niedziela, 13 lipca 2014

Ciasto jogurtowe z owocami

Ciasto jogurtowe jest bardzo wilgotne i bardzo, bardzo smaczne. W dodatku łatwe w przygotowaniu i poradzi sobie z nim nawet zupełnie początkujący w kuchni. By uchronić się przed powstaniem zakalca, dobrze przeczytać post o jego powstawaniu. Nic trudnego, wszystkie składniki ciasta muszą mieć taką samą, pokojową temperaturę i to właściwie rzecz najważniejsza ( na zdjęciach widać lekki brak dopilnowania tej zasady:) Dziesięć minut  przyjemnego mieszania wystarczy i ciacho wjedzie do piekarnika. Ciasto z agrestem jest genialnie słodko-kwaśne, ale można wykorzystać do jego upieczenia maliny, truskawki, śliwki, jagody, brzoskwinie czy ananasy.

    
składniki ( na tortownicę 23 cm lub prostokątną blaszkę ok. 20x 26 cm) : 

- duże opakowanie jogurtu naturalnego (330 g)
- 3 jajka
- 2/3 szklanki cukru 
- pół szklanki oleju lub stopionego, ostudzonego masła
- dwie szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 dag owoców (jagód, malin, agrestu, brzoskwiń itp.)
- cukier puder do posypania

Piekarnik ustawić na 170 st. Formę do pieczenia na nasmarować masłem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Owoce umyć i bardzo dokładnie osączyć an sicie, osuszyć ręcznikiem papierowym. Jogurt roztrzepać widelcem z jajkami, tłuszczem i cukrem. Do osobnej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Płynne składniki wlać do mąki, wymieszać niezbyt porządnie łyżką. Przelać do formy, na wierzchu ułożyć niezbyt ciasną warstwę owoców, zbyt gęsto ułożone mogą spowodować powstanie zakalca. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 - 60 minut. Patyczek od szaszłyków wyjęty z ciasta musi być suchy. Ostudzić w uchylonym piekarniku, posypać cukrem pudrem, udekorować świeżymi owocami.



Mówię Wam - niebo na talerzu:)

23 komentarze :

  1. Ciasta z owocami są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie tu u Ciebie!! Pozdrawiamy i zapraszamy do Nas!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasta jogurtowe są zdecydowanie pyszne<3

    OdpowiedzUsuń
  4. Lata cale nie widzialam agrestu! Ciasto wyglada bardzo zjadliwie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasta z Twoich przepisow czesto laduja na naszym stole,ulubiony to sernik z kaszy jaglanej,choc nie probowalam jeszcze biszkoptu z kaszy,ale ciasto jogurtowe bedzie jutro do popoludniowej kawusi,dziekuje za pyszne inspiracje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, pozdrawiam:)

      Usuń
  6. Wieki nie jadłam agrestu! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam jogurtowe :)
    z wszelkimi owocami!

    OdpowiedzUsuń
  8. kolejny zapiany przepis. tort od Ciebie wyszedł cudowny, powtórkę robię w sobotę na oficjalną imprezę, pomysł z dodaniem nutelli do rkemu do strzał w 10! nie jest za słodko ( cukru nie doddaje nic ), jest obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam ten przepis! Ciasto jest pyszne, zrobiłam już kilka razy z śliwkami i czarną porzeczką :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Włąśnie piekę ten placek. Synek wróci z pracy, a w domu będzie pachnieć świeżym ciastem. Cudownie. Tak powinien pachnieć dom pełen miłości. Mój mężulek to słodziak, potrafi zjeść czekoladę na jeden raz. Dziękuję za ten przepis. Ciasto zrobiłam z jeżynkami i dodałam gruszek. A teraz będę czekać. Całuski... cieszmy się chwilą... tak krótko trwa...

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy można się wzorować -inspirować na Pani przepisie -w eksperymentalnym pieczeniu podobnych ciast?-Powód -zachwyt -zauroczenie -kolejnym przepisem -(Andrzej)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po zapoznaniu się z tymi zasadami - można:) http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/05/dlaczego-wyszed-zakalec.html

      Usuń
  12. Wszystkie przepisy i fotografię - jaki Pani przedstawia-powodują zauroczenie!!!-(Cuda jakie Pani tworzy -

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuję za przepis, zrobiłam z jabłkami i wyszło mi bardzo wilgotne, lekko zakalcowate ale i tak zniknie całe ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dobry przepis. Dodałam jedno jajko ponieważ miałam mniejszy jogurt. Dosypałam też łyżeczkę sody. PIekło się 40 min. a mogłoby i krócej w moim piekarniku. Pięknie wyrosło. Taka duża muffina:-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobiłam wczoraj z 1,5 porcji (duża prostokątna blaszka) ze śliwkami. Wyszło rewelacyjne, pięknie urosło, było wilgotne, kwasowość śliwek przełamała słodycz ciasta, no po prostu palce lizać. Ciasto robi się bardzo szybko, jedyny minus, że składniki muszą stać przez kilka godzin, żeby się ocieplić.
    Na pewno powrócę do tego przepisu ;).

    OdpowiedzUsuń
  16. ooo tak ciasto idealne dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  17. O jogurtowe, u kogoś jadłam, ale samaa w domu jeszcze nie robiłam, czas spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy podany przepis można prosić z podaniem g/ml, gdyż kazda szklanka inna ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szklanka ma 250 ml , tu jest blogowa miarka. W nowszych przepisach już staram się podawać i tak i tak:) http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/przelicznik.html

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */