piątek, 25 lipca 2014

Chłodnik z burakami

Najbardziej lubię chłodnik z dodatkiem buraków lub botwinki, i im więcej w nim pływających dodatków, tym lepszy. Do jego przygotowania można użyć maślanki lub kefiru. Jestem na pięknej, kujawskiej wsi i chłodnik Pani Dagmary pasuje do niej jak nie wiem co. Piękny, ekologiczny teren z oszałamiającą przyrodą. I buraczany chłodnik, mmmmm....:) 


składniki ( na 2 porcje): 

- 0,5 l maślanki
- 2 duże buraki
- duży ogórek
- kilka rzodkiewek
- dwa, trzy jajka ugotowane na twardo
- łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz, łyżeczka cukru

Buraki ugotować w łupinach, w osolonej wodzie do miękkości (można też upiec w piekarniku, pokrojone na kawałki, w folii). Obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ogórek, rzodkiewkę i jajka również pokroić w kostkę, dodać do maślanki razem z posiekanym koperkiem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Można dodać pokrojone w ósemki jajko i ugotowane lub ugotowane i podpieczone z ziołami ziemniaki. 

Mówię Wam - niebo na talerzu:)

  

3 komentarze :

  1. Nie przepadam za chłodnikami, ale Twójn prezentuje się doskonale! ;)) Idealny na upały!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie lubię bardzo aż. Ale jeśli wyjątkowo gesty i zimny - czasem lubię bardzo:)

      Usuń
  2. Tak. Tą wersję chłodnika lubię najbardziej. Wyśmienita, zdrowa, pełna smaków, idealna na upał.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */