciast. Po 35 minutach było już mocno zarumienione, test patyczka też wypadł pomyślnie. Jeszcze chwilę, a by się przypaliło. Strach pomyśleć co by było po godzinie. Węgiel.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje siedzialo dokladnie 1h, srodkowa polka, piekarnik gora-dol i wyszlo idealne. :)

      Usuń
  71. raz juz zrobiłam, teraz w piekarniku jest drugie, wygląda tak samo pięknie jak to pierwsze a smak mmmmmm rewelacja, tego własnie przepisu szukalam tak długo, dziękuję pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  72. Czy mozna uzyc smietany 12%?

    OdpowiedzUsuń
  73. Ratunku. Zapomnialam dodac jajek. Leżą sobie na blacie. Ciasto ma jeszcze 30 min. Czekac? Czy wywalic ?

    OdpowiedzUsuń
  74. Właśnie zrobiłam :). Za ciepłe, żeby spróbować, ale wygląda i pachnie ładnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, więc wyszło jak na obrazku :). Dobre, ale miałam gdzieś przepis z trochę lżejszym i bardziej mokrym, więc chyba go poszukam jednak na następne. Albo spróbuję ten twój drugi, bo jeszcze chyba jeden przepis na śliwkowe masz? :)

      Usuń
    2. http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/09/puszyste-ciasto-ze-sliwkami.html
      albo tu - http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/08/atwe-ciasto-ze-sliwkami-warstwowe.html
      albo tu - http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/07/ciasto-jogurtowe-z-owocami.html


      Usuń
  75. Zrobiłyśmy to ciasto razem z mamą dziś po raz pierwszy dokładnie według przepisu i wyszło przepyszne. Właśnie zjadłyśmy po dwa kawałki cieplutkiego ciasta. Proste, pyszne naprawdę polecam i dziękuję ��

    OdpowiedzUsuń
  76. Przypadkowo trafiłam na bloga..szukajac ciasta ze śliwkami. Jestem mile zaskoczona :) przepis bardzo przejrzysty,jasny. Ciasto wyszło super! Na pewno zaczytam się tutaj i będę robiła z Twoich przepisów jeszcze inne-coraz trudniejsze ciasta! ps. Bardzo trafne i bardzo pomocne tematy :)- o ciescie drozdzowym, roladzie biszkoptowej(której zawsze się obawiałam- dzięki temu blogu wypróbuje rolady) :)
    Krysia

    OdpowiedzUsuń
  77. Superaśny przepis! Dziękuję! Robiłam w formie o wymiarach podanych w przepisie i moje wcale jakoś specjalnie mocno nie wyrosło; tyle co obkleiło jak należy śliwki wokòł, i to nie miało żadnego wpływu na jego smak czy konsystencję - zero zakalca a ciasto bardzo delikatne i lekko wilgotne. W trakcie mieszania stwierdziłam, że coś za gęste było, pewnie kwestia mąki, i dodałam jedną łyżkę śmietany więcej. Pysznie! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  78. Ciasto piecze się, wygląda pięknie, rośnie cudnie, ale...śliwki puściły mnóstwo soku a nie dałam ich dużo!
    Będzie zakalec:((((????

    OdpowiedzUsuń
  79. Masz rację!!!
    Wyszło OBŁEDNE:))))))
    Przepyszne, nie ma zakalca, puszek, pyszne:)))))

    OdpowiedzUsuń
  80. Czym można zastąpić śmietanę? Zamiast śmietany mąż kupił jogurt,a dzisiaj sklepy pozamykane :( (mieszkamy w Niemczech)

    OdpowiedzUsuń
  81. Ciasto wyszło bardzo dobre. zamiast śmietany dodałam zsiadłego mleka. Następnym razem chciałam zrobić z jabłkami. Tylko czy kłaść całe połówki skórką do dołu, czy kroić w małe łódeczki. Nie chcę aby zrobił się zakalec:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie piekłam co prawda z jabłkiem ale ryzykowałabym bez skórki małe łódeczki. Zależy od soczystości jabłek. Może się udać, ale głowy uciąć nie dam:)

      Usuń
  82. Bardzo dobre w smaku, ale dość zbite...
    Zastanawiam się , czy jakby ubić osobno białka i dodać je na końcu w formie piany to nie byłoby delikatniejsze, puszystsze???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można. Tylko wcześniej trochę więcej płynu trzeba, żeby dało się wymieszać.

      Usuń
  83. Mam 13 lat i nie mam zbyt doświadczenia, ale dodałam troche mąki, zmniejszylam ilość śmietany i jest PYSZNE!

    OdpowiedzUsuń
  84. Wyszlo super! Zrobilam 2 szklanki maki, 1 szklanka mielonych migdalow.

    OdpowiedzUsuń
  85. witam bardzo podoba mi sie ten przepis bede pierwsy raz piec ;p mam piekarnik gora-dol i termoobieg w tkiej sytuacji jak dlugi i w jakiej temp. piec ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Góra - dół, 160 st.bez termoobiegu ok. godziny.

      Usuń
  86. ok tak z 50 min wytarczy chyba ;p i patyczkiem go ;) dzieki i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  87. czy można mikserem wymieszać ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  88. Tak, tylko krótko, do połączenia składników i już.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjdzie z jogurtem, kwaśnym mlekiem lub maślanką. Można też dać dwa jajka więcej i 50 g więcej masła.

      Usuń
  89. Pierwsxy przepis na jaki weszłam i tak palcem przeciagnelam na komentarze czego prawie nigdy nie robie. Moje pierwsze spostrzeżenie Rogowo (pisze jedna Pani do drugiej ) a ja z Rogowa jestem ale zachodniopomorskiego . To znak ja musze to ciasto zrobić ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja mam siostrę w Rogowie w łódzkiem:)

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */